Spor napredak ka EU izaziva sumnje u realnost promjena

Francuska je naklonjena ideji što skorijeg organizovanja međuvladine konferencije kako bi se jasno obilježio prelaz na novu metodologiju, poručuju iz Ambasade i francuskog ministarstva

21147 pregleda 12 komentar(a)
Predsjednik Francuske Emanuel Makron, Foto: Rojters
Predsjednik Francuske Emanuel Makron, Foto: Rojters

Crnogorci mogu da budu ponosni na put koji su prešli u procesu evropskih integracija, ali bi njegovo produžavanje značilo izlaganje riziku i pothranjivanje sumnji u državama članicama EU o stvarnosti promjena, poručili su iz Ambasade Francuske.

“Crna Gora stopostotno slijedi evropsku spoljnu i bezbjednosnu politiku i to je veoma značajna tekovina koju treba sačuvati. Imali smo priliku da konstatujemo, kako u Crnoj Gori tako i drugdje, da se uloženi trud ponekad ne preslikava na terenu, u društvenoj praksi, i da se tekstovi s teškoćom konkretizuju u punom smislu u realnosti svakodnevnog života. Produžavanje ovog puta i gubljenje povjerenja građana značilo bi izlaganje riziku i pothranjivanje sumnji u državama članicama o stvarnosti tih promjena”, rekli su za “Vijesti” iz Ambasade, napominjući da se radi o njihovom i stavu francuskog ministarstva za Evropu i inostrane poslove.

Na pitanje koliko je Crna Gora napredovala na evropskom putu od obnove nezavisnosti 2006. i šta još mora da uradi da postane članica EU, odgovorili su da je sa tehničkog stanovišta, veliki uspjeh otvoriti sva poglavlja i započeti zakonodavne i normativne reforme.

“Za pristupanje onome što predstavlja normativni evropski okvir put je sada utaban. Treba pozdraviti napor i sve one koji su ga uložili. Dugogodišnja evropska izgradnja i iskustvo sa novim članicama pokazali su nam da je, pored tehničkih mjera, pridruživanje zajedničkim vrijednostima i vladavini prava ono što čini istinsku osnovu Evropske unije. To je bio razlog zbog koga smo 11. maja usvojili novu metodologiju za članstvo i Crne Gore i Srbije”, navode iz Ambasade.

Savjet EU usvojio je novu metodologije proširenja za Crnu Goru i Srbiju, nakon što su je obje zemlje kandidati prihvatile.

Novu metodologiju je krajem 2019. godine predložila Francuska radi povećanja efikasnosti procesa i ona je prvenstveno namijenjena Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, koje još nijesu otvorile pregovore sa EU o članstvu, dok su Srbija i Crna Gora mogle da biraju da li će preći na novu metodologiju ili nastaviti po starom.

Iz Ambasade Francuske objašnjavaju da je nova metodologija preuzela suštinu prethodnog pristupa dajući mu konture više političkog karaktera, naročito kada se radi o konsolidaciji vladavine prava.

“Novom metodologijom se želi postići da ona bude čitljivija za građane i jasnija za one koji treba da je sprovedu. Takođe, omogućiće konkretno konstatovanje kako napretka tako i nazadovanja ili stagnacije. Političke vlasti će imati veću odgovornost pred svojim građanima po pitanju napredovanja ili nazadovanja na tom putu”, rekli su iz Ambasade.

Kažu da je Francuska naklonjena ideji što skorijeg organizovanja međuvladine konferencije kako bi se jasno obilježio prelaz na novu metodologiju.

“Biće to prilika za crnogorske vlasti i sve političke snage da se konkretno angažuju u njenom sprovođenju, u duhu mirne smjene kakva je bila u ljeto 2020. To znači da bi svi trebalo da ulože napor u pogledu poštovanja evropskih vrijednosti i lojalne i funkcionalne demokratije koja počiva na razgovorima i kompromisu”, rekli su iz Ambasade.

Tokom sjednice Evropskog parlamenta prošle sedmice, najavljeno je da će konferencija biti održana u junu.

Na pitanje koliko je Francuska pomogla ekonomiju Crne Gore u posljednjih 15 godina, a koliko sada u krizi izazvanoj koronavirusom, iz Ambasade su odgovorili da je zalaganje Francuske u potpunosti na fonu evropske perspektive.

Podsjećaju da je EU donator i ekonomski partner Crne Gore, posredstvom, takođe, i turističke privrede.

“U okviru ekonomske obnove Evrope nakon pandemije, zalagali smo se da se regionu odobri posebna pomoć, kako bi pripremio svoju evropsku budućnost i da se intenziviraju evropske aktivnosti na transformisanju regiona u pravcu održivijeg razvoja, digitalizacije i inovativnog povezivanja radnih mjesta. Francuske vlasti su ovome dale dodatni impuls angažovanjem Francuske razvojne agencije. Crna Gora je, naime, prva zemlja koja je potpisala, prilikom posjete ministra (Đorđa) Radulovića Parizu, i formalan sporazum i prvu konkretnu aktivnost u vezi sa finansiranjem malih i srednjih preduzeća u iznosu od 35 miliona eura”, naveli su iz Ambasade i dodali da su planirani i drugi projekti.

Očekuju više francuskih preduzeća u Crnoj Gori

Iz Ambasade podsjećaju na razgovor koji su imali predsjednik Francuske Emanuel Makron i crnogorski premijer Zdravko Krivokapić 10. maja.

Zdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapićfoto: Boris Pejović

Navode da će to podstaći francuska preduzeća na snažnije prisustvo u Crnoj Gori.

“Angažovanost vlasti u korist veće transparentnosti je, takođe, pozitivno primljena i biće najbolji argument za konkretizaciju njihovog interesovanja. Posjeta predsjednika Vlade kompaniji Valgo na gradilištu u Bijeloj bila je znak priznavanja primjerne angažovanosti jedne francuske kompanije specijalizovane za remedijaciju tla. Angažovanje ove francuske kompanije bilo je i u pravcu obuke lokalnih stručnjaka i planiraju budućih investicija. Jačaćemo naše djelovanje u obrazovanju i univerzitetskoj saradnji kako bi pripremili nove generacije za njihovu evropsku budućnost - to je investicija od krucijalnog značaja za koju imamo snažnu podršku vlasti”, poručili su iz Ambasade.

Bonus video: