Institucionalnu prednost koristi svaka vlast

Bivša predsjednica Savjeta ASK inicirala pitanje funkcionerske kampanje

4901 pregleda 3 komentar(a)
Bivši premijer Duško Marković u kampanju za parlamentarne izbore otvorio trg u Plavu, Foto: gov.me
Bivši premijer Duško Marković u kampanju za parlamentarne izbore otvorio trg u Plavu, Foto: gov.me

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović upozorila je juče da bi zakonima trebalo ograničiti mogućnost institucionalne prednosti vladajućih partija, navodeći da tu mogućnost koristi svaka.

“Otkada sam direktorica ASK je insistirala da se donese zakon o Vladi i Skupštini, koji će regulisati ponašanje visokih zvaničnika izvršne i zakonodavne vlasti. Mislim da je to nužno i neophodno. Sadašnji zakonski okvir ne daje pravo Agenciji da se na bilo koji način izbori sa ponašanjem ministara, predsjednika skupštine i drugih koji vrše definitivno svoje političko djelovanje tokom izbornih kampanja”, kazala je ona na sjednici Savjeta Agencije na pitanje članice i bivše predsednice tog tijela Goranke Vučinić o funkcionerskoj kampanji.

Perović je dodala da je “primjer toga mnogo više bio Nikšić nego Herceg Novi”.

Poslanici su juče imali prvu sjednicu Radne grupe za izradu Nacrta zakona o Skupštini, na kojoj je ocijenjeno da bi njime trebalo da se jasno utvrde nadležnosti i unaprijedi kontrolna i nadzorna funkcija parlamenta i izvrši precizno uređenje odnosa između različitih grana vlasti.

ASK do sada nije otvarala pitanje institucionalne prednosti vladajuće partije na izborima, iako su posmatrači to konstatovali za DPS u izvještajima o izborima.

Izrada Zakona o Skupštini počela je juče. Korodinator Radne grupe, Momo Koprivica (Demokrate) je rekao da je riječ o važnom sistemskom zakonu, koji bi trebalo da uredi veoma značajan obim pitanja, počevši od organizacije i nadležnosti, prava i dužnosti poslanika i da doprinese preciznom uređenju odnosa između različitih grana vlasti i jačanju vladavine prava.

Boris Mugoša (SD) je kazao da bi zakon trebalo i da doprinese adekvatnijem odnosu između različitih grana vlasti, ali i uvođenju sankcija ukoliko predstavnici drugih grana vlasti na dostavljaju poslanicima tražene informacije.

Mugoša je rekao da sada imaju mogućnost da se u zakonskoj ravni razradi i mehanizam poslaničkog imuniteta.

Branka Bošnjak (DF) je istakla da je važno da zakon pravilno definiše poziciju Skupštine u odnosu na ostale grane vlasti:

“Prethodni režim je svojim djelovanjem napravio da se stiče utisak da je izvršna vlast iznad zakonodavne...Čini mi se da je i nova Vlada krenula tim putem, da malo ignoriše Skupštinu. Zato je bitno da se ovaj zakon donese i da se vidi šta je čija uloga i obaveza”, kazala je Bošnjak.

Poslanik SNP-a Dragan Vukić rekao je da mu je drago da poslije 114 godina parlamentarizma prvi put rade na izradi Zakona o Skupštini, kako bi tim zakonom vratili kontrolni mehanizam koji u potpunosti treba da ima Skupština.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović je istakao da zbog budućih odnosa u Crnoj Gori treba da naprave zakon sa velikim stepenom saglasnosti, uz uključivanje relevantnih predstavnika NVO sektora i korišćenje već donijetih zakona, poput Zakona o parlamentarnom nadzoru.

Poslanica DPS-a Suzana Pribilović je kazala da u potpunosti podržavaju ideju da se donese Zakon o Skupštini, navodeći da se u prethodne četiri godine, na evropskom putu nigdje izričito nijesu tražili ni spominjali zakoni o Vladi i Skupštini.

Sa odbora je upućeno saopštenje predstavnicima NVO i akademske zajednice i međunarodnim činiocima da se uključe u rad radne grupe.

Bonus video: