Picula: Sudstvo da bude nezavisno, ali i da bude sposobno da se nosi sa kriminalom i korupcijom

„Vlada je uzela u razmatranje preporuke VK i EK i ponudila kompromisno rješenje, i sada treba naci kompromise širom političkog spektra, jer je to ustavno pitanje“, kazao je Vajs

8601 pregleda 10 komentar(a)
Picula, Foto: Screenshot/Youtube
Picula, Foto: Screenshot/Youtube

Izmjena tužilačkih zakona nije drugorazredno političko pitanje, već je u srži sudskog sistema, kazao je izvjetilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula.

Na pitanje novinara TVCG povodom novog mišljenja Venecijanske komisije (VK), Picula je kazao da je zadovoljan što je VK dala mišljenje o tužilačkim zakonima što je, kako je rekao, kontroverzna tema od početka.

„Sudsko zakonodavstvo treba da bude oslobođeno političkog uticaja, i mislim da je VK dala kritičke napomene, obezjeđujući prostor za kompromis. Ne želim da komentarišem tumačenja različitih crnogorskih političara iz Vlade ili opozocije, ali izražavam i dalje oprez jer ne znamo kako će teći debata u parlamentu“, rekao je Picula.

Poručuje i da postoji samo jedan izlaz koji je dobrodošao za evropsku perspektivu Crne Gore.

„Usvajanje ovih revidiranih zakona, treba da bude veoma jasno, zadržavajući sudstvo na putu nezavisnosti, ali sa druge strane da bude sposobno da se nosi sa kriminalom i organizovanom korupcijom, ali da ne bude kontaminirano voljom političkih partija“, poručio je Picula.

Poslanik Zelenih Tomas Vajs pozdravio je što tužilački zakoni nijesu usvojeni po brzom postupku i što se sačekalo sa mišljenjem nadležnih institucija:

„Vlada je uzela u razmatranje preporuke VK i EK i ponudila kompromisno rješenje, i sada treba naci kompromise širom političkog spektra, jer je to ustavno pitanje“, reakao je Vajs.

Tonino Picula kazao je da je Crna Gora lider u pregovorima sa EU, ali da će dalji napredak u pregovorima zavisiti od napretka koji zemlja pokaže u poglavljima 23 i 24.

On je istakao da je Crna Gora lider EU integracija, iako je prisutna politička i medijska polirizacija.

"Politička situacija u Crnoj Gori je visoko polarizovana u lošim uslovima posljedica zdravstvene i ekonomske krize izazvanoj pandemijom Kovid-19", kazao je Picula.

Picula je kazao da nije u potpunosti tačno da je epidemija koronavirusa usporila proces proširenja, nego da zbog suštinskih neisunjavanja uslova.

"Uprkos mom optimizmu ne vjerujem da i jedna država na Balkanu mogu da uđu u Evropsku uniju u skorije vrijeme iz mnogo razloga", rekao je Picula.

Dodao je da je na političarima odgovornst za promjenama na bolje.

"Jasna je poruka crnogorskim političarima da preuzmu punu odgovornost za sprovođenje reformi čime će je približiti članstvu Evropske unije, za to će uvijek imati punu podršku evropskog parlamenta", istakao je Picula

On je pozvao i na završavanje svih otvorenih pitanje oko granica u regionu.

Istakao je da su Evropska komisija i Svetska banka zaključili da Crna Gora doživljava najveću krizu od svih ostalnih balkanskih država, ali da ima najveću podršku od Evropske unije od svih država kandidata.

Pozvao je na mirno i bez konfrontacija rješavanje bilateralnim odnosima Crne Gore sa Srbijom, koji su, kako je kazao, puni tenzija.

Poslanik Zelenih Tomas Vajs je kazao da treba izvršiti pritisak na Demokratsku partiju socijalista kako bi kohabitirali na odgovarajući način.

"Zato što slijede reforme na putu EU u kojoj će biti neophodna većina, a za to nije dovoljna trenutna parlamentarna većina", rekao je Vajs.

Dodao je da je Vlada napravila jasne korake u borbi protiv organizovanog kriminala, zbog čega je potrpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću ugrožena bezbjednost.

Bonus video: