Picula: Od izuzetne važnosti je jačati nezavisnost sudstva i spriječiti politički uticaj

Izmjenama Zakona je, između ostalog, predloženo da članovima sadašnjeg Tužilačkog savjeta prestaje mandat proglašenjem novog Tužilačkog savjeta (TS)

3723 pregleda 6 komentar(a)
Picula, Foto: Screenshot/Youtube
Picula, Foto: Screenshot/Youtube

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula pozdravio je što je, prilikom usvajanja izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, dva puta konsultovana Venecijanska komisija, ali naglašava da neka pitanja ostaju otvorena.

"Usvojene su izmjene Zakona o državnom tužilaštvu Crne Gore. Pozdravljam što je Vlada dva puta konsultovala Venecijansku komisiju, ali neka pitanja ostaju otvorena. Naglašavam da je od izuzetne važnosti jačati nezavisnost sudstva i spriječiti politički uticaj", napisao je Picula na Tviteru.

Poslanici vladajuće većine usvojili su juče izmjene Zakona o državnom tužilaštvu.

Za zakon je glasao 41 poslanik parlamentarne većine, dok opozicija nije prisustvovala glasanju.

Izmjenama Zakona je, između ostalog, predloženo da članovima sadašnjeg Tužilačkog savjeta prestaje mandat proglašenjem novog Tužilačkog savjeta (TS).

Novi TS bi odmah odredio i novog vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT).

VK je u ponedjeljak dostavila mišljenje na revidirani Predlog izmjena zakona o tužilaštvu, u kojem je pohvalila napredak u odnosu na rješenje iz marta, ali je ponovo upozorila na moguću politizaciju Tužilačkog savjeta.

VK očekuje da moguća politizacija TS bude ublažena zaštitnim mjerama koje sadrži izmijenjeni Zakon - da članovi Tužilačkog savjeta ne mogu biti bivši funkcioneri Vlade posljednjih pet godina, da nijesu bili na rukovodećim partijskim pozicijama ili u bliskom srodstvu, odnosno braku sa zvaničnicima Vlade, da nijesu bivši tužioci....

Bonus video: