SNP: Crna Gora neće ući u EU dok se potpuno ne razriješi ubistvo Jovanovića

"Novinarstvo u Crnoj Gori još uvijek nije slobodno, a svakodnevne prijetnje i napadi na poslenike javne riječi to nedvosmisleno potvrđuju", ističu iz SNP-a

7241 pregleda 4 komentar(a)
Foto: SNP
Foto: SNP

Potpuno razrješavanje slučaja ubistva Duška Jovanovića mora biti jedan od prioriteta nove vlasti, a država koja pledira da postane naredna članica Evropske unije, sa takvim teretom na svojim plećima to svakako neće uspjeti, poručili su iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Danas se navršava sedamnaest godina od ubistva Jovanovića, urednika dnevnog lista "Dan" i nekadašnjeg poslanika SNP-a, čiji je bio jedan od osnivača.

"Surova je činjenica da ni danas, nakon toliko godina, ne znamo ko je ubio Duška Jovanovića, ni ko je naredio ovo tragično nepočinstvo. Iako je došlo do promjene vlasti na izborima prošle godine, novinarstvo u Crnoj Gori još uvijek nije slobodno, a svakodnevne prijetnje i napadi na poslenike javne riječi to nedvosmisleno potvrđuju. Pipci DPS hobotnice još uvijek su toliko jaki da ne dozvoljavaju oslobađanje novinara i medija, a najbolji primjer toga je Javni servis koji i dalje ostaje udarna pesnica Mila Đukanovića", saopštili su iz SNP-a.

Iz te partije poručuju da pravda i sloboda moraju biti uspostavljene i promovisane kao osnovni postulati novinarske profesije, a da novinari moraju imati elementarno korektne uslove za rad, kako bi se očuvali kriterijumi i kvalitet profesionalne etike.

"Podsjećamo da put do istine u Crnoj Gori nikada nije bio lak, a za slobodnu riječ davalo se mnogo, nekad i život, kao što je to uradio Duško. Nema potpune slobode medija dok se ne razriješe slučajevi napada na novinare i dok nalogodavce i izvršioce ubistva Duška Jovanovića ne stigne ruka pravde", zaključuju iz SNP-a.

Povezani članci

27. Maj 2021.

Zločin bez kazne

Bonus video: