Demokrate: Mirko Stanić i SDP stoje iza svakog šovinističkog okupljanja u Crnoj Gori

"Da nijesu nacionalšovinistička stranka, ne bi iz SDP saopštili da od Crne Gore Vlada želi da napravi Herceg Novi, što je najklasičniji mogući šovinistički ispad"

4686 pregleda 12 komentar(a)
Demokrate (Ilustracija), Foto: Demokratska Crna Gora
Demokrate (Ilustracija), Foto: Demokratska Crna Gora

Po modelu Milivoja Bešlina, nacionalšovinistička stranka SDP (Socijaldemokratska partija) nastavlja svoju svađalačku misiju po Crnoj Gori, pokušavajući da za sobom odvuku sve ono što je prijetnja šovinizmu i pećinskom nacionalizmu, saopšteno je danas iz Demokratske Crne Gore.

Oni su reagovali na saopštenje šefa medijskog tima SDP Mirka Stanića koji je između ostalog poručio da su "Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska Crna Gora u borbi da Bošnjak ne bude šef policije".

Iz Demokratske Crne Gore su poručili da je termin pećinski nacionalizam SDP počeo izučavati prije dva dana kada su ga u svojim izjavama upotrijebili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

"Gospodo, ako nijeste znali značenje ovog termina mogli smo vam to i pojasniti prije šest godina kada smo ga prvi upotrijebili objašnjavajući jednu i drugu stranu jedne te iste nacionalšovinističke medalje u kojoj je bila i danas jeste SDP. Da nijesu nacionalšovinistička stranka, ne bi iz SDP saopštili da od Crne Gore Vlada želi da napravi Herceg Novi, što je najklasičniji mogući šovinistički ispad. Ovo ne čudi kada sa jedne strane imamo mrzitelje manjina i Crnogoraca, a sa druge mrzitelje Srba među kojima prednjači SDP. Prethodnih nedjelja smo, nažalost, imali prilika da čujemo mnoge nacionalšovinističke parole sa obije strane, gdje ste bili tada, gospodo nacionalšovinisti i pećinski nacionalisti", piše u nepotpisanom saopštenju Demokrata.

Iz te partije su poručili da sa jedne strane imamo medalju koja se bori da Srbin ne bude načelnik, a sa druge da Bošnjak ne bude načelnik.

"Ne, gospodo, načelnik se ne bira i smjenjuje po imenu i prezimenu, već po svom profesionalnom backgroundu. Ako je neko u prekoračenju ovlašćenja tukao narod na bilo kojim protestima, bilo koje strane, taj ne može biti načelnik ma kako se zvao... Da ne koriste svaku priliku da sitno ućare na političkoj sceni Crne Gore ne bi napravili grešku saopštavajući da zbog pandemije neće učestvovati na lokalnim izborima u Herceg Novom, a ustvari svi znaju da je stvarni razlog nastavak srljanja ispod cenzusa. Još nisu javnosti Crne Gore odgovorili na pitanje šta imaju protiv Herceg Novog. Možda mi možemo da odgovorimo umjesto njih: Za Demokratsku Crnu Goru, gospodo iz SDP-a, nevidljive su razlike između mrzitelja bilo koje nacije. A možete li vi isto reći i za sebe i svoju partiju?", piše u saopštenju Demokrata.

Oni navode i da je "SDP stranka koja bestidno stoji iza svakog fašističkog napada ili izjave u Crnoj Gori".

"Radi o jednoj od najradikalnijih stranaka u Crnoj Gori. U saopštenju pljevaljskih partija se jasno navodi da veze nemaju sa okupljanjima, dok Mirko Stanić i SDP stoje iza svakog šovinističkog okupljanja u Crnoj Gori. U saopštenju partija jasno se navodi, nego u SDP ne čitaju, da se nema nikakav problem da bude bilo ko, bilo koje vjere, načelnik CB, ali SDP, očito, smatra da ne može svako, te da neko, ako ne dijeli stavove SDP, po difoltu mora biti fašista. Reći za časnog Milojicu Tešovića da je fašista i nacionalista može samo stranka sastavljena od političkih profila čija je namjena slična namjeni Milivoja Bešlina. To se vidi po njihovoj neobjektivnosti. Kad se protestuje protiv imenovanja načelnika, onda je to maslo nove vlasti. A kada ista ta vlast istog tog načelnika imenuje, šta onda? O čemu se radi? Odlučite se", rekli su iz Demokrata.

Poručili su da ispada da je patriotizam jedino kad Mirko Stanić sjedi sa Svetom Marovićem kao predsjednikom u Bordu direktora Budvanske rivijere.

"To je patriotizam po aršinima Mirka Stanića: sjedjeti u Bordu sa Svetom Marovićem koji je svu imovinu preselio u za Mirka omraženu Srbiju. Originalno shvatanje patriotizma, nema šta", zaključuje se u saopštenju Demokrata.