Radulović: Crna Gora usmjerena na dinamiziranje saradnje sa Tajlandom i Omanom

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović razgovarao sa novoimenovanim ambasadorima

2152 pregleda 0 komentar(a)
Tanskul i Radulović, Foto: MVP
Tanskul i Radulović, Foto: MVP

Odnosi Crne Gore i Tajlanda zasnovani su na međusobnom poštovanju i prijateljstvu i postoji prostor za njihovo unapređenje razvojem saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, ocijenjeno je na sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa novoimenovanim ambasadorom te države Bakavatom Tanskulom.

Radulović je čestitao sagovorniku stupanje na dužnost, ističući da bi u narednom periodu trebalo raditi na produbljivanju bilateralnih veza, pri čemu poseban značaj ima unapređenje saradnje u oblasti turizma.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), on je ukazao na mogućnost uspostavljanja saradnje između luka Bar i Bangkok, sa posebnim naglaskom na povoljan geografski položaj Bara kao dobrog čvorišta za plasman roba sa Tajlanda u region i šire.

Tanskul je zahvalio Raduloviću na prijemu, ističući značaj organizovanja političkih konsultacija kao odličnog mehanizma za snaženje saradnje u narednom periodu.

On je, kako su naveli iz MVP, predložio organizaciju sastanka dva ministra vanjskih poslova u Bangkoku ili na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, ukoliko epidemiološki uslovi dozvole.

Sagovornici su ocijenili da je učešće predstavnika Ministarstva vanjskih poslova Tajlanda u radu Ljetnje škole za mlade diplomate „Gavro Vuković” i crnogorskih diplomata u obukama u organizaciji Tajlandske međunarodne agencije za saradnju je dodatan pokazatelj dobre komunikacije na institucionalnom nivou.

Oni su naglasili značaj saradnje na multilateralnom nivou, kroz međudržavnu podršku kandidaturama.abdulaziz

"Na sastanku Radulovića sa novoimenovanim ambasadorom Omana Abdulazizom Al Hinaijem, izraženo je zadovoljstvo prijateljskim odnosima dvije zemlje“, navodi se u saopštenju.

Radulović je ukazao na punu otvorenost i raspoloživost Ministarstva na čijem je čelu, za svaku inicijativu usmjerenu na unapređenje odnosa i sveukupne saradnje.

"Moto vanjske politike Omana - Prijatelj svima, neprijatelj nikome – predstavlja svojevrsnu pokretačku snagu svih država koje teže globalnom miru i napretku“ poručio je Radulović.

On je podsjetio da Crna Gora ima ista zalaganja, posebno u pogledu razvoja regionalne saradnje na osnovama doktrine „nula problema“.

Navodeći konkretne predloge za unapređenje saradnje, Radulović je istakao da se veliki potencijal prepoznaje u oblasti obnovljive energije, visokih tehnologija, vodoprivrede i poljoprivrede i da je Privredna komora Crne Gore zainteresovana za dalju komunikaciju po tom pitanju.

Al Hinai je informisao sagovornika o politici Sultanata prema susjedima, ističući da je njegova zemlja promoter mira i regionalne stabilnosti.

On je ukazao na potrebu uspostavljanja prakse bilateralnih konsultacija dva ministarstva vanjskih poslova, kao i regulisanja normativno-pravnog okvira usmjerenog ka dinamiziranju aktivnosti u oblasti investicija, kulture i ekonomije.

"Kredibilne investicije su osnova ekonomskog progresa“, zaključili su sagovornici.

Oni su, kako su rekli iz MVP, dogovorili nastavak konstruktivne komunikacije u pogledu povezivanja preduzetnika kroz organizovanje biznis foruma u predstojećem periodu.

"Ekonomska diplomatija je jedan od fokusa naše vanjskopolitičke agende, te smo u tom smjeru raspoloženi za intenziviranje svih aktivnosti“ poručio je Radulović.

Bonus video: