Janjušević: DPS bi na predsjedničkim izborima mogao kandidovati ženu

"Mislim da ove godine nećemo imati kandidata za predsjednika iz bilo kog političkog subjekta“, navodi Janjušević
73 pregleda 10 komentar(a)
Dragiša Janjušević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragiša Janjušević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.12.2017. 11:45h

Kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) na predsjedničkim izborima mogla bi biti žena, ukoliko u toj stranci odluče da ne kandiduju lidera Mila Đukanovića, smatra predsjednik Centra za političku edukaciju, Dragiša Janjušević.

On je ocijenio da je DPS rezultatima na lokalnim izborima, napravio specifičan ambijent pred predsjedničke, jer joj nesinhronizovana opozicija teško može odgovoriti jedinstvenim kandidatom.

"Ukoliko kandidat DPS ne bude aktuelni lider te stranke, to bi mogla biti sa žena, o čemu se već pokušalo spinovati u medijima ali više kroz politički diskurs opozicije, a ne sa nivoa vlasti", rekao je Janjućević agenciji MINA.

Na pitanje kako će se rezultati proteklih lokalnih izbora odraziti na predsjedničke, Janjušević je naveo da DPS može izaći sa kandidatom koji nije lider te partije, Milo Đukanović, i pokušati da trijumfuje kroz više stranačkih i možda nekog nestranačkog kandidata.

"Zato su bili bitni ovi izbori, jer je DPS-u bilo važnije kako će biti trasiran put za lakši prolaz na predsjedničkim i podgoričkim izborima više, nego ko će u naredne četiri godine vršiti vlast u Mojkovcu, Tuzima, Petnjici i Cetinju“, rekao je Janjušević.

On je ocijenio da će vjerovatno svi čekati da se DPS kao najača partija, odredi prema predsjedničkim izborima, pa tek onda svi ostali.

"Mislim da ove godine nećemo imati kandidata za predsjednika iz bilo kog političkog subjekta“, navodi Janjušević.

On je ocijenio da izbori na Cetinju, u Mojkovcu, Petnjici i u Tuzima pokazuju da je DPS sproveo svoje naume – “da pokažu svoju snagu i dodatno izranjavaju opoziciju u susret predsjedničkim, kao i predstojećim izborima u Podgorici i ostalim opštinama“.

DPS je, prema riječima Janjševoća, posebno želio iskoristiti raskorak u kojem se našla opozicija bojkotujući državni parlament, a izlazeći na sve lokalne izbore pod ovakvim uslovima.

Kako smatra, neke opozicione partije pokazale su napredak kao Demokrate i Građanski pokret URA, a druge pokazuju trend pada i stagnacije kao Socijalistička narodna partija, Demokratski front i Socijaldemokratska partija.

"Ovi izbori su pokazali da u ovakvim okolnostima u malim opštinama izbori predstavljaju ništa drugo nego trenažni poligon za DPS“, kazao je Janjušević.

Na pitanje kako će biti formirana vlast na Cetinju i u Tuzima gdje DPS nema apsolutnu većinu, Janjušević, kako je saopštio, misli da će Socijaldemokrate SD prije ići za inercijom vlasti na državnom nivou i formirati vlast sa DPS-om.

Jer, kako je dodao, u suprotnom gdje vlast na lokalnom nivou zavisi od jednog odbornika, DPS tu brzo napravi probleme i okrene stvari na svoju stranu.

"Primjera ima bezbroj od Nikšića, pogledajte rovitost vlasti u Kolašinu, Beranama i Budvi. To se pretvara više u mučenje nego u vršenje vlasti, pogotovo ako imamo u vidu kako je DPS brutalno minimizirao nadležnosti lokalnih samouprava u posljednje tri decenije kako bi lakše upravljao njima sa nivoa izvršne vlasti“, navodi Janjušević.

U Tuzima je, prema njegovim riječima, DPS-u lakše nego na Cetinju, jer imaju tri partije na raspolaganju sa kojima hipotetički mogu formirati vlast.

Bonus video: