Marković: Kriminalci neće biti mirni dok god je ugrožen bilo koji pojediniac i država

Premijer je rekao da je od 1. decembra 2016. do 1. novembra 2017. godine u okviru projekta „Talas", izvršeno je 4.550 kontrola članova organizovanih kriminalnih grupa i bezbjednosno interesantnih lica i 560 kontrola ugostiteljskih objekata čiji su vlasnici ili u kojima borave ova lica, da je podnijeto 46 krivičnih prijava
104 pregleda 30 komentar(a)
Premijerski sat, Duško Marković, Foto: Luka Zeković
Premijerski sat, Duško Marković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.11.2017. 15:39h

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je danas na Premijerskom satu da je opredjeljenost i premijera i Vlade i institucija za sprovođenje zakona da kriminalci u Crnoj Gori neće biti mirni dok god je ugrožen bilo koji pojedinac i naravno država.

„Nema razloga koji nas mogu zaustaviti na tom putu, pa čak i nedostatak finansijskih sredstava ili nedostatak profesionalnih kapaciteta. Ono što nam ne nedostaje, nego imamo u punoj mjeri, to je odlučnost i volja da Crnu Goru učinimo bezbjednom i sigurnom naravno i svakog građanina i svakog pojedinca“, rekao je Marković.

Premijer je, odgovarajući na pitanje Adrijana Vuksanovića iz Kluba poslanika Bošnjačke stranke, koalicije „Shqiptaret te vendosur – Albanci odlučno“ – Forca, DUA i AA i Hrvatske građanske inicijative, koji je pitao „koje se akcije sprovode u cilju postizanja veće sigurnosti u društvu, u cilju sprječavanja aktivnosti raznih kriminalnih struktura i jesu li vidljivi već sada rezultati Operativnog štaba za Boku Kotorsku“, rekao da su današnji bezbjednosni izazovi širom svijeta, pa i u Crnoj Gori, veoma kompleksni.

„Zato je u fokusu naše pažnje – odlučan odgovor države da na svaki način zaustavi pokušaj ugrožavanja stabilnosti i sigurnosti, što podrazumijeva permanentno jačanje efikasnosti u radu tužilačko-policijskih i pravosudnih organa. Upravo iz tog razloga smo Budžetom za 2018. godinu opredjelili 6 miliona eura više nego u 2017. godini, a predračunska vrijednost odobrenih projekata tehničkog opremanja i modernizacije policije iznosi 14.350.000,00 eura sa rokom realizacije do 2020 godine. Takvo opredjeljenje pred nas stavlja prioritetan zadatak da obezbijedimo potreban nivo pravne i ekonomske sigurnosti, i na taj način doprinesemo ubrzanom razvoju i afirmaciji Crne Gore kao sigurne turističke destinacije, članice NATO, koja uspješno napreduje na svom putu ka Evropskoj uniji“, rekao je premijer dodajući da Vlada time šalje jasnu poruku da se sa državom niko ne može igrati.

Premijer je rekao da je od 1. decembra 2016. do 1. novembra 2017. godine u okviru projekta „Talas", izvršeno je 4.550 kontrola članova organizovanih kriminalnih grupa i bezbjednosno interesantnih lica i 560 kontrola ugostiteljskih objekata čiji su vlasnici ili u kojima borave ova lica, da je podnijeto 46 krivičnih prijava

„Ovo je, složićemo se, više nego jasna poruka da u Crnoj Gori nema povlašćenih, i da se kriminalci ne mogu osjećati komforno“, rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je iznio podatak da je, kada je riječ o sprječavanju zloupotreba i krijumčarenja opojnih droga, otkriveno 215 krivičnih djela, a da su nadležnim tužilaštvima procesuirana 224 lica.

„U naznačenom vremenskom periodu, dakle od 1. decembra 2016. do 1. novembra 2017, ponađeno je i oduzeto 3.167 Kg raznih vrsta narkotika, što je za skoro pola tone više u odnosu na isti period 2016. godine“ – rekao je premijer Marković.

Osuđujem svaki vid nasilničkog ponašanja

Govoreći o napadu na prostorije Hrvatske građanske inicijative u Tivtu, koji se dogodio u noći između 30. i 31. oktobra, premijer je rekao da odlučno osuđuje svaki vid nasilničkog ponašanja, uključujući i napade na političke subjekte.

„Siguran sam da se drugačiji stavovi i mišljenja u demokartskom svijetu trebaju saopštiti na civilizovan i argumentovan način, nikako kamenovanjem niti bilo kakavim drugim oblikom nekulture, nasilja i protivpravnosti. Kada je riječ o konkretnom slučaju, prema informacijama kojima raspolažem, službenici Odjeljenja bezbjednosti Tivat preduzimaju operativne mjere i radnje u cilju identifikacije lica koje je počinilo ovaj incident. Iako sam više puta ukazao na važnost razotkrivanja svih činjenica u vezi sa tim događajem, i sa ove govornice pozivam ministra, direktora policije i postupajućeg tužioca da ažurno, profesionalno i kompetentno završe svoj dio posla, kako bi počinilac ovog vandalskog čina bio adekvatno sankcionisan. Iskazujući puno povjerenje u institucije sitema, vjerujem da odgovor Države, kao ni u drugim prilikama, neće izostati ni u ovom slučaju“ , kazao je Marković.

Bonus video: