BS: Šalje se opasna poruka, da Bošnjak ne može biti na položaju u Pljevljima

"Riječ je o veoma opasnoj retorici i huškanju građana. Izražavamo bojazan da kontinuirani incidenti mogu dovesti do ozbiljnijeg narušavanja bezbjednosnog stanja u Pljevljima i drastičnijeg rasplamsavanja ksenofobije i nasilja. Pozdravljamo reakciju dobrog dijela građana Pljevalja, koji su podigli svoj glas protiv širenja vjerske i nacionalne netrpeljivosti"

6901 pregleda 135 reakcija 67 komentar(a)
BS, Foto: Bošnjačka stranka
BS, Foto: Bošnjačka stranka

Bošnjačka stranka (BS) najoštrije osuđuje izlive šovinizma, prijetnji i zastrašivanja od strane grupe građana u Pljevljima, koje je juče vidjela domaća, ali i regionalna javnost, zbog imenovanja novog načelnika Centra bezbjednosti (CB) Pljevlja, Harisa Đurđevića, saopšteno je iz te stranke.

"Poručujemo da je nedvosmisleno riječ o tome da je u pozadini vjerska i nacionalna, a ne "politička" netrpeljivost, kako to podržavaoci okupljanja i potpisnici zajedničkog saopštenja pokušavaju predstaviti. Građani Pljevalja su u strahu. Konstantno se u ovom gradu dešavaju nemile scene koje podsjećaju na okolnosti slične onima iz devedesetih godina. Bošnjaci se danas u Pljevljima osjećaju ugroženo. Sramnim skandiranjem "Ustala je Sparta srpska, neće ovo biti Turska" šalje se opasna poruka, da Bošnjak ne može biti na položaju u ovom gradu", ističe se u saopštenju BS.

Oni su dodali da ih "posebno zabrinjava činjenica da su određeni politički subjekti koji danas čine državnu vlast, svojim reagovanjem podstakli proteste, uz najavu da neće preuzeti odgovornost za eventualne nemire".

"Riječ je o veoma opasnoj retorici i huškanju građana. Izražavamo bojazan da kontinuirani incidenti mogu dovesti do ozbiljnijeg narušavanja bezbjednosnog stanja u Pljevljima i drastičnijeg rasplamsavanja ksenofobije i nasilja. Pozdravljamo reakciju dobrog dijela građana Pljevalja, koji su podigli svoj glas protiv širenja vjerske i nacionalne netrpeljivosti", poručili su iz BS.

Oni su poručilo i da pozivaju potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, koji je zadužen za koordinaciju bezbjednosnih službi, kao i ministra unutrašnjih poslova, direktora Uprave policije, tužilaštvo i druge nadležne organe da reaguju i procesuiraju aktere sinoćnjeg govora mržnje.

"Pozivamo i partnere iz Evropske unije (EU), strane ambasade i Zaštitnika ljudskih prava da reaguju na sve učestalije poruke mržnje, prijetnji i diskriminacije prema Bošnjacima i drugim manje brojnim narodima u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju BS.

Bonus video: