URA: Carević da odgovori kojim aktom je predviđena izgradnja ulice u Bečićima i kako je izabran izvođač

"Pošto se kako danas vidimo i od sazivanja kolegijuma, kao internog organizacionog pitanja, pravi medijska senzacija, bilo bi krajnje vrijeme da nam se odgovori na pitanja koja izazivaju veliko interesovanja ne samo građana Budve već i cijelokupne crnogorske javnosti”, navodi se u saopštenju

12152 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Foto: Građanski pokret URA
Foto: Građanski pokret URA

Građanski pokret URA Budva pozvala je gradonačelnika Budve Marka Carevića da upozna javnost kojim aktim je predviđena gradnja ulice u Bečićima, kada je nema predviđene ni Programim uređenja grada ni Planom investicija, te na koji način je izabran izvođač radova.

“Svjedoci smo da od prošle nedjelje predsjednik opštine vodi javnu polemiku posredstvom medija sa legitimno izabranim predstavnicima građana Budve, umjesto u Skupštini Opštine kao jedinom prikladnom mjestu za takve diskusije.Pošto se kako danas vidimo i od sazivanja kolegijuma, kao internog organizacionog pitanja, pravi medijska senzacija, bilo bi krajnje vrijeme da nam se odgovori na pitanja koja izazivaju veliko interesovanja ne samo građana Budve već i cijelokupne crnogorske javnosti”, navodi se u saopštenju budvanske URA.

Kako dodaju, već više od mjesec i po ne mogu dobiti odgovor na pitanja u vezi izgradnje ulice S73 u Bečićima, iako su se posredstvom zahtjeva za slobodan pristup informacijama dana 8.04.2021. godine obratili svim relevantnim organima i službama.

“Odgovore smo dobili od Sekretarijata za urbanizam i održivi razvoj i Službe za javne nabavke, ali ne i od Sekretarijata za investicije i Službe za naplatu ankande za komunalno opremanje građevinskog zemljišta. Da bismo građanima jasno ukazali na problem, podsjećamo da je izgradnja saobraćajnica S73 u Bečićima započeta još u toku prošle godine, te da je iste godine i završena sudeći po trenutnom stanju, iako niti prošle niti za ovu godinu nije bila predviđena Programom investicija i uređenja prostora Opštine Budva. Početak izgradnje pomenute ulice, shodno navedenoj tabli o izvođenju radova, planiran za I kvartal 2021. godine, i da se na tabli kojom se označavaju radovi Opština Budva vodi kao investitor, iako je 3.11.2020. godine Opština Budva potpisala Ugovor o naknadi za komunalo opremanje građevinskog zemljišta, prema čijem članu 6 nije obavezna da obezbijedi komunalno opremanje lokacije (komunalno opremanje podrazumijeva, između ostalog, priključak za vodovod, fekalnu i atmosfersku kanalizaciju i javnu rasvjetu, izgradnju puteva i ulica u naselju, itd.)”, stoji u saopštenju i dodaje:

rješenje budva
foto: GP URA Budva

“Kako ste u više navrata govorili o transparentnosti lokalne uprave, molimo Vas da javnosti odgovorite na pitanja kojim opštinskim aktom je predviđena izgradnja (započeta ove godine) saobraćajnice S73-73 sa pratećom infrastrukturom u Bečićima, jer je u Programu uređenja prostora opštine Budva i Programu investicija opštine Budva za 2021. godinu nema, kao i na koji način i kojim postupkom je izabran izvođač radova na izgradnji saobraćajnice Sunraf Plus d.o.o. iz Podgorice i podizvođač Rockler Inženjering d.o.o Budva, kada su oba preduzeća, izvođač i podizvođač radova, registrovana pod šifrom djelatnosti 4210 - Izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, a ne pod šifrom 4211 - izgradnja puteva i autoputeva?”, zaključuje se u saopštenju.

rješenje budva
foto: GP URA Budva

Bonus video: