Crna Gora i Hrvatska radiće više na rješavanju spora oko Prevlake

Đorđe Radulović je kazao da će Crna Gora i Hrvatska raditi na kreiranju interresornih komisija koje će se sastati u skorijem periodu.

15911 pregleda 246 reakcija 17 komentar(a)
Grlić Radman i Radulović, Foto: Boris Pejović
Grlić Radman i Radulović, Foto: Boris Pejović

Crna Gora i Hrvatska će intenzivirati saradnju i rad na rješavanju spora oko razgraničenja na Prevlaci.

Ovo je poruka sa konferencije za novinare hrvatskog i crnogorskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana i Đorđa Radulovića.

Radulović je kazao da je za Hrvatsku mogući predmet spora mora, dok je za Crnu Gori i kopno i more.

"Za Hrvatsku je mogući predmet spora more, dok za Crnu Goru, odnosno mi smtramo da treba razgovarati i o kopnu i o moru, ali to je jedno, ja uopšte ne bih upotreblajvao riječ spor, kad je ovo pitanje na redu. Dakle, u pitanju je sasvim, nažalost, uobičajno širom Evrope. Postoje brojne zemlje koje imaju bilateralne otvorena pitanja koja se već decenijama ne rješavaju", rekao je Radulović.

Za hvatskog ministra vanjskih poslova Grlića Radmana pitanje kopnenog razgraničenja je riješila Badinterova komisija i niz sporazuma potpisanih nakon toga.

"Mislim da je vrlo važno se susresti i obnoviti rad graničnih komisija da bi se to što prije riješilo", kazao je Grlić Radman.

Đorđe Radulović je kazao da će Crna Gora i Hrvatska raditi na kreiranju interresornih komisija koje će se sastati u skorijem periodu.

"Interesorne komisije barem sa crnogorske strane biće sastavljene od predstavnika Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i ostalih resornih ministarstava, kako bi na najbolji mogući način u duhu dobrosusjedskih i u duhu prijateljstva bila riješena na biletaralnoj osnovi pitanja koje odavno datira", istakao je Radulović dodajući da postoji volja sa jedne i druge strane da se to pitanje riješi.

On je dodao da se komisije koje su zadužene za rješavanje ovog spora se nisu sastali od 2015. godine.

"Mislim da je krajnje vrijeme da napravimo korak naprijed da napravimo neku zajedičku platformu u tom pravcu", naglasio je ministar vanjskih poslova Crne Gore.

Ovo su kazali ministri vanjskih poslova odgovarajući na novinarska pitanja na konferencija za novinare održanoj povodom zvanične posjete Grlića Radmana Crnoj Gori. Na konferenciji za novinare bilo je moguće postaviti dva pitanja.

"Povećanje broj hrvatskih vojnika na Kosovu"

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana povodom pitanja o optužbama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je pokušao da ponizi ovu državu zbog najave da otvori vojni kamp na Kosovu, kazao da se radi o spinovanju i da nije u pitanju otvaranje vojnog kampa.

On je objasnio da je u pitanju povećanje broja vojnika u okviru kontigenta jedinice koja broji najmanje članova vojnika na Kosovu.

"Hrvatska kao članica NATO ima pravo, ne znam zašto bi neko bio pogođen, ja bih rekao da je to spinovanje. Ne znam čemu ta antihrvatska histerija u Srbiji", rekao je Grlić-Radman.

Bonus video: