" stičemo novo iskustvo političke kohabitacije"

Đukanović: Prioritet Vlade je politički revanšizam, na sceni je obračun s pojedincima

"Crna Gora je danas stabilna multietnička zajednica, pouzdan i siguran susjed i međinarodni partner"

25709 pregleda 776 reakcija 91 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.05.2021. 12:51h

21. maj uvijek iznova budi posebne emocije, posebno na Cetinju, saopštio je danas Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore.

"Naša obaveza je da stalno unaprjeđujemo i branimo tekovine Dana nezavisnosti. Crna Gora je danas stabilna multietnička zajednica, pouzdan i siguran susjed i međinarodni partner. Jedina smo zemlja kandidat sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima. Pokazali smo da smo država jasne i čvrste geopolitičke orijentacije. Napravili smo iskorake na ekonomskom planu. Postali smo privlačna destinacija za renomirane investitore i turističku elitu", istakao je Đukanović u obraćanju na Cetinju.

Milo Đukanović
foto: Savo Prelević

On je dodao da je 2020. bila godina značajnih promjena za Crnu Goru.

"Promijenjena je vlast. Po prvi put rezultate izbora priznali su svi učesnici iako je izborni proces bio pod snažnim pritiskom iz inostranstva. Danas stičemo novo iskustvo političke kohabitacije. U obavezi smo da poštujemo volju građana. Registrovano je dosta poteza nove Vlade koji izazivaju podozrenje javnosti. Prioritet Vlade je politički revanšizam. Umjesto da se sistem unaprjeđuje, on se razgrađuje. Na sceni je obračun s pojedincima, od zdravstva, tužilaštva, obrazovanja. Imamo ugrožavanje međunarodnog ugleda Crne Gore, kako zbog kompromitacije bezbjednosnog sistema, tako i zbog anticivilizacijskih poruka", kazao je Đukanović.

Milo Đukanović
foto: Savo Prelević

On je rekao da posebno zabrinjava odsustvo svijesti o pitanjima koja zadiru u pitanje nacionalnog identiteta.

"U pitanju je loša namjera prema Crnoj Gori i njenom međunarodnom karakteru. Sve ovo izaziva dodatnu zabrinutost ako se pogledaju kretanja u regionu i šire. Nosioci retrogradnih politika su ohrabreni. Danas svjedočimo zvaničnim i nezvaničnim inicijativama za preispitivanje državnih granica na Balkanu. Svakom dobronamjernom je jasno da su za Crnu Goru i region najbolji izbor evroatlantske integracije. Nadamo se da će racionalost pobjedničke euforije početi da jenjava. Uprkos svim zebnjama, ne vidim drugačiju perspektivu do proširenja. Kad god se ono desi, uvjeren sam da ćemo biti prva naredna članica", rekao je Đukanović.

On je čestitam građanima 21. maj.

"Pokazali smo u proteklih 15 godina da Crna Gora može mnogo bolje i više kad sama određuje svoju budućnost. Ne dozvolimo više da nam drugi određuju budućnost", kazao je Đukanović.

Preporučujemo za Vas