Radunović: DPS dotakao dno; Knežević: Razbijamo tužilačko-kriminalnu spregu koja funkcioniše po pravilima Koza nostre

U sali je od opozicionih poslanika ostao samo Genci Nimanbegu (Albanska lista)

49432 pregleda 50 reakcija 50 komentar(a)
Radunović, Foto: Skupština Crne Gore
Radunović, Foto: Skupština Crne Gore

Komentarišući odluku većeg dijela opozicije da napusti raspravu o izmjenama tužilačkog zakona, poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović je rekao da je to dno koje je dotakao DPS "ne u političkom, nego u ljudskom smislu".

Poslanici opozicije napustili su ranije večeras zasjedanje Skupštine Crne Gore, u toku rasprave o izmjenama tužilačkog zakona.

"Oni ne znaju kako da se snađu u opozicionim klupama. Mi smo im rekli da smo spremni na dijalog. Međutim ovo što su oni večeras uradili, ova demonstracija nemoći, govori nam da mi više nemamo doraslog protivnika. Nadam se da će u Crnoj Gori sazreti neka nova opozicija sa kojom ćemo moći da gradimo elementarno povjerenje", rekao je Radunović.

U sali je od opozicionih poslanika ostao samo Genci Nimanbegu (Albanska lista) koji je podsjetio da je u prethodnom sazivu sa sadašnjom većinom, sada opozicijom, imao zajedničkih rezultata.

"Moja uloga u ovom domu je, dokle god primjećujem da Cnoj Gori prijeti nešto loše, da upozoravam", kazao je Nimanbegu.

On je rekao da je jasno da je ovo zakon koji je blokirao Crnu Goru, podsjećajući da nije usvojen budžet čime je nanijeta šteta za građane Crne Gore i da neke opštine još nijesu dobile novac iz budžeta.

"Mi nijesmo imali napredak prema EU integracijama i zato što nijesmo imali dijalog sa opozicijom u prethodnom sazivu", kazao je Nimanbegu.

Rekao je da se nada da će ovaj zakon biti usvojen i da se dalje revidira.

Simonida Kordić, poslanica DF rekla je da bez izmjena Tužilačkog savjeta (TS) nema ulaska u EU "nema vraćanja opljačkanih para u budžet", prosperiteta, pravde...

"Kome to nije lični interes da se uredi stanje u tužilaštvu? Nama jeste, a danas smo imali priliku da vidimo kome nije", kazala je Kordić.

Milun Zogović (DF) ocijenio je da su izmjene Zakona kamen temeljac za uspostavljanje pravne države i osnovni preduslov za nivelaciju kompletnih društvenih odnosa i to "ni po babu ni po stričevima, već u skladu sa Ustavom i zakonom".

Jelena Božović (DF) rekla je da će se izglasavanjem ovih izmjena potvrditi pobjeda na parlamentranim izborima 30. avgusta i razobličiti sve što je bivša vlast uradila.

Danijela Đurović, poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) podsjetila je da je Crna Gora u pregovorima sa EU najviše zastala na poglavljima 23 i 24, a rezultati tužilaštva su nula.

"Kažu da je bio Zakon dobar. Kako je bio dobar kad su rezultati Zakona i tužilaštva nula? S ovim novim zakonom pravimo ispunjavamo obavezu koju smo preuzeli 30. avgusta", rekla je Đurović.

Milan Knežević (DF) naveo je da su večeras otvorena vrata za pravdu.

"Onu pravdu koje smo toliko bili željni, a svi smo zaboravili na nju. Pravdu koje nikad manje nije bilo, a nikad se o njoj više pričalo u Crnoj Gori. Ovaj zakon nije strah za pravdu, već od pravde upravo one strukture koja je napustila zasjedanje jer zna da ovim izmjenama razbijamo tužilačko-kriminalnu spregu koja funkciniše po pravilima Koza nostre", rekao je Knežević.

Knežević
Kneževićfoto: Skupština Crne Gore

Kazao je da izmjene nijesu osveta glavnom specijalnom tužiocu (GST) Milivoju Katniću, jer da je tako ne bi konsultovali Evropsku i Venecijansku komisiju niti bi organizovali okrugle stolove.

"Da smo željeli da se svetimo to bi uradili tradicionalno, na crnogorski način isto kao što su moji prađedovi išli na Skadar da se svete za izgubljene glave, tako bi mi u Bajramovicu, ali kako je opasao i ogradio više bi Turci imali šanse 1683. pod Bečom nego mi uz pomoć NATO partnera sa sve dronovima i tomahavcima", rekao je Knežević.

Poručio je da neće koristiti mehanizme zloupotrebe i neće nikad više biti politički montiranih procesa, lažnih svjedoka, sporazuma o krivici, prisluškivanja lidera DF, hapšenja advokata Gorana Rodića, vladika, vjernog naroda i poslaničkog kluba bez skidanja imuniteta...

Rekao je da će novo tužilaštvo odmah morati da otvori kastodi račun predsjednika Crne Gore i DPS Mila Đukanovića i da utvrdi kako je oprao milion eura, da utvrdi čija je "ničija kući sa Gorice", podići novu optužnicu protiv Slavoljuba Stijepovića u aferi Koverta...

Knežević je poručio da su izmjene Zakona velika pobjeda DF, ali da to rade zbog svih građana Crne Gore.

Momo Koprivica, poslanik Demokratske Crne Gore kazao je da je većina došla do predloga koji je obezbijedio brojne afirmativne stavove VK i zbog toga ne stoji priča o ucjenama.

"Nas nije mogao da ucijeni ni Lazović ni Katnić ni Brano Mićunović, a kamoli politički subjekat sa kojim vršimo vlast", rekao je Koprivica.

Rasprava u načelu o izmjenama Zakona je završena, a predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je najavio da će nastavak sjednice biti sjutra sa početkom u devet sati i 30 minuta.

Skupština će rad sjutra nastaviti raspravom o završnom računu za 2019. i pratećim aktima, zatim o ratifikaciji tri sporazuma i jedne konvencije.

"Nakon toga će oko 13 ili 14 sati biti glasanje o izmjenama Zakona o tužilaštvu, a zatim o završnom računu i ratfikacijama tri sporazuma i jedne konvencije", rekao je Bečić.

Plenum, na zahtjev manjinskih partija, onda neće raditi do ponedjeljka, kada će raspravljati o izmjenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Bonus video: