Đukanović: Revolt prema praksi da se ovako donese tužilački zakon, ugrožen ustavno-pravni sistem vlasti

Đukanović je rekao da bi bila bi državno odgovorna politika da se javnost upozna sa sadržajem Temeljnog ugovora ugovora sa SPC prije potpisivanja

37569 pregleda 460 reakcija 95 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.05.2021. 14:22h

Opšta saglasnost je da je usporavanje pregovaračkog procesa sa Evropskom unijim (EU) zamaglilo perspektivu proširenja, saopštio je danas predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

"To je otvorilo prostor za maligni uticaj trećih zemalja. Moraćemo se u regionu pozabaviti iskrenijom i sadržajnijom regionalnom saradnjom koja će voditi obnovi povjerenja", poručio je Đukanović u obraćanju na Cetinju povodom sastanaka koje je prethodnih dana imao u Briselu.

On je dodao da ovakvo stanje otvara relan prostor za aktuelizovanje nekih odbačenih i poraženih politika.

"Prevarili smo se. Nije samo riječ o non-pejperima. Te ideje postoje i u regionu. Više puta kazao da smo sa tim zlom eksperimentisali 90-ih i da smo umjesto velikih država dobili veliku tragediju. Opasnost je danas uvećana, jer te retrogradne politike u regionu imaju podršku nekih međunarodnih centara. Jedina i najuspješnija brana na započetu destrukciju je otvaranje evropske perspektive Zapadnog Balkana", rekao je Đukanović.

Postojali su preči interesi SPC u Crnoj Gori - da zaoštri odnose u državi

Predsjednik Crne Gore je povodom Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) čije je potpisivanje najavio premijer Zdravko Krivokapić rekao da vjeruje "da smo svi u toku javno saopštenih informacija od različitih adresa, od SPC do izvršne vlasti".

"Dobro je da se institucionalizuje odnos države s vjerskim zajednicama. Na ljeto prošle godine takav ugovor je ponuđen Mitropoliji crnogorsko primorskoj (MCP), kao predstavniku SPC u Crnoj Gori. Uslov je bio da se ona registruje, ali to je odbijeno, jer su postojali preči interesi SPC u Crnoj Gori - da zaoštri odnose u državi. Bila bi državno odgovorna politika da se javnost upozna sa sadržajem ugovora prije potpisivanja. Pred nama je da nastavimo s punom pozornošću, jer je to jedina brana da iz manjka pažnje i loše namjere neko učini nešto što bi moglo opteretiti odnose naše države", kazao je Đukanović.

Milo Đukanović
foto: Nikola Dragaš

Oni koji su bili protiv nezavisnosti nemaju moralno pravo da traže saglasnost Crne Gore da budu njeni predstavnici

Đukanović je rekao da je počeo proces konsultacija o novim ambasadorima.

"Razgovarao sam s predstavnicima Vlade i ministrom. Dobio sam predlog za 18 ambasadora, usaglasili smo se oko jednog broja. Oko drugog dijela se nijesmo složili, vjerujem da se oko jednog nećemo ni složiti. Za ove za koje smo se složili tražićemo agremane. Ni u snu neću podržati bilo kog diplomatu koji je na bilo koji način ikada nešto radio ili govorio protiv Crne Gore. Oni koji su bili protiv obnove nezavisnosti nemaju moralno pravo da traže saglasnost države Crne Gore da budu njeni predstavnici", rekao je Đukanović.

Bilo je mnogo podignutih optužnica, sudskih odluka kojima sam se intimno čudio

Govoreći o tužilačkim zakonima, Đukanović je kazao da je nova vlast nezadovoljna rješenjem koje je usaglašeno s evropskom praksom.

"Bilo je mnogo podignutih optužnica, sudskih odluka kojima sam se intimno čudio. Nije mi se omakla riječ kojom bih doveo u pitanje nezavisnost sudstva i tužilačke vlasti. Nova vlast želi da uspostavi apsolutnu kontrolu nad sistemom vlasti. Sada bi željeli da podignu dimnu zavjesu da se DPS uplašio tužilačkog zakona. Nema nikakvog straha. Izražavamo revolt prema praksi da se ovako donese tužilački zakon. Ugrožen je ustavno-pravni sistem vlasti. Na ovaj način se ruše temeljni demokratski principi i naše partnerstvo s EU", rekao je Đukanović.

Nema ozbiljne industrije koju sve nacionalne vlade nisu pomogle s milijardama državne pomoći

Govoreći o Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), Đukanović je rekao da su dali garancije da bi sačuvali aluminijumsku industriju.

"Nema ozbiljne industrije koju sve nacionalne vlade u tom periodu nisu pomogle s milijardama državne pomoći. U toj situaciji se novi vlasnik KAP obratio za pomoć. Bilo je riječ o 135 miliona garancija. Vlada je došla do zaključka da je to pametno uraditi, a sve što se desilo kasnije pokazalo je koliko je to bilo pametno. Taj potez je donio višestruke koristi državi", rekao je Đukanović.

On je kazao i da je postupanje u slučaju KAP bilo ne samo zakonito, nego je donijelo višestruke benefite.

Oni koji govore o sprženoj ekonomiji govore o svom sprženom umu

Govoreći o optužbama da je bivša vlast ekonomski urušila državu, Đukanović je rekao da se želi dokazati da Crna Gora nije finansijski održiv sistem i to se radi kako bi se pribavio alibi za neučinkovitost nove vlasti.

"Pričom o sprženoj ekonomiji se želi ostvariti vlastita vizija. Oni koji govore o sprženoj ekonomiji govore o svom sprženom umu", kazao je Đukanović.

Što se tiče kredita za auto-put Bar-Boljare, Đukanović je rekao da je bio iznenađen sam bio onim što je potpredsjednik Vlade rekao u Evropskom parlamentu.

"Mislim da je riječ o pripremi nekog potrncijalnog aranžmana preuzimanja kineskog kredita od strane nekih drugih zemalja. Mislim da se zbog toga napravila ona dramaturgija u EP. Odgovorno tvrdim da smo odabrali najpovoljniju ponudu po Crnu Goru", rekao je Đukanović.

Milo Đukanović
foto: Nikola Dragaš

Nezadovoljan ostvarenim oko crnogorskog identiteta

Govoreći o crnogorskom identitetu, Đukanović je poručio da nikad nije rekao da je zadovoljan ostvarenim.

"Da li je u 15 godina moguće riješiti probleme koji su nam se desili u prethodnih 100 godina. Ulagali smo napore, a pitanje je subjektivnog stava pojedinca da li su rezultati zadovoljavajući", rekao je predsjednik Crne Gore.

Pitanje je imamo li viziju da se odupremo tradicionalnoj crnogorskoj autodestrukciji

Govoreći o investitorima kazao je da su i ranije imali nerazumijevanja oko realizacije nekih razvojnih projekata.

"Uspjeli smo da tada najmoćnijeg investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) obeshrabrimo, da napusti projekat Kraljičina plaža. Pitanje je samo imamo li viziju da se odupremo tradicionalnoj crnogorskoj autodestrukciji koja je uvikek osporavala razvojne projekte. Četrdesetak godina je trajala rasprava da li treba graditi regionalni vodovod, a primorje nije imalo vodu. Ne nosim osjećaj odgovornosti da smo u proteklom periodu povlađivali investitorima. Pokušavali smo da učvrstimo percepciju o Crnoj Gori kao dobrom poslovnom ambijentu. Moramo stvoriti snažnije povjerenje investitora, inače ćemo tapkati u mjestu", kazao je Đukanović.

On je poručio da ako bi kompanija "Aman" napustila Crnu Goru "to bi bila katastrofa i vratilo bi nas 15 godina unazad".

"To je prestižni brend za turizam čitavog svijeta. Oni koji primjenjuju nasilje u Miločeru ne rade to prema investitoru, već oni ratuju s Crnom Gorom. Oni se bune što je Morsko dobro državna imovina i da oni treba da odlučuju o tome zato što su tu rođeni", rekao je Đukanović.

DPS nije donijela odluku o bojkotu

On je rekao da Demokratska partija socijalista (DPS) nije donijela odluku o bojkotu.

"Ona ima taj izbor pred sobom i o njemu će odgovorno razmisliti. DPS je u parlamentu, ali ne ulazi u plenarnu salu. Ne možemo da se ponašamo kao partije koje su četiri godine bojkotovale parlament. Čujemo poruke evropskih partnera. Ali više bih volio da sam čuo koju riječ od njih o brutalnom ignorisanju preporuka Venecijanske komisije", kazao je Đukanović.

Poručio je i da će odlučiti da li će ući u bojkot.

Nemam račune u inostranstvu, imam samo crnogorsko državljanstvo

O tome da li ima novca na bankovnim računima u inostranstvu i da li je stvarni vlasnik "Amana", te da li ima imovine u UAE i pasoš te države, rekao je da nema račune u inostranstvu i nijedan cent na nepostojećim računima.

"Nemam imovinu u UAE i državljanstvo. Jedino imam crnogorsko", kazao je Đukanović. Potpuno besmislena je tvrdnja da sam vlasnik Amana. Jedna u nizu spekulacija da bi se pogoršao imidž Mila Đukanovića na političkoj sceni", rekao je predsjedik Crne Gore.

Nisam razgovarao s Vučićem u Sloveniji, nije bilo interesovanja

Rekao je da u Sloveniji na Procesu Brdo-Brioni nije razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučicem, jer kako kaže nije bilo interesovanja.

"Ne vidim da ima potrebe da ja iniciram razgovor, a ne vidi ni on. Kakvi god bili lični odnosi mi smo obavezani prema javnosti da štitimo interese naših država. Kad bude postojao interes, dijaloga će biti. Sada ga nije bilo", rekao je Đukanović.

On je kazao da ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić nije problem DPS već nove vlasti.

"On je njihov izum. On je rekao nešto sto niko nije demantovao - da je dobijao danima čestitke za to što je saopštio. Bilo bi im vrlo politički profitabilno kad bi DPS obavio posao za njih. Nije nam to inspirativno i to razumijemo kao dječju političku igru nedoraslih partija i ljudi. Da li ćemo tada biti u parlamentu, odlučićemo i to ne zavisi od njih", kazao je Đukanović, koji je i lider DPS.

Beograd služi kao centar za disciplinovanje regiona

Poručio je i da "svjedočimo medijskoj ofanzivi iz Beograda i Banjaluke, koja se podupire i iz drugih centara".

"Beograd služi kao centar za disciplinovanje regiona. Želi se staviti omča oko vrata Crnoj Gori da bi se mogla priitegnuti kad bi se to pokazalo oportunim. Apsolutno u to vjerujem. U Sloveniji sam se zalagao da u završnom dokumentu bude ocjena o nepromjenjivosti granica. Nije bilo konsenzusa u vezi toga. Najsnažnija poruka Evropi je da ne možemo da se saglasimo oko toga. To je nešto o čemu treba misliti", rekao je Đukanović.

Imamo pad reformskog entuzijazma

Povodom ocjene koju je sinoć iznio da smo dalje od EU danas nego 2014. godine, Đukanović je rekao da nije manje obavljenog reformskog posla nego tada, ali je ta ocjena uslovljena nedovoljnom posvećenošću partnera dostizanju zajedničkog cilja.

"Veći dio odgovornosti za to snosi EU". rekao je predsjednik Crne Gore.

On je kazao i da imamo pad reformskog entuzijazma.

"Nema ga prevashodno zahvaljujući EU i njenoj konfuziji u politici proširenja", poručio je Đukanović.

Po njegovim riječima, ova vlast dovodi u pitanje neke od strateških nacionalnih interesa.

"Ova faza političkog života nije nešto čime će se Crna Gora ponositi. Ali promjena vlasti je nešto što se moralo desiti", kazao je Đukanović.

Predlogom zakona o budžetu krši se Zakon o Prijestonici

On je rekao da se Predlogom zakona o budžetu krši Zakon o Prijestonici.

"Nadam se da će se tokom rasprave o budžetu biti dovoljan broj odgovornih poslanika koji će omogućiti da se otkloni ta nedostatnost i stvore uslovi za razvoj Prijestonice", rekao je Đukanović.

On je kazao da je ubijeđen da će onoliko uspješno čuvati interese Crne Gore, onoliko koliko smo sami zainteresovani da ih sačuvamo.

"Ne očekujte da će neko drugi preuzeti obavezu za opstank Crne Gore. Sve je u našim rukama. Drzava Crna Gora je naša tekovina i kuća. Ako dozvolimo manjak samopouzdanja i samopoštovanja, onda smo izgubili bitku", kazao je Đukanović.

Imali smo priznanje premijera da nije želio nezavisnost Crne Gore 2006.

Po njegovim riječima, vlast za koju sumnjaju da imaju potrebnu dozu patriotizma možda može imati i drugačije viđenje budućnosti.

"Imali smo priznanje premijera da nije želio nezavisnost Crne Gore 2006. Jako je važno da imamo mobilisano društvo koje je nikad budnije i nikad odgovornije. Nikad se s tim ne bih igrao i potrudio bih se da budem u mjeri s onim što su nacionalni interesi države", rekao je Đukanović.

Bilo je uspona i padova, nema nijednog društva koje ima samo kontinuitet uspjeha

On je rekao da misli da smo tokom 15 godina imali ozbiljan razvoj.

"Bilo je uspona i padova, nema nijednog društva koje ima samo kontinuitet uspjeha. Ono čime ce se Crna Gora može ponositi je zrelost da realizuje promjenu vlasti, da uđe u taj eksperiment uprkos pritiscima kojima se Crna Gora nije mogla oduprijeti jer su došli s mnogo moćnijih adresa. Rezultati koje danas vidimo - dajte još malo vremena. Ja sam svoj sud iznio. Da vidimo hoće li nas nova vlast iznenaditi. Optimista sam da ćemo nastaviti s evropeizacijom društva. Kad ćemo postati članica EU, to u o ovom trenutku više zavisi od EU nego od nas. Čak i da se taj datum i ne dogodi, naš interes je evropska Crna Gora. Sistem vrijednosti EU nema alternativu. Moramo da radimo na tome. Moramo raditi na podizanju nacionalne odgovornosti kako svaka sljedeća promjena vlasti ne bi bila ovako dramatična. Crna Gora je stabilno na evropakom putu. Vrijednosti za koje se zalažu proevropske partije su toliko superiorne da je na njima nemoguće izgubiti politički borbu", zaključio je Đukanović.

Bonus video: