Krivokapića pitaju o Leposaviću, državljanstvu, Vladi...

Premijerski sat zakazan za srijedu biće drugi po redu od formiranja nove Vlade

21297 pregleda 263 reakcija 25 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Krivokapić, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić odgovaraće u srijedu u Skupštini, u okviru premijerskog sata, na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.

Lider i poslanik Socijaldemokrata (SD), Ivan Brajović, pitaće premijera kad će se realizovati predlog za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimira Leposavića.

„Predlog ste uputili 6.4.2021. godine i još uvijek se nije razmatrao na zasjedanju Skupštine Crne Gore. Da li je u pitanju samo Vaš potez kojim želite da smirite ogorčenost i nezadovoljstvo koje su izazvali nastupi Vašeg člana Vlade i u Crnoj Gori ili van nje, ili je na djelu otvoreno iskazivanje nezadovoljstva zbog Vašeg predloga od strane onih političkih subjekata koji su Vas izabrali za predsjednika Vlade“, navodi se u Brajovićevom pitanju.

Potpredsjednik Skupštine i poslanik Demokratskog fronta (DF), Strahinja Bulajić, pitaće Krivokapića da li zbog, kako je rekao, „ekspertskog stava ministra Leposavića povodom poznatih dešavanja na prostoru Srebrenice u susjednoj Bosni i Hercegovini od prije dvadeset šest godina“, parlamentarna većina može računati na zajednički rad u Vladi.

Šefa poslaničkog kluba Bošnjačke stranke (BS), Ervina Ibrahimovića, interesuje da li je Vlada odustala od namjere da izmijeni Zakon o registrima prebivališta i boravišta i namjere da izmijeni Odluku o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje državljanstva.

Poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Dragutina Papovića, zanima da li će premijer poštovati član 110 Ustava Crne Gore i, kako je rekao, prihvatiti činjenicu da je aktuelnoj Vladi prestao mandat.

„U članu 110, stav 1, Ustava Crne Gore propisano je da Vladi, između ostalog, prestaje mandat ako ne predloži budžet do 31. marta budžetke godine. To znači da Vlada budžet mora predložiti zaključno s 30. martom u ponoć, ili joj u suprotnom prestaje mandat. Vaša Vlada je Skupštini dostavila, odnosno predložila budžet 31. marta, što je protivustavno“, istakao je Papović.

Poslanica liste Crno na bijelo, Božena Jelušić, upitaće Krivokapića kad će i da li je Vlada inicirala izmjene uredbi i drugih akata u skladu s nadležnostima, kojima se uređuju nadoknade i ostale privilegije funkcionera, koje značajno opterećuju javne finansije, a čijim bi se ograničavanjem ili ukidanjem, prema njenim riječima, omogućila pravednija raspodjela tereta krize na sve građane.

Danijelu Đurović iz Socijalističke narodne partije (SNP) interesuje šta je Vlada uradila po pitanju Prevlake i kako premijer vidi konačno rješenje razgraničenja s Hrvatskom.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, konstatujući da sjednica Skupštine na kojoj će budžet biti razmatran nije zakazana, pitaće Krivokapića da li smatra da je to odgovoran odnos parlamentarne većine prema predlogu Vlade. Njega interesuje i zašto je Vlada odbila SDP-ov predlog zakona o smanjenju opterećenja po osnovu rada, kao i predlog zakona o kreiranju garantnih šema za pomoć privredi. Konjević će takođe pitati i šta je Vlada uradila na kreiranju povoljnijeg biznis ambijenta u uslovima krize i kako komentariše kritike Američke privredne komore da donosi odluke suprotno interesima biznis zajednice i investitora.

Poslanika Pokreta za promjene (PzP) Branka Radulovića zanima da li će Krivokapić i Vlada podržati inicijativu PzP-a da energetski sektor Crne Gore bude s nultom emisijom C02 do 2030. godine, čime bi, kako ističe, proizvodeći „zelenu energiju“ naša država postala jedna od vodećih u najznačajnijem projektu transformacije EU, te na tim osnovama i s te pozicije ostvarila najveće benefite i dinamičan i dugoračan privredni i ekonomski rast i razvoj.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović pitaće predsjednika Vlade da li će i kad Crna Gora zaključiti sporazum s koncesionarom Univerzal Monte, kako bi država od njega preuzela upravljanje nad magistralnim putem Herceg Novi – Trebinje, čime bi, kako navodi, prestala obaveza plaćanja putarine na ovom putnom pravcu kako za Novljane, tako i za sve naše goste, što bi, smatra on, bilo posebno značajno u periodu turističke sezone.

Premijerski sat zakazan za srijedu biće drugi po redu od formiranja nove Vlade.

Bonus video: