Krivokapić: Stvorena zarobljena država

Predsjednik Vlade je poručio da Crna Gora mora biti građanska, demokrataska i ekološka i da je to najbolje za njenu budućnost i prosperitet

50611 pregleda 1186 reakcija 191 komentar(a)
Sa svečanog prijema, Foto: Boris Pejović
Sa svečanog prijema, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.05.2021. 21:12h

Nezavisnost Crne Gore morala je rezultirati većim zajedništvom, integracijom građana, harmonijom, jasnom vizijom, blagostanjem i primjenom zakona bez selektivnosti, ocijenio je večeras predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

On je na prijemu povodom povodom 21. maja, kazao da je nakon 15 godina od obnavljanja nezavisnosti Crne Gore jedno sigurno - da je od perioda državnosti do konačne promjene vlasti obilježen znak jednakosti između nezavisnosti i privatnosti.

Prijem u Vili Gorica organizovali su premijer i predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Svečanosti prisustvuju predstavnici Vlade, ministri, kao i vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković, v.d. direktora ANB-a Dejan Vukšić, guverner CBCG Radoje Žugić, ombudsman Siniša Bjeković, predstavnici opozicionog DPS-a, SD-a, Bošnjačke stranke, SDP-a, Albanske liste, Albanske koalicije "Jednoglasno"... Od predstavnika vlasti, na svečanosti su funkcioneri Demokrata, Građanskog pokreta URA i Pokreta za promjene. Na prijem su došle i strane diplomate, princ Nikola Petrović Njegoš, predstavnici Islamske zajednice u Crnoj Gori, Katoličke crkve...

Krivokapić je rekao da su svi društveni i politički procesi projektovali stvarnost koja se isključivo odvijala u dogovorenom političkom i paradržavnim mrežama, a vođenje državnih poslova je bilo podređeno interesima partijskih članova, u koje je ulaznica bila dilovi, poslušnost i rođačko-patriotske i partijske veze. Kazao je da je na ovaj način stvorena zarobljena država.

“Mi danas stvaramo državu okrenuta ka svim građanima… Nadamo se da ćemo stvoriti uslove da se desi i ovaj građanski centar koji će biti takav da će omogućiti budućnost svim građanima Crne Gore. Zato je Vlada posvećena suprotstavljanju kriminalnim sistemima”, poručio je Krivokapić.

Jedina budućnost Crne Gore su mladi, koji su, kako je dodao, ili osuđeni na dvije opcije - da se prilagode poremećenom sistemu vrijednosti ili da odu iz Crne Gore.

On je poručio da Crna Gora mora biti građanska, demokrataska i ekološka i da je to najbolje za njenu budućnost i prosperitet.

Bečić: Državu čine svi njeni građani

Proslava Dana nezavisnosti ne smije biti ničija privilegija jer državu ne čini jedan čovjek, grupa ili pola stanovništva, poručio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

“Državu čine svi njeni građani, bez obzira na pripadnost i na to koju opciju su zaokružili prije 15 godina na referendumu, ili bilo koga na bilo kojim izborima. Ne može se na negaciji, netrpeljivosti graditi bilo koje dobro. Zato se Crna Gora voli ako se voli cijela", poručio je Bečić na prijemu povodom Dana nezavisnosti.

On je rekao da pokušaji ekstremizacije prilika, naglašavanje nacionalizama podriva državnost i nezavisnost.

“Zato pozivam sve građane da se sjutra raduju u adekvatnom i manjem broju u skladu sa mjerama protiv kovida”, poručio je Bečić.

Bečić i Krivokapić
Bečić i Krivokapićfoto: Boris Pejović

On je rekao da jedino vjeruje u građanski koncept bez alternative, a pomirena, homogenizovana i građanski jaka Crna Gora je jedini put oporavka države.

“U pomirenje moramo vjerovati. Taj proces nije lak, ali svaki dan moramo ugraditi po jedan kamen kako bi spojili mostove različitosti, koje su naša prednost. Nije nas ekonomki skršila izdaja, nego pećinski nacionalizam. Samo jaka Crna Gora je nezavisna Crna Gora, sve ostalo su varijacije”, rekao je Bečić.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je Bečiću telegram u kojem je naveo da zbog odsutnosti iz Crne Gore nije mogao da prisustvuje prijemu.

Bonus video: