Đurašković uputio pismo abazoviću

"Abazović da dostavi predlog Temeljnog ugovora sa SPC"

„Cijeneći da je ovaj dokument od izuzetnog značaja jer se tiče značajnog dijela kulturnog i duhovnog nasljeđa Crne Gore, kao i odnosa među vjerskim zajednicama, a uvažavajući mogućnost da su informacije o navodnom kreiranju ovog dokumenta u sjedištu SPC u Beogradu zlonamjerne i tendenciozne"

5886 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Nikola Đurašković, Foto: SDP
Nikola Đurašković, Foto: SDP

Socijaldemokratska partija (SDP) zatražila je od potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da ih infomiše da li je, i kada, Vlada usvojila predlog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), i da im dostavi taj dokument, ukoliko on postoji.

Potpredsjednik SDP-a Nikola Đurašković je, povodom najave premijera Zdravka Krivokapića da će potpisati Temeljni ugovor sa SPC, u skladu sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, uputio pismo Abazoviću.

Đurašković smatra veoma važnim da svi akteri političkog života, ali i cjelokupna crnogorska javnost, budu adekvatno informisani o načinu pripreme i sadržini tog dokumenta.

„Cijeneći da je ovaj dokument od izuzetnog značaja jer se tiče značajnog dijela kulturnog i duhovnog nasljeđa Crne Gore, kao i odnosa među vjerskim zajednicama, a uvažavajući mogućnost da su informacije o navodnom kreiranju ovog dokumenta u sjedištu SPC u Beogradu zlonamjerne i tendenciozne", naveo je Đurašković u pismu Abazoviću.

On je kazao da je Abazović, kao potpredsjednik Vlade za politički sistem i predsjednik Komisije za politički sistem, organizaciono i hijerarhijski odgovoran za tu oblast.

Đurašković je rekao da, uvažavajući tu činjenicu, traži od Abazovića da ga informiše da li je, i kada, Vlada usvojila polazne osnove za razgovore sa SPC vezano za potpisivanje Temeljnog ugovora.

"I da li je, i kada, Vlada, usvojila Predlog Temeljnog ugovora sa SPC", dodao je Đurašković.

On je zamolio Abazovića da mu dostavi ta dokumenta, ukoliko postoje, kako bi se upoznao sa njihovom sadržinom.

„Vjerujući da su transparentnost ovog procesa, uvažavajući njegov značaj, kao i adekvatna zaštita i raspolaganje crnogorskim kulturnim i duhovnim nasljeđem, od najvećeg nacionalnog značaja, srdačno Vas pozdravljam“ zaključio je Đurašković.

Preporučujemo za Vas