Tri decenije vladavine jedne partije dovele do stanja zemlje hibridnog režima

U izvještaju Fridom hausa, indeks demokratije za Crnu Goru pao je sa prošlogodišnjih 3,86 poena na 3,82, što znači da je ponovo svrstana u hibridni, tranzicioni režim, odnosno državu u kojoj su vladavina prava i izborne neregularnosti među ključnim problemima.

33345 pregleda 146 reakcija 46 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

To što je Crna Gora pogoršala rezultat u izvještaju Fridom hausa "Nacije u tranziciji" za 2020. godinu u oblasti demokratije i tako ostala u kategoriji hibridnih režima je posljedica prošle vlasti, saglasni su u Demokratama, URA-i i Radničkoj partiji.

U partijama parlamentarne većine su kazali "Vijestima" da je Crnu Goru do stanja zemlje hibridnog režima dovela tridesetogodišnja vladavina jedne partije.

U izvještaju Fridom hausa indeks demokratije za Crnu Goru pao je sa prošlogodišnjih 3,86 poena na 3,82 što znači da je ponovo svrstana u hibridni, tranzicioni režim, odnosno državu u kojoj su vladavina prava i izborne neregularnosti među ključnim problemima.

Iz Demokrata su kazali da stanje na koji se izvještajem Fridom hausa upućuje dugo građeno.

"Ne može se stanje demokratije za godinu dana, kamoli za mjesec, ni toliko popraviti, ni toliko pokvariti. Osim opredjeljenja za demokratske vrijednosti, potrebno je i mnogo truda i zalaganja za njihovu afirmaciju. Uvjereni smo da će nove vlasti s pažnjom primiti k znanju ocjene do kojih je Fridom haus došao u posljednjem izvještaju i, ne gubeći iz vida takve ocjene, raditi na njihovom popravljanju kako bi već u izvještaju sljedeće godine bili zabilježeni značajni pomaci", navodi se u odgovoru Demokrata.

Oni su dodali da preduslov da bi se stanje u budućnosti poboljašalo već se desio, a to je promjena vlasti.

Iz Građanskog pokreta URA su kazali da ih ne iznenađuju ocjene izvještaja Fridom hausa o stanju demokratije u našoj zemlji za 2020. godinu.

"Skoro cijela godina prošla je u turbulentnim političkim procesima, posebno zapanjujuća bila je i situacija u Budvi pred prekompoziciju vlasti. Dakle, imali smo nastavak antidemokratskih tekovina, svjedočili smo napadu na novinare, ograničavanju građanskih sloboda i sl. Jasno je i da, kada s e crta podvuče, najvišu odgovornost za takvo stanje stvari snosi bivši režim koji je na vlasti ostao gotovo do pred sam 2020. godine. Cijenimo da će izvještaj za 2021. već biti bolji ali takvom rezultatu zaista prethodi ozbiljan i posvećen rad. URA na tom putu neće zaostati i radićemo sve kako bi Crna Gora postala uspješna, evropska i demokratska priča", kazali su iz URA-e.

I za Radničku partiju izvještaj Fridom hausa nije ništa neočekivano.

"Prošla godina bila je turbulenta, prije svega tu mislimo na brojne nepravilnosti koje su otkrivene u pravosuđu, zloupotrebe i nedostatak profesionalizma na sudovima. Brojne afere za koje se vezuje prethodna vlast, tu mislimo na aferu stanovi- gdje funkcioneri, sudije, tuzioci dobijaju kredite po znatno povoljnijim uslovima, afera koverta, državni udar I mnoge druge, pokazaju koliko je prethodna vlast bila korumpirana, autoritativna, punila džepove bliskim kadrovima, pljačkala narod. Iako smo se predstavljali kao demokratska zemlja, trpjeli smo autoritativni režim Mila Đukanovića. Proces reforme je krenuo, prvenstveno sa dogovorom oko tužilačkih zakona. Cilj je da Crna Gora bude država vladavine prava, gdje će sudije I tužioci savjesno obavljati posao, gdje u institucijama od javnog značaja neće biti mita I korupcije", naveli su iz Radničke partije.

Ostale partije parlamentarne većine i opozicije nijesu odgovorili na pitanja "Vijesti" kako komentarišu izvještaj Fridom hausa i šta bi trebalo uraditi da sljedeći bude bolji.

Bonus video: