URA: Nesaglediv doprinos Crne Gore borbi protiv fašizma, nastaviće beskompromisno u tom pravcu

"Ljubo Čupić i Joka Baletić nisu uzalud izgubili svoje živote. Slobodna i antifašistička Crna Gora, za koju su se tada borili, biće posvećena reformama i odlučna da istinski živi evropske vrijednosti koje su, pokazalo se, prijeka potreba u našem društvu”

2597 pregleda 6 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

Deveti maj datum je kada Crna Gora treba da bude ponosna na svoju istoriju, i podsjeća na to da evropske ideje o demokratiji i zajedništvu, makar na suprotnoj strani imale i najopakije protivnike, uvijek pobjeđuju, naveli su iz Građanskog pokreta URA u čestitki povodom Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom.

Kazali su da je Crna Gora, kao država od koje je krenuo glas otpora i bunta u zarobljenoj Evropi, dala nesaglediv doprinos borbi protiv fašizma i nacizma, te poručili da će naša država nastaviti beskompromisno u tom pravcu i uskoro postati punopravna članica Evropske unije. "Današnji dan, koji simbolizuje pobjedu nad fašizmom, podsjetnik je na vremena kada je Crna Gora, kao prva država u Evropi, 13. jula 1941. godine podigla oružani ustanak protiv fašizma. Evropski put, koji je pokazala još tada, jedini je put za Crnu Goru i zbog toga je za nas 9. maj višeznačan”, navode iz URE. Istakli su i da će savremena Crna Gora, iako u brojnim društvenim i političkim izazovima koji su posljedica prve demokratske smjene vlasti, nastaviti da njeguje antifašističku politiku. "Ljubo Čupić i Joka Baletić nisu uzalud izgubili svoje živote. Slobodna i antifašistička Crna Gora, za koju su se tada borili, biće posvećena reformama i odlučna da istinski živi evropske vrijednosti koje su, pokazalo se, prijeka potreba u našem društvu”.

Iz URE su poručili da, iako u Crnoj Gori "još uvijek postoje oblici 'upakovani' pogubnih ideologija", zadatak svih, a naročito vlasti, mora biti suprostavljanje svakom, pa i najmanjem, pokušaju pozitivnog konteksualizovanja takvih pojava.

"Mnogo je godina potraćeno jer je volja za evropskom Crnom Gorom bila deklarativna. Teret takve politike živimo danas, ali smo sada u prilici da, kao činilac vlasti, pokažemo da imamo snage da savladamo sve prepreke koje nas drže u mjestu. Crna Gora će, osim na svoju istoriju, imati na šta da bude ponosna i u skorijoj budućnosti, kao dio razvijene, napredne i moderne Evrope”, zaključuju iz Građanskog pokreta URA.

Bonus video: