Krivokapić: Ono što je Grčka u Sredozemlju, Crna Gora će biti na Jadranskoj obali

Micotakis je istakao da su Crna Gora i Grčka NATO partneri, te da želi da ojačaju vojnu saradnju u budućnosti, te da će tim grčkih eksperata uraditi analizu, koja bi pokazala, na koji način bi mogli unaprijediti ekonomsku saradnju dvije zemlje, ali i da će snažno podržati grčke investitore da investiraju u Crnu Goru

14825 pregleda 33 reakcija 33 komentar(a)
Krivokapić i Micotakis, Foto: Gov.me
Krivokapić i Micotakis, Foto: Gov.me

Vlada je odlučna da efikasno otkloni sve potencijalne prepreke za članstvo Crne Gore u EU, prvenstveno u domenu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, a to smo, brzim i efikasnim odlukama, potvrdili već u prvim danima mandata, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

On se u okviru posjete Grčkoj, sastao sa predsjednikom Vlade Grčke Kirijakosom Micotakisom.

Tom prilikom je istakao da je tokom prethodna dva dana imao priliku da sa brojnim zvaničnicima i predstavnicima privrede razgovara o mogućnostima za unapređenje saradnje dvije zemlje, ali i o poziciji Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Krivokapić je kazao da su zadaci Vlade da garantuje vladavinu prava kao jednog od ključnih preduslova za članstvo, te da pararelno radi na rehabilitaciji crnogorske ekonomje u postpandemijskim okolnostima.

"Posebno smo zahvalni našim partnerima u EU, između ostalih i prijateljskoj vladi Grčke, na podršci koja nam je iskazana u borbi protiv koronavirusa“, rekao je on.

Dodao je i da će Vlada raditi i na unapređenju turističke ponude, kako bi Crna Gora, kao dio jadranske obale, imala značaj koji Grčka ima u Sredozemlju.

Krivokapić Micotakis
foto: Gov.me

"Micotakis je na sastanku izrazio želju da posjeti Crnu Goru, nakon čega mu je premijer Krivokapić uputio poziv, što je predsjednik Vlade Grčke sa zadovoljstvom prihvatio", navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Premijer Grčke je kazao da izuzetno cijeni hrabrost ljudi iz našeg regiona, koji su se kroz istoriju borili za grčku slobodu.

"Poput čuvenog heroja Vasa Brajovića koji je među nama Grcima poznat po imenu Crnogorac", kazao je on, govorivši o jubileju 200 godina od ustanka u Grčkoj.

On je istakao da su Crna Gora i Grčka NATO partneri, te da želi da ojačaju vojnu saradnju u budućnosti, te da će tim grčkih eksperata uraditi analizu, koja bi pokazala, na koji način bi mogli unaprijediti ekonomsku saradnju dvije zemlje, ali i da će snažno podržati grčke investitore da investiraju u Crnu Goru.

Premijeri dvije zemlje razgovarali su i o ponovnom uvođenju redovnog leta od Atine do Crne Gore, a Micotakis je najavio da će njihova nacionalna avio kompanija uskoro ponovo krenuti sa letovima od Atine prema Podgorici i Tivtu.

Na sastanku, kome su prisustvovali i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ocijenjeno je da je neophodno unaprijediti saradnju u oblasti zdravstva i turizma, kroz brojne projekte od zajedničkog interesa.

Bonus video: