Božović: Saopštenje SUBNOR-a sa rukopisom DPS-a

"Reakcije DPS-a i dijela javnosti koje je još uvijek izgubljeno u orbiti ove stranke, na disciplinski postupak protiv nastavnice istorije zbog odvođenja đaka na politički skup, obiluju fenomenom manipulativne zamjene teza"

8151 pregleda 103 reakcija 17 komentar(a)
Božović, Foto: NSD
Božović, Foto: NSD

Na kraju, današnje saopštenje Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) pisano je rukopisom Demokratske partije socijalista (DPS) i ostavlja utisak kao da je u pitanju "najobičnija partijska podružnica bivšeg režima autokratskog DPS-a", kazala je poslanica Demokratskog fronta iz redova Nove srpske demokratije Jelena Božović.

"Reakcije DPS-a i dijela javnosti koje je još uvijek izgubljeno u orbiti ove stranke, na disciplinski postupak protiv nastavnice istorije zbog odvođenja đaka na politički skup, obiluju fenomenom manipulativne zamjene teza. Postoji osnovna razlika između - na jednoj strani organizovanog i u skladu sa naučno - nastavnim programom odobrenog odlaska đaka neke škole na državnu manifestaciju, u ovom slučaju antifašističkog karaktera, kao što je recimo polaganje vijenaca ili posjeta spomeniku. I na drugoj strani odvođenja učenika na antivladin protest, koji nije u opisu školskih djelatnosti i sa kojim nije bio upoznat ni direktor škole. A upravo je ovo drugo učinila nastavnica Sanja Vujović kojoj DPS staje u odbranu i još napada Ministarstvo prosvjete ali i crnogorsku javnost zbog traženja odgovornosti za postupanje pomenute nastavnice", saopštila je Božović.

Dodala je da je poređenje tog događaja sa učešćem djece u litijama "logički, sociološki i na sve ostale načine - neodrživo".

"Djecu su na litijama odvodili njihovi roditelji i zajedno sa njima učestvovali. Dok se u spornom slučaju radi o organizovanom učešću jednog školskog razreda na političkom skupu koji je održan ispred Skupštine Crne Gore. Treće, korisno je da se prisjetimo jednodušne osude odvođenja učenika jedne sekularne škole na bogosluženje u Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru - od strane istog onog dijela javnosti koje danas staje u odbranu odvođenja đaka na politički skup koji je negativno kvalifikovao rad nove vlasti - što je klasično zauzimanje političkog stava. Na kraju, današnje saopštenje SUBNOR-a pisano rukopisom DPS-a, ostavlja utisak kao da je u pitanju najobičnija partijska podružnica bivšeg režima autokratskog DPS-a. Da li do SUBNOR-a još uvijek nije stigla informacija da je narod u Crnoj Gori prvi put u istoriji demokratski smijenio autokratsku vlast na izborima, pa misle da 'moraju' da budu uz DPS, ili je u pitanju svjesna odluka ove organizacije da ostane uz stranku čiji su funkcioneri u centru pažnje javnosti zbog optužbi o korupciji, najbolje znaju oni. U svakom slučaju, ako se i radi o svjesnoj odluci, pitanje je koliko u takvoj odluci ima društveno odgovorne savjesti", zaključila je poslanica DF-a.

Bonus video: