DIK ne može da provjerava birače

Dio članova DIK-a ogradio se od stava da je u biračkom spisku u Novom 1.973 glasača iz Srbije

8374 pregleda 47 reakcija 12 komentar(a)
DIK konstatovao duplo upisane birače, Foto: BORIS PEJOVIC
DIK konstatovao duplo upisane birače, Foto: BORIS PEJOVIC

Članovi Državne izborne komisije (DIK) iz parlamentarne većine Milisav Ćorić, Dražen Medojević, Vladimir Čađenović i Koča Đurišić ogradili su se juče od saopštenja te institucije, u kojem se navodi da su u birački spisak u Herceg Novom upisana 1.973 birača koji imaju pravo glasa u Srbiji.

Ćorić je “Vijestima” rekao da na jučerašnjoj sjednici DIK-a to nije ustanovljeno i da Državna komisija nije zaključila da se izda saopštenje u kojem se to navodi.

Ćorić kaže da ih je na sjednici 16. aprila sekretar DIK-a informisao da je dao nalog stručnoj službi da provjeri i uporedi lične podatke građana Crne Gore i birača u Herceg Novom s podacima iz biračkog spiska Srbije.

„DIK je dobio pristup i uvid u registre i birački spisak koji vodi MUP Crne Gore, a ne ovlašćenje da lične podatke građana Crne Gore koristi za upoređenje s evidencijama i podacima drugih država. Pošto je stavljena sumnja da DIK ima ovlašćenje da upotrebljava lične podatke građana Crne Gore i upoređuje ih s evidencijama drugih država, odlučeno je da se zatraži mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama. Međutim, juče je, glasovima DPS-a, SD-a i BS-a, zaključeno da se uputi dopis MUP-u u cilju provjere ovakvih sumnji. Apsolutno nijedan član DIK-a - osim ako su to tajno radili iz DPS-a i njihovih koalicionih partnera - nije imao kontakt, ni uvid u bilo kakve lične podatke bilo kog birača iz Herceg Novog, a naročito ne uvid u stanje biračkog spiska Srbije“, rekao je Ćorić „Vijestima“.

 Nijedan član DIK-a nije imao uvid u stanje biračkog spiska Srbije: Ćorić
Nijedan član DIK-a nije imao uvid u stanje biračkog spiska Srbije: Ćorićfoto: Savo Prelević

DIK je saopštila da je utvrdila da u izvodu iz biračkog spiska za opštinu Herceg Novi upisano 1.973 birača koji imaju biračko pravo u Srbiji.

“Navedeno činjenično stanje utvrđeno je upoređivanjem podataka iz biračkog spiska za opštinu Herceg Novi sa jedinstvenim biračkim spiskom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, dostupnom na njihovom javnom portalu”, navodi se u saopštenju DIK-a.

Oni tvrde da će dokumentaciju proslijediti MUP-u radi pokretanja postupka provjere biračkog prava birača koji mogu ostvariti biračko pravo u Crnoj Gori i u Srbiji.

Četvorica članova DIK-a, međutim, upozorili su u zajedničkom saopštenju da “postoji osnov sumnje da je ovakvim postupanjem izvršeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti”.

Oni su pozvali državno tužilaštvo da preduzme radnje iz svoje nadležnosti, a Skupštinu da “utvrdi odgovornost svih članova DIK-a kada postupaju opterećeni partijskim interesima”.

Tvrde da je DIK “posredstvom sekretara iz redova DPS-a, po ko zna koji put, stavljena je u službu DPS u postupku koji je praćen višestrukim zloupotrebama, i to na način što je grubo zloupotrijebila lični podatak svakog birača upisanog u birački spisak za opštinu Herceg Novi”.

“Sekretar DIK-a je naložio zaposlenom u ovom organu da svaki JMBG provjerava i to na krajnje selektivan način izabravši biračke spiskove dvije države iz regiona. Time se DIK željela pretvoriti u partijsko tijelo DPS-a zaduženo za predizbornu kampanju ove partije za lokalne izbore u Herceg Novom,” navode oni u saopštenju.

Iz CeMI nedavno su saopštili da je u birački spisak u Herceg Novom upisan 2.691 birač s prebivalištem u drugoj državi, što, kako su naveli, predstavlja više od deset odsto biračkog tijela te opštine.

Oni su konstatovali da konačan broj birača koji će imati pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima u tom gradu još nije poznat, s obzirom na to da MUP zaključuje birački spisak deset dana prije održavanja izbora.

Lokalni izbori u Herceg Novom zakazani su za 9. maj.

Bonus video: