Krivokapić: Krajnje vrijeme da se Evropa na najbolji način oduži regionu

Predsjednik Vlade je kazao da je tokom posjete BiH zaključeno da postoje brojni projekti koji se mogu zajednički realizovati

29753 pregleda 39 reakcija 39 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Vlada CG
Krivokapić, Foto: Vlada CG

Premijer Zdravko Krivokapić poručio je nakon posjete Bosni i Hercegovini da Vlada na čijem je čelu ima samo jedan cilj - da obezbijedi bolju budućnost svih građana Crne Gore, a samim tim i doprinese i afirmaciji regiona.

Krivokapićeva posjeta BiH prva je bilateralna posjeta predsjednika Vlade nekoj od zemalja regiona od stupanja na tu funkciju.

Upitan da prokomentariše izjavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da smjenom vlasti u Crnoj Gori nije došlo do promjene odnosa između dvije države, te da li to smatra pobjedom, Krivokapić je kazao:

"Smatram da je to prirodni iskorak, jer smjena vlasti je prirodna svugdje, jedino se u Crnoj Gori ne doživljava kao prirodan karakter. Ono što se desilo nije nikakvo čudo, vidjeli ste da ova Vlada želi dobrosusjedske odnose, da to njegujemo, unapređujemo, i vjerovatno ti neki stavovi koji su na početku provejavali su bili projektovani i spinovani kako bi se pokazalo da ova Vlada ima ko zna kakve ambicije. Ova Vlada ima samo jedan cilj, a to je da obezbijedi bolju budućnost svih građana Crne Gore, a samim tim i doprinese i afirmaciji regiona, koji je nekako, sticajem okolnosti, istorijskih, kulturnih i drugih predrasuda koje imamo, ostao u zapećku Evrope. Krajnje je vrijeme da mu se Evropa na najbolji način oduži, okrene i podstakne da napokon budemo ono što jesmo."

Krivokapić je kazao da je tokom posjete BiH zaključeno da postoje brojni projekti koji se mogu zajednički realizovati, a da su tri "apsolutno dogovorena".

"Ključni se tiče puta Foča-Plužine i dogovorili smo se da ćemo vrlo brzo napraviti cjeloviti projekat i konkurisati kod Investicionog fonda za Zapadni Balkan kako bi projekat počeo sa realizacijom već početkom naredne godine".

Drugi značajan projekat je, kako je dodao, Jadransko-jonska magistrala, koja već duži vremenski period predstavlja interesovanje svih država regiona.

"Nadam se da će petlja koja je napravljena u BiH poslužiti kao mjera da bude iskorišćena i da to bude naš drugi zajednički projeakt koji će doprinijeti boljem povezivanju regiona. Komunikacija je osnov svega, a posebno ako imate dobru saobraćajnu infrastrukturu, onda će vaš turizam doprinijeti većem broju turista."

Krivokapić ističe da je možda najznačajnije ukazati na ono što je već urađeno, a to je da granični prelazi budu integralni.

"I da ćemo najvjerovatnije prvi integralni prelaz imati na dijelu od Herceg Novog do Trebinja, na potezu Zupci. Možda ove godine neće biti u potpunosti infrastrukturno zadovoljen, ali ga treba otvoriti kako bi olakšali ono što čini mjeru današnjice, a to je da se turisti mnogo ne zadržavaju, ne čekaju, i da im na putu do destinacije za odmor bude sve olakšano."

Predsjednik Vlade dodao je i da treba njegovati kulturnu baštinu.

"Imamo brojne projekte koji su zajednički, koji bi mogli biti ujedinjeni klaster za realizaciju brojnih izvoznih ambicija i potencijala koje imamo. Mi smo svi mali, a velika tržišta traže i veliku količniu. Ako se budemo znali organizovati i ujediniti, onda će naš rezultat biti veći," kazao je Krivokapić.

Bonus video: