Hrvatska će nastaviti snažno da podržava evropsku perspektivu Crne Gore

Bečić je, konstatujući da između Crne Gore i Hrvatske vladaju dobri odnosi i otvorena saradnja, ocijenio važnost daljeg snaženja parlamentarne saradnje

5370 pregleda 3 komentar(a)
Grlić Radman i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Grlić Radman i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Hrvatska će pružiti Crnoj Gori neophodnu ekspertsku asistenciju, kako bi dosadašnji okvir saradnje bio dodatno unaprijeđen u cilju brže evropske integracije Crne Gore, jer Hrvatska želi svog susjeda u porodici razvijenih evropskih zemalja, poručeno je na sastanku predsjednika Skupštine Alekse Bečića i ministra vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana.

Bečić je, konstatujući da između Crne Gore i Hrvatske vladaju dobri odnosi i otvorena saradnja, ocijenio važnost daljeg snaženja parlamentarne saradnje, kako kroz grupu prijateljstva, tako i na nivou skupštinskih radnih tijela, saopšteno je iz parlamenta.

Predsjednik Skupštine je istakao da naša država izuzetno cijeni podršku Hrvatske evropskim integracijama Crne Gore, kao i saradnju u okviru NATO. Naveo je i da Crna Gora, reformama u poglavljima 23 i 24 nastoji da pokaže svoju posvećenost najvažnijem spoljnopolitičkom cilju i pruži snažne argumente za podršku ka našem evropskom putu.

Grlić Radman je, kako navode iz parlamenta, naglasio da će Hrvatska nastaviti da snažno podržava proces proširenja i priključenje Crne Gore Evropskoj uniji, imajući u vidu značajan doprinos koji naša država daje stabilnosti regiona.

"Na sastanku su potvrđeni vrlo dobri bilateralni odnosi Hrvatske i Crne Gore, sa akcentom na važnost dijaloga u cilju rješavanja otvorenih pitanja. Sagovornici su izrazili želju za jačanjem saradnje u brojnim područjima od zajedničkog interesa", dodaju iz Skupštine.

U odnosu na proteklo hrvatsko predsjedavanje Savjetu Evropske unije, predsjednik Skupštine je istakao zahvalnost na kontinuiranoj podršci i zagovaranju politike proširenja, uz stav da spoljno politički prioriteti nove parlamentarne većine nemaju alternativu.

Hrvatski ministar je posebno zahvalio na pruženoj solidarnosti i pomoći koju je Crna Gora uputila povodom razornih zemljotresa, što je, kako je kazao „gest koji Hrvatska i njeni građani neće zaboraviti“. Prenoseći informaciju o odluci da Hrvatska donira 10.000 doza vakcina Crnoj Gori, izrazio je nadu da će opredijeljena pomoć biti uskoro isporučena.

Bonus video: