Muk: Katnić nipodaštava ombudsmana, ne razgovara sa parlamentom, civilnim sektorom

"Ova zemlja ima pravo da kaže da želi da podmladi tužilačku organizaciju i to je legitimno, naročito imajući iskustva i iz sudstva i tužilaštva i sve nezakonite mandate"

21027 pregleda 182 reakcija 15 komentar(a)
Muk, Foto: Boris Pejović
Muk, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.04.2021. 13:19h

Postoji pregršt razloga da dobijemo novog glavnog specijalnog tužioca (GST), saopštio je danas Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa.

Aktuelni GST je Milivoje Katnić.

"Naš GST neće da odgovori ni jednoj ustavnoj instituciji kao što je ombudsman. On tu instituciju nipodaštava. Neće da razgovara ni sa parlamentom ni sa civilnim sektorom, a Tužilačiki savjet (TS) ga ništa ne pita. Ovdje govorimo o tome da se neko možda oteo sistemu", rekao je Muk na današnjoj debati o Nacrtu izmjena zakona o tužilaštva.

On je pozdravio činjenicu što je Vlada odustala od posebnog zakona o specijalnom tužilaštvu jer je to bila ključna primjedba Evropske komisija (EK) i Venecijanske komisije (VK).

"Ono što danas vidim u tekstu Nacrta izmjena i dopuna zakona o državnom tužilaštvu je u najvećem dijelu ono što mi vidimo da treba uraditi za Tužilački savjet (TS). Imamo rješenje koje je dobar put da unaprijedimo kriterijume za izbor članova TS i uklonimo konflikt interesa i otvorimo vrata reformama u tužilaštvu. Ova zemlja ima pravo da kaže da želi da podmladi tužilačku organizaciju i to je legitimno, naročito imajući iskustva i iz sudstva i tužilaštva i sve nezakonite mandate. Ne vidim ništa sporno u tome i ako se odnosi na GST, nemam protiv toga ništa. Postoji pregršt razloga da dobijemo novog GST. Naš GST neće da odgovori ni jednoj ustavnoj instituciji kao što je ombudsman. On tu instituciju nipodaštava. Neće da razgovara ni sa parlamentom ni sa civilnim sektorom, a TS ga ništa ne pita. Ovdje govorimo o tome da se neko možda oteo sistemu", rekao je Muk.

On je kazao da je za rukovodioce tužilaštava jako važno da im se propiše obaveza izvještavanja i kontrole za ono što ne ide na sud.

"Što se tiče rješenja o v.d. stanju vrhovnog državnog tužioca (VDT), ono može da podstakne formiranje kvalifikovane većine u parlamentu", kazao je Muk.

On je dodao da kada bi bio političar ne bi se libio da traži mišljenje građana.

"Ne bi bilo ništa strašno ni čudno da se o ovom nacrtu organizuje referendum. Zašto smo zarobljena država? Zato što imamo zarobljeno tužilaštvo, policiju i bezbjednosne službe. Moramo da vidimo kako da stvari pokrenemo sa mrtve tačke", kazao je Muk.

Bonus video: