Đukanović primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora

Đukanović je predstavio ključne odrednice crnogorske politike, NATO članice, uključujući i aktuelne političke prilike, navodeći da je uvjeren da će Crna Gora sačuvati stabilnost i kao multietnička i građanska država nastaviti putem ka Evropskoj uniji (EU)

11923 pregleda 6 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Tajlanda, Omana, Suverenog Viteškog Malteškog Reda i Južnoafričke Republike - Bakavata Tanskula, Šeika Abdulaziza bin Abdulaha bin Zahira Al Hinaia, Karla Maksimilijana Kevenjulera-Meča i Beril Rouz Sisule.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, Đukanović je nakon ceremonije odvojeno razgovorao sa ambasadorima.

On je kazao da je uvjeren da će tokom mandata svaki od ambasadora ponaosob, u saradnji sa državnim organima Crne Gore, doprinijeti unapređenju međudržavnih odnosa.

Đukanović je predstavio ključne odrednice crnogorske politike, NATO članice, uključujući i aktuelne političke prilike, navodeći da je uvjeren da će Crna Gora sačuvati stabilnost i kao multietnička i građanska država nastaviti putem ka Evropskoj uniji (EU).

Za to su, kako se navodi, ključni zadaci dalje reforme, usvajanje i primjena evropskog sistema vrijednosti i povratak dinamičnom ekonomskom razvoju.

Sagovornici su naveli da su saglasni da bi smirivanje epidemioloških prilika značajno doprinijelo boljem planiranju i realizaciji programa saradnje.

Đukanović je poručio ambasadorima da su u prijateljskoj zemlji, koja koja želi saradnju, i pozvao ih da što češće posjećuju Crnu Goru sa dobrim inicijativama koje će voditi povezivanju naroda, jačanju povjerenja i snaženju odnosa.

U razgovoru s ambasadorom Tajlanda, Đukanović je naveo da je zadovoljan stanjem međudržavnih odnosa, za koje Crna Gora ima ambiciju da ih dalje unapređuje, prvenstveno kroz uspostavljanje redovnih kontakata ministarstava vanjskih poslova i ambasada.

"Kao i obnovu i intenziviranje političkog dijaloga, koji se uvijek pokazuje kao dobar podsticaj za širenje saradnje", kaže se u saopštenju.

Kako je saopšteno, ozbiljne mogućnosti za saradnju prepoznate su u oblasti ekonomije, gdje su se sagovornici saglasili u pogledu korisnosti poslovnih foruma, kao dobrog mehanizma za povezivanje privrednika.

Iz Službe za informisanje predsjednika kazali su da su mogućnosti za saradnju prepoznate u turizmu kao ključnoj privrednoj grani za obje zemlje, koja će biti u fokusu pažnje novoimenovanog ambasadora sa ciljem privlačenja većeg broja turista koji bi iz Tajlanda posjećivali Crnu Goru.

"Kao i na polju obrazovanja i stručnog usavršavanja kroz saradnju sa tajlandskom razvojnom agencijom, u oblastima od prioriteta za Crnu Goru, a po uzoru na dosadašnju uspješnu saradnju na teme održivog razvoja“, kaže se u saopštenju.

Ambasador je zahvalio na podršci Crne Gore članstvu u Savjetu Međunarodne pomorske organizacije, što je potvrda dobrih odnosa u multilateralnim okvirima, i koje bi želio da budu dalje prošireni na bilateralni nivo.

Navodi se da će on posebnu pažnju posvetiti kulturnom povezivanju i organizaciji događaja u Crnoj Gori.

U razgovoru sa ambasadorom Omana, Đukanović je kazao da Crna Gora, kao članica NATO i zemlja koja gaji otvorenu i konstruktivnu politiku prema susjedima, veoma cijeni ulogu Omana u regionu kojem pripada i njegov izbor strateških prioriteta u odnosu na globalnu politiku.

Đukanović je rekao da Crna Gora ima veoma razvijenu saradnju sa nizom zalivskih zemalja i da je zainteresovana da na temeljima takvih pozitivnih iskustava, jača odnose sa Omanom i to u tri pravca, kroz uspostavljanje političkog dijaloga, ekonomsku saradnju i u oblasti kulture.

Tome bi, kako se navodi, značajno doprinijeli vizna liberalizacija i definisanje osnova za sporazum o ekonomskoj saradnji.

Ambasador Omana je čestitao na dostignućima Crne Gore nakon obnove nezavisnosti i pohvalio važnu ulogu države u regionu.

Kako je saopšteno, izrazio je interes Omana da se saradnja dvije zemlje proširi i na polje bezbjednosti.

"Posebno zadovoljstvo stanjem bilateralnih odnosa, Đukanović je izrazio u razgovoru sa novim ambasadorom Suverenog Malteškog Reda. Tome je naročito doprinijela dobra frekvencija političkih kontakata na najvišem nivou“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su ocijenili da postoji veoma dobar temelj za saradnju i dalje jačanje odnosa i da su hrišćanske vrijednosti koje nas povezuju, ne samo dobar osnov, već i posebna inspiracija i odgovornost da se ti odnosi učine još boljim.

"Posebno mjesto pripada ikoni Filermosi, za koju je tokom razgovora potvrđen obostran interes da se nastavi saradnja na planu, najprije očuvanja njenog kvaliteta, a kasnije i stvaranju uslova za njenu veću dostupnost svim zainteresovanim vjernicima, što je zajednički interes“, kaže se u saopštenju.

Postojanje ikone Filermose u Crnoj Gori, jedne od najvažnijih hrišćanskih relikvija, prema riječima novog ambasadora, šalje poruku da Crna Gora mora biti dio evropske zajednice.

"Đukanović je izrazio uvjerenje da će Crna Gora obezbijediti efikasno funkcionisanje vlasti i stvoriti uslove da se bavimo ovom i drugim temama u odnosima sa Suverenim Malteškim Redom“, navodi se u saopštenju.

U razgovoru sa ambasadorkom Južne Afrike potvrđena je obostrana zainteresovanost da se intenzivira bilateralna saradnja.

Kako je saopšteno, podijeljena su iskustva u borbi protiv pandemije koronavirusa, koja je ozbiljan izazov na zdravstvenom i ekonomskom planu.

Navodi se da su posebno prepoznati potencijali u oblasti ekonomije, energetike, turizma i kulture.

Sisulu smatra da postoji mnogo potencijala i da se kroz zajednički rad puno toga može ostvariti.

Sagovornici su ocijenili da djelovanje počasnog konzula u Južnoj Africi može biti još jedna karika za dalji razvoj saradnje, prije svega podstaknuti tradicijom dobrih odnosa sa afričkim zemljama iz vremena bivše Jugoslavije, a koje Crna Gora baštini kao vrijedno nasljeđe.

Bonus video: