Bilčik upozorio i vlast i opoziciju: Bojkotom se ne rješavaju stvari, dovodi se u pitanje geopolitička orijentacija

"Brine me usvajanje izmjena Zakona o tužilaštvu, zato što dovodi u sumnju reforme u pravosuđu i tu bi Crna Gora trebalo da slijedi smjernice Venecijanske komisije i evropskih institucija. Ne možete preuzeti smao ono što vam se sviđa, nego sve što evropski partneri traže", poručio je Bilčik

34640 pregleda 167 reakcija 62 komentar(a)
Bilčik, Foto: Luka Zeković
Bilčik, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.05.2021. 21:57h

Evropski poslanik Vladimir Bilčik ocijenio je da je nova vladajuća većina u Crnoj Gori preduzela neke korake koji dovode u pitanje njihovu geopolitičku orjentaciju.

"Ako se mala zemlja na Jadranskom moru okrene Istoku, to bi moglo imati dugoročne posljedice za evropsku perspektivu Zapadno Balkana", rekao je Bilčik tokom rasprave u Evropskom parlamentu o Izvještaju za Crnu Goru izaslanika Tonina Picule.

Bilčik je rekao da je Crna Gora na raskršću, otvorila je sva poglavlja u pregovorima su EU, a samo tri zatvorila i mjesecima stoji u mjestu.

"Brine me usvajanje izmjena Zakona o tužilaštvu, zato što dovodi u sumnju reforme u pravosuđu i tu bi Crna Gora trebalo da slijedi smjernice Venecijanske komisije i evropskih institucija. Ne možete preuzeti smao ono što vam se sviđa, nego sve što evropski partneri traže", poručio je Bilčik.

On je upozorio na bojkot parlamenta najveće opozicione partije, DPS.

"Tako se ne rješavaju stvari u Evropi", kazao je Bilčik.

Predstavnik Evropskog savjeta, potugalski ministar Augusto Santos Silva kazao je da je politika proširenje jedan od prioriteta portugalskog predsjedavanja EU.

"Važno je da organizujemo novu međevladinu konferenciju za Crnu Goru i Srbiju krajem juna. Čestitamo na progresu Crne Gore, ali i dalje se moraju sprovesti potrebne reforme«, rekao je Silva.

Evopska poslanica Petra Kammerevert rekla je da je ona više za ambiciozne pregovore i napore.

"Dobro je što je velika većina građana za pristupanje EU i ne smijemo to staviti na kocku daljim odlaganjem", poručila je ona.

Podsjećajući na postignuti napredka Crne Gore u nekim oblastima, poručila je da je nezavisnost medija u regiji ključni stub za demokratiju i da treba poboljšati pristup povjerljivim informacijama.

Poslanica Željana Zovko ocijenila je da je Zapadni Balkan "poput voza smrti u zabavnom parku".

"Oni koji su gore svakog mometa se mogu spustiti dolje. Crna Gora porema mom mišljenja treba da pojača napore u poboljšanju položaja nacionalnih manjina, poštovanja jezika, tradicije i kulturne baštine", rekla je Zovko.

Poručila je crnogorskoj Vladi da sa susjedima riješi bilateralna pitanja, posebno u pogledu vojne imovine i da riješi pitanja ratnih zločina.

Poslanik Klemen Grošelj smatra da će visoka polarizacija u Crnoj Gori definisati budućnost zemlje.

"Reforme su potrebne za cijeli narod i jedina nada za prosperitetnu budućnost. Put ka Evropi nije možda najlakši, ali je jedini", rekao je Grošelj.

Evropski poslanici upozorili su na izloženost Crne Gore Kini, kroz visoki zajam za autoput.

"Pozivam da pomognemo da se Crna Gora ne isporuči Kinu i pomognemo joj u refinsiranju tog duga", kazao je evropski parlamentrac Tomas Vajc.

On je ocijenio da je crnogorska Vlada preduzela važne korake u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Uhapšeni su visoki mafijaški šefovi i treba pohvaliti Vladu kojoj se prijeti smrću zbog tih hapšenja", rekao je Vajc.

Evropski poslanik Valter Flego pozvao je da svi rade da Crna Gora bude sljedeća članica EU i svi će biti na dobitku.

U Izvještaju Picule se ističe napredak Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala i poziva vlast na ubrzanje reformskih procesa, s posebnim naglaskom na vladavinu prava, pravosuđe, slobodu medija i borbu protiv korupcije.

Upozoreno je na ograničen napredak u borbi protiv korupcije uz poziv nadležnim institucijama da značajno poboljšaju dosadašnje rezultate u oduzimanju imovine stečene kriminalom, krivičnom gonjenju i pravosnažnim presudama.

Pozdravljen je kontinuirani angažman Crne Gore u procesu integracije u EU i njen ukupni napredak, ali je izražena zabrinutost zbog napete političke klime i ukazano da je otvoren i konstruktivan dijalog svih političkih i društvenih aktera ključan za napredovanje ka EU.

Naglašava se važnost brze primjene revidirane metodologije proširenja i pozdravlja činjenica da je prvog radnog dana novoformirana crnogorska Vlada razmijenila mišljenje sa članovima Evropskog parlamenta i zvaničnicima EU, kao i izričita posvećenost nove Vlade integraciji u EU.

"Primljeni su na znanje nalazi i zaključci međunarodnih posmatrača iz OEBS/ ODIHR i poziva vlast da u potpunosti i na vrijeme ispuni njihove preporuke prije sljedećih parlamentarnih izbora; pozdravlja usvajanje vladine odluke o uspostavljanju Savjeta za kontrolu biračkog spiska; napominje da je Skupština donijela odluku o osnivanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu u decembru 2020. godine i očekuje da će ovaj odbor početi da funkcioniše bez ikakvog daljeg odlaganja", piše u Izvještaju.

Ohrabruje se Crna Gora da istovremeno održi lokalne izbore kako bi se demokratiji osigurala veća stabilnost, izbjegla stalna kampanja i političke tenzije oslabile i izražava razočaranje što uprkos međustranačkom dogovoru da se lokalni izbori održe istog dana, pravni okvir još ne rješava ovo pitanje.

Pozdravljaju se koraci ka poboljšanju nadzorne uloge Skupštine, kao i njena transparentnost i otvorenost prema građanima i civilnom društvu.

Takođe, izražava se žaljenje zbog ograničenog napretka u pravosuđu i pozivaju se crnogorske vlasti da se hitno pozabave preostalim izazovima u pogledu nezavisnosti, profesionalnosti, efikasnosti i odgovornosti pravosuđa kroz primjenu postojećeg zakonodavstva i u skladu sa preporukama Grupe država za borbu protiv korupcije (GRECO) i Venecijanske komisije.

"Naglašava se da Crna Gora mora postići dalji napredak u reformama vladavine prava unapređivanjem, a ne poništavanjem sprovedene pravosudne reforme u skladu s dobrim demokratskim normama i praksom; ponavlja se da kao rezultat već sprovedenih reformi Crna Gora ima uspostavljena tijela i mehanizme koji obezbjeđuju sudsku i tužilačku nezavisnost i odgovornost; ohrabruje vlasti da dosljedno koriste ove mehanizme i da nastave da rade na postizanju rezultata i poboljšanju dosadašnjih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", piše u Izvještaju.

Izražava se zabrinutost zbog imenovanja u sektoru bezbjednosti i vojne obavještajne službe i opasnosti da strateški savez Crne Gore sa EU i NATO-om može biti doveden u pitanje; podvlači se strateška važnost članstva Crne Gore u NATO-u i ohrabruju crnogorske vlasti da sarađuju u oblasti jačanja otpornosti na strano uplitanje i sajber-bezbjednosti sa EU i sa NATO-om. Navodi se i da su odnose Crne Gore sa Srbijom obilježile tenzije i insistira na tome da se svi bilateralni sporovi rješavaju inkluzivnim i nekonfliktnim dijalogom, uz izbjegavanje bilo kog oblika stranog miješanja u domaća pitanja.

Naglašava se zabrinutost zbog sve veće polarizacije medijske scene, posebno u pogledu sve više dezinformacija i lažnih vijesti u crnogorskom javnom prostoru, te se poziva na jačanje saradnje institucija EU s Crnom Gorom u borbi protiv dezinformacija, hibridnih i kibernetičkih prijetnji, a pomenuta je i sve veća kreditne izloženosti zemlje stranim kreditorima, posebno Kini. Izražava se zabrinutost što zakon o budžetu za 2021. godinu nije predložen do kraja 2020. godine i poziva na transparentniji i pravovremeniji proces pripreme budžeta.

Izražava se zabrinutost i zbog otpuštanje čelnika u javnim zdravstvenim ustanovama u trenutku kada je Crna Gora ozbiljno pogođena pandemijom COVID-19, kao i novim zaaduživanjem od 750 miliona eura bez konsultacija sa Skupštinom.

Crnogorske vlasti se pozivaju da obezbijede pravo na pristup informacijama o životnoj sredini u vezi sa infrastrukturnim projektima.

Bonus video: