Đukanović: Put usvajanja evropskih vrijednosti jedini ispravan za region

Grlić Radman je naglasio da evropske vrijednosti za Hrvatsku nemaju alternativu i da je stabilnost regiona, dobrosusjedstvo i njegova puna funkcionalnost zajednički interes, koji svima u regionu treba da bude imperativ

4297 pregleda 6 komentar(a)
Grlić Radman i Đukanović, Foto: Kabinet predsjednika
Grlić Radman i Đukanović, Foto: Kabinet predsjednika

Odnosi Crne Gore i Hrvatske nisu samo dobrosusjedski, već i prijateljski i partnerski kroz zajedničko članstvo u NATO savezu, kazao je predsjednik Milo Đukanović tokom sastanka sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Grlić Radman je, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, iskazao zahvalnost našoj državi za brzu reakciju i pomoć pruženu Hrvatskoj u saniranju posljedica razornih zemljotresa. Naglasio je da je donacija 10 hiljada doza vakcina gest prijateljstva za Crnu Goru koju Hrvatska snažno podržava na evropskom putu i koju je podržavala na putu ka članstvu u NATO.

"Prenoseći pozdrave premijera Andreja Plenkovića potvrdio je punu spremnost za dalju saradnju, pomoć i dijeljenje iskustava na ekspertskom planu, posebno u poglavljima 23 i 24, i drugim važnim oblastima na tom putu", navodi se u saopštenju.

Grlić Radman je naglasio da evropske vrijednosti za Hrvatsku nemaju alternativu i da je stabilnost regiona, dobrosusjedstvo i njegova puna funkcionalnost zajednički interes, koji svima u regionu treba da bude imperativ.

Đukanović je, kako je saopšteno, izrazio zadovoljstvo susretom visoko cijeneći pažnju koju Crna Gora ima od zvaničnog Zagreba čiji je sastavni dio i prilika za razgovorima na visokom nivou.

Poseban doprinos snaženju prijateljstva i razvoju saradnje predstavlja djelovanje diplomatsko-konzularnog predstavništva Hrvatske u Crnoj Gori, ocijenio je predsjednik, uz uvjerenje da je tako i sa crnogorskom ambasadom u Zagrebu.

Zahvalio je ministru Grliću Radmanu na donaciji vakcina, koja je vrijedan prijateljski gest prema Crnoj Gori u borbi sa pandemijom, i podrška da se proces imunizacije što kvalitetnije sprovede i steknu uslovi za zdravlje stanovništva i ekonomski oporavak. Istovremeno, zahvalio je i za nedvosmislenu podršku Crnoj Gori, ali i regionu na evropskom i evro-atlanstkom putu, kao i na spremnosti Hrvatske da podijeli svoja iskustva u procesu integracija.

Istakao je da je put integracije, usvajanja evropskih i evroatlantskih vrijednosti, jedini ispravan i moguć za Zapadni Balkan u cjelini. Na toj liniji ukazao je na važnost nastavka sveobuhvatnih reformi, evropeizacije društva i dostizanje standarda uz nadu da se po ispunjenu tih ciljeva neće puno čekati na spremnost Unije za proširenje.

"Od nas se sa pravom očekuje ozbiljan napredak na planu vladavine prava, kako bi pružili dovoljno argumenata za povjerenje Evrope, ali nam treba i podrška s druge strane, koja je naročito dragocjena od zemalja poput Hrvatske koje imaju najsvježije iskustvo u tom procesu", poručio je on.

Uz ocjenu da Crna Gora baštini veoma odgovoran odnos prema zajedničkim interesima i prostoru koji dijelimo, Đukanović je iskazao zadovoljstvo što se i otvorena pitanja rješavaju na principima dobrosusjedstva, partnerstva i zajedničkih interesa.

Pozdravio je najavu održavanja susreta predstavnika dvije privredne komore i uspostavljanja direktne avio linije između Podgorice i Zagreba, uz uvjerenje da se infrastrukturni projekti koji bi nas povezali poput Jadransko-jonskog gasovoda i auto-puta moraju pažljivo zajednički ispratiti. "Jer ukoliko želimo vrijednosno da pripadamo Zapadnoj Evropi, moramo paralelno djelovati i u pravcu infrastrukturnog povezivanja."

Sagovornici su, kako se zaključuje u saopštenju, razmijenili mišljenja o aktuelnim regionalnim i globalnim prilikama u kontekstu potrebe pune stabilnosti regiona i njegove dalje evropske i evroatlantske perspektive.