Sarajevo: Vujanoviću uručena nagrada Isa beg Ishaković

Vujanović je naveo da Sarajevo nastalo na dobročinstvu, u temeljima svog osnivanja, obavezuje na sklad naroda i vjera, ali i na sklad njegovih građana za dobro svih i jasnu poruku svima
26 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Predsjednik.me
Filip Vujanović, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 01.12.2017. 06:29h

Crnogorskom predsjedniku Filipu Vijanoviću sinoć je u Sarajevu uručena Međunarodna nagrada Isa beg Ishaković, osnivača Sarajeva.

Vujanović je na Svečanoj akademiji kazao da ga ova nagrada raduje iz dva razloga.

Prvo, kako je rekao, dodjeljena je od Komiteta koji čine akademici i univerzitetski profesori „čija dijela i ugled nagradi daju posebnu vrijednost, a nagrađenog obavezuju na najdublju zahvalnost“.

„I drugo nagrada nosi ime Isa beg Ishakovića, regionalnog velikana, dobrotvora i zadužbinara, koji je prije 555 godina, utemeljio Sarajevo na vrijednostima zajedništva u različitisti, kroz poruku njegovog životnog dijela da je sklad i suživot vrijednost koju moramo trajno baštiniti posvećeni miru i razvoju“, kazao je Vujanović, sapšteno je iz njegovog kabineta.

Vujanović je naveo da Sarajevo nastalo na dobročinstvu, u temeljima svog osnivanja, obavezuje na sklad naroda i vjera, ali i na sklad njegovih građana za dobro svih i jasnu poruku svima.

„U simboličkom, i ne samo simboličkom smislu, Sarajevo je tu misiju ostvarilo sa crkvom - i pravoslavnom i katoličkom, džamijom i sinangogom u najužem centru grada da bi, oni koji su vjernici ali i oni koji to nijesu, živjeli zajedno međusobno se poštujući i istinski gradeći zajedništvo kao temelj opsteg dobra“, ocijenio je predsjednik.

Prema njegovim riječima, za 555 godina od utemeljenja Sarajeva istorija svijedoči o vremenima sklada i suživota poruke vakufa Isa bega.

Vujanović je dodao da istorija svjedoči da su ovo bili prostori uzdizanja i propadanja velikih i moćnih imperija, prevrata, revolucionarnih zanosa i ratnih tragedija koje su potresale prostor Bosne i Hercegovine (BiH) i ugrožavale ili uništavale bogatstvo dobra i sklada.

„Ovaj grad je sve to preživio i opstao zahvaljujući vrijednosti dobročinstva, solidarnosti i afirmaciji opšteg dobra na kojem je građeno i na najtežim iskušenjima izgrađeno zajedništvo, kao potvrda istine da je grad sazdan od građevina ali da mu bogatstvo duše daju svi njegovi građani“, poručio je Vujanović.

Kako je rekao, pamti ovaj grad i period kada je duh orijenta obogatila arhitektura velike imperijalne države. „Obogatila jer je uz tadašnje sokake sagradila evropske građevine“.

Vujanović je naglasio da Sarajevo pamti i bivšu državu gdje je, kako je ocijenio, BiH bila svojevrsni simbol zajedništva u tadašnjoj ideji bratstva i jedinstva na kojoj je ta bivša zajednička država počivala.

„Kroz vjekove dešavala su se, nekad i dominirala, surova međuetnička i međuvjerska sukobljavanja, jasno nas opominjući da ovi naši prostori imaju dva lica – jedno humano i plemenito i drugo mračno i surovo“, rekao je Vujanović.

Zato je, dodaje on, dužnost svake državne politike da bude posvećena humanosti i plemenitosti kako bi isključila rizik mračnog i surovog.

„Pošto je Isa beg svoje vakufe imao i na širim prostorima naše bivše države to je njegova poruka nužnosti sklada i sporazuma regionalno vrijedna“, ocijenio je Vujanović.

Prema njegovim riječima, uvijek moramo preispitivati „koji su to vakufi naših dana?“

To su, kazao je Vujanović, vakufi današnjice koji su potrebni da bi se gradila politička i ukupna stabilnost.

„Neophodna su nam dobročinstva da bi gradili društvo u skladu sa potrebama modernog čovjeka koji je razumio iskustva prošlosti, da živimo sadašnjost bez zatočeništva prošlošću i prihvatimo da uvijek nemamo jednak doživljaj događaja iz prošlosti i da uvijek ne možemo obezbijediti saglasno viđenje prošlosti“, poručio je predsjednik.

Ali to, smatra on, ne smije da ugorozi sadašnjost i budućnost.

„Ta skladnost mora da postoji da bi bili dobri susjedi, da bi se međusobno razumjeli i sarađivali. Takav odnos prema civilizacijskim vrijednostima je “vakuf”, svih nas pojedinačno“, istakao je Vujanović.

On je kazao da na doživljaju građana da dijele radosti i patnje svakog čovjeka, Sarajevo treba da afirmiše suživot različitosti.

„Jednako i BiH koju treba da podrže svi koji su posvećeni miru i stabilnosti i koji vjeruju u bolju budućnost. Upravo takvu budućnost želim BiH da unutar nje imate snage i spremnosti za sporazume koji će obezbijediti sklad i razvoj“, poručio je Vujanović.

Bonus video: