Krivokapić: Ja sam lično birao Vladu, a DF od početka radi protiv nje

"Zna se zašto ste napravili ovu aferu kao i aferu koja je već pripremljena. Neće vam to proći to vam ja garantujem, jer istina pobjeđuje a ne insinuacije. Možemo da idemo na poligraf bez ikakvog opterećenja", poručio je Krivokapić Kneževiću

82030 pregleda 1368 reakcija 241 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.05.2021. 16:51h

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da je Vladu lično izabrao i da nikada o njenom sastavu nije razgovarao sa Stevanom Simijanovićem.

To je saopštio u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta Milana Kneževića. Knežević je pitao Krivokapića kakva saznanja ima o kontaktima Stevana Simijanovića u Crnoj Gori, nakon što je 25.marta izjavio da Simijanović “nije opasan kao što se predstavlja, ali je pustio mamac na koji je neko uspio da se upeca”.

Premijer je odgovorio da pitanje poslanika Demokratskog fronta o Simijanoviću predstavlja poziv da eventualno iznese neke tajne podatke, što kako je rekao, neće i ne smije da uradi.

“Jedino što mogu da kažem je da apsolutno niko nije izabrao ovu Vladu, do ja lično”, kazao je premijer u Skupštini, navodeći da o tome nikada nije razgovarao sa Simijanovićem i da DF od 4. decembra radi protiv Vlade.

On je kazao da je indikativno da je Knežević kao predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu postavio pitanje o Simijanoviću, s obzirom da je odlukom tog Odbora vršeno kontrolno saslušanje, kada su odboru bila dostavljena sva saznanja u vezi imenovanog:

“...i kada ste imali mogućnost da raspravljate u vezi svih detalja. S obzirom da su u pitanju tajni podaci navedeno kontrolno saslušanje je održano u skupštinskog gluvoj sobi, kojom sjednicom ste vi najvjerovatnije i predsjedavali”, kazao je premijer odgovarajući na pitanje Kneževića.

Knežević je pokazujući sliku Stevana Simijanovića, rekao da je učestvovao u formiranju Vlade i u izbacivanju DF-a iz Vlade.

“Ovaj mladi čovjek, naše gore list, se pojavljivao periodično u septembru, decembru i januaru kada su se prelamale ključne stvari oko formiranja Vlade”.

Knežević je rekao da ga građani pitaju da li u Vladi mogu biti ljudi koji su 30. avgusta glasali za DPS ili satelitske stranke, da li je moguće da je glavna pregovaračica sa EU bila savjetnica Duška Markovića, da li su ambasade učestvovale u formiranju Vlade...

“Sve se to filuje u narativ -strah od povratka Mila Đukanovića. Želim da poručim da se Đukanović nikad neće vratiti. To su pokazali izbori u Nikšiću i Herceg Novom. Pozivam vas da formiramo anketni odbor da istražimo kako je zaradio svoj prvi milion...”, kazao je Knežević.

On je nakon premijerovog odgovora, rekao da su na kontrolnom saslušanju raspravljali o kontaktima Dritana Abazovića i GP URA koji nisu krili da su se gledalii sa njim.

“Problem je ko se još gledao sa njim i uticao da ima VIP status u Crnoj Gori. Vi tvrdite da se niste gledali, a ja tvrdim da jeste. Pozivam vas da zajedno odemo na poligraf .Ako se vi ne budete sretali sa njim, ja ću da podnesem ostavku, a ako se vi budete sretali sa njim, predlažem da vi podnesete ostavku”.

Kneževićje rekao da se sa Simijanovićem sastajao i biznismen Miodrag Daka Davidović.

On tvrdi da je Simijanović u stvari “spoljni savjetnik u Stejt Dipartmentu u ambasadi Beču, pri misiji OEBS-a”.

Krivokapić je rekao da je spreman da ide na poligraf.

"Ne mogu da shvatim ovakve konstatcije. Nikad se nisam sreo sa Simijanovićem, možda u prolazu sam se sreo, ne znajući ko je i što je. Ako želite da pravite pozorište u kući na pogrešnoj ste adresi. DF pokušava od 4.decembra da okrene narod protiv ove vlade. Ona je narodna i nikakav pokušaj DF koji je učestao, stalan i sa nevjerovatnim pritiskom neće proći. Zna se zašto ste napravili ovu aferu kao i aferu koja je već pripremljena. Neće vam to proći to vam ja garantujem, jer istina pobjeđuje a ne insinuacije. Možemo da idemo na poligraf bez ikakvog opterećenja - odgovorio je premijer.

Pokušaj kojim ste krenuli je pogrešan put, dodao je Krivokapić, obraćajući se Kneževiću.

"Drago mi je da ste se priznali da ste se sreli sa Simijanovićem, makar i slučajno, jer kod vas je sve slučajno", dodao je Knežević.

"Ovaj čovjek, ova lutalica, probisvijet, došao je u poziciju da opredjeljuje ko može da dođe u Vladu, a ko ne može. Ovaj čovjek se sastajao sa najvećim zvaničnicima Vlade, nažalost i sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske što je veoma opasno, imajući u vidu ko ljude koji su mu bili posrednici", kazao je Knežević.

Krivokapić je ponovio da se nikada nije sreo sa Simijanovićem, osim možda u prolazu, kao što se susrijeće sa ljudima ne znajući ko su i šta su.

"DF pokušava od 4.decembra da okrene narod protiv ove Vlade. Ova Vlada je narodna i nikakav pokušaj DF-a, koji je stalan i sa nevjerovatnim pritiskom, neće ni ovoga puta proći. Zna se zašto ste vi ovu aferu napravili, kao i aferu koja je već pripremljena. Ja treba da budem izdajnik i naroda i države i sad u zadnjem trenutku i crkve. Neće vam to proći, jer istina pobjeđuje", rekao je Krivokapić.

On je kazao da može ići na bilo koji poligraf, navodeći da ako ne žele Vladu “pošteno je reći da ne žele da ona više ne želi da Vlada”,a ne da to rade ucjenama.

"U Vladi nema čovjeka koga je crkva postavila. Vi ste od početka imali ovakav sistem-crkva, pa nevladine organizacije, pa Vijesti, pa sada Simijanović. Na kraju će doći do toga da ja ništa ne znam i ne umijem ništa da odlučim. ..Vi u ovom trenutku pomažete DPS", rekao je premijer.

Knežević je odgovorio da je premijer psolednja osoba koja može reći da je pomagao DPS, kad je bio u zatvoru zbog protesta, u kućnom pritvoru, kad je osuđen na pet godina i ima stotine krivičnih prijava, kome su uhapsili majku...

"Dok ste vi od istog Đukanovića dobili stan ljubeći u ruku Radmilu Vojvodić sve vrijeme vašeg mandata...dok ste vi kojeg je Igor Lukšić postavio za šefa akreditacionog tijela gomilali nekretnine ".

Knežević - Krivokapić
Knežević - Krivokapićfoto: Luka Zeković

Knežević je rekao premijeru da mu je drago što je priznao da se sreo sa Simijanovićem, “makar slučajno”:

"Jer kod vas je sve slučajno. Prvo kod Čiče Pavićevića 1999. vičete “Smrt Americi” a onda kažete da je to slučajno”.

Krivokapić je sa mjesta dobacio da to nije istina,a Knežević mu poručio da “tako može da razgovara sa svojim ministrima, a ne sa njim”.

“Ako treba da se napravi pauza da popijete jednu...”, kazao je Knežević.

Predsjednik Skupštine je upozorio psolanika DF-a da bira riječi.

Brajović Krivokapiću: Hoćete li Temeljni ugovor uputiti Parlementu na ratifikaciju

Brajović
Brajovićfoto: Luka Zeković

Premijer Zdravko Krivokapić rekao je da mu je drago da su ispitivanja u okviru Parlamenta dostigla najveći nivo u istoriji kontrolnih saslušanja, što znači da nema slučaja koji se desio na bilo koji način koji nije tretiran kroz taj vid saslušanja.

On je kazao da Vlada radi samo šest mjeseci i da bi valjalo uporediti isti period u radu prethodne Vlade.

“Transparentnost koju ste vi iskazali najbolja je i vidljiva za mnoga djela koja ste vi uradili, dok ste bili ministar policije, ministar saobraćaja. Znate koliko ste poštovali i kako se branili odgovarajućim projektima”, kazao je Krivokapić, odgovarajući na pitanje predsjednika poslaničkog kluba Socijaldemokrata Ivana Brajovića.

Brajović je pitao Krivokapića kada se može očekivati usaglašenost između riječi i djela u radu Vlade. On je istakao da sada nijedan potez Vlade nije zaslužio pohvalu od Socijaldemokrata.

Premijer je rekao da priča o navijačima “Borca” iz Banjaluke nije predmet niti smije da bude predmet ovakve priče, jer je slobodan građanin:

Ispričao je da je krenuo prema crkvi i naišao na grupu mladića za koje nije znao ko su:

“Bili su prijatni i sa oduševljenjem me pozdravili. Ja sam svaki put do sada prišao da me slikaju iako me je šefica kabineta upozoravala da ne treba da se slikam”.

Brajović je kazao da ga zabrinjava premijerov stav, navodeći da on tajno pregovara o Temeljnom ugovoru sa SPC ili možda prihvata ono što je napisala SPC:

“Hoćete li Temeljni ugovor uputiti Parlementu na ratifikaciju”.

On je kazao da je ponosan na svaki projekat koji je radio dok je bio na minsitarskim funkcijama.

Premijer je pitao Brajovića o kakvoj transparentnosti priča, pominjući mu projekte autoputa i Limenke.

Bivša Vlada svuda ostavila pogrešnu evidenciju i ona do danas nije dovedena na mjeru 1:1

Krivokapić je, odgovarajući na pitanje Borisa Bogdanovića (Mir je naša nacija) rekao da je bivša Vlada svuda ostavila pogrešnu evidenciju i ona do danas nije dovedena na mjeru 1:1.

On je najavio da će nastaviti sa proces podrške privredi i građana ako se situacija sa kovidom nastavi.

"Sve što radimo, radimo da obezbijedimo najbolji kvalitet i bezbjednost za turiste koji dolaze u Crnu Goru", kazao je Krivokapić.

Naveo je da je prošle godine ostvarenje turističke sezone bilo 15 odsto.

"Da li je to rezultat rada ove Vlade ili loše politike prethodne Vlade?", pitao je Krivokapić.

Podsjetio je da je aktuelna Vlada, da bi "koliko-toliko" obezbijedila funkcionisanje privrede, donijela dva paketa mjera - prvi koji je važio do kraja marta i drugi koji važi od početka aprila.

Ta podrška se odnosila na ranjive kategrije građana, održavanje nivoa zaposlenosti i novo zapošljavanje.

Krivokapić je kazao da je rezultat toga veći broj zapošljavanja preko Biroa rada.

Bogdanović je premijera pitao koje je sve mjere Vlada preduzela na poboljšanju uslova života i standarda penzionera, prosvjetnih radnika, zdravstvenih radnika, malih preduzetnika, lica na zavodu za zapošljavanje i drugih društvenih grupa.

On je kazao da su razlog njegovog pitanja "laži koje plasira RTCG".

Bogdanović je rekao da je bivša vlast imala tri decenije da popravi standard građana, da poveća minimalnu zaradu, da uvede dječji dodatak...

"Šta ste uradili, povećali ste namete građanima da biste povečali sopstvene prihode i prihode svoje familije, kumova i prijatelja...Ostaćete zapamćeni po otimačinama, što ste sebi gradili fabrike, bunkere i sebi poklanjali stanove. Otimali ste od siromašnih, a poklanjali bogatim...Ostavili ste nam zemlju u kineskoj milosti, vi, navodne patriote. Hvala vam na ruševinama, na srušenim temeljima, ali sve ćemo popraviti", kazao je Bogdanović.

Ibrahimović: Pozdravljam što se premijer ogradio od fotografije sa navijačima Borca iz Banjaluke

Ervin Ibrahimović (BS) pitao je Krivokapića kada Vlada planira da zvanično otvori i pusti u funkciju granični prelaz Zatrijebačka Cijevna – Grabon.

"Otvaranje ovog graničnog prelaza prema Albaniji imaće višestruki značaj za naše građane i unapređenje bilateralnih odnosa između dvije prijateljske države", ocijenio je Ibrahimović.

On je zamjerio premijeru što se tokom posjete Banjaluci slikao sa navijačima Borca, koji se zovi Lešinari, a "koji koriste fašističke parole i šire netoleranciju".

Ipak pozdravio je što se Krivokapić ogradio od ove grupe navijača kada je odgovara posalniku Ivanu Brajoviću. Krivokapić je odgovorio da MUP već duže ovo razmatra i već je nekoliko akcionih planova usvojeno na Vladi.

"Ministar unutrašnjih poslova Segej Sekulović je uputio poziv ministru unutrašnjih poslova Albanija, jer je ovo posao koji se mora raditi zajedno. Ali začuđuje činjenica da uvijek neko nešto zaboravi. U trenutku projektovanja, pa do dana današnjeg, nije bilo planirano električno napajanje graničnog prelaza i to je jedan od ključnih razloga zastoja", kazao je Krivokapić.

Rekao je da ne bi da licitira rokovima, ali garantuje da će ovaj prijelaz biti jedan od najznačajnijih prioriteta.

Krviokapić Raduloviću: Nadam se da će svaki potez Vlade biti usmjeren na to da Tara bude sačuvana i da Crna Gora bude potpuno ekološka država

Odgovarajući na pitanje šefa Poslaničkog kluba Pokreta za promjene Branka Radulovića, Krivokapić je pohvalio parlament što je danas ponovo usvojio izmjene Zakona o tužilaštvu, a koje je predsjednik države vratio.

"Vraćen je iz straha da možda ne bude prvi koji će biti procesuiran. Vladavina prava mora da bude takva da pravda zakuca na vrata svih obnih koji su činili krivdu ovom narodu. I to ne može da uradi niti Vlada, niti policija, niti tužilaštvo, niti sudstvo. To moramo svi zajedno da uradimo na dobrobit Crne Gore", rekao je Krivokapić.

Radulović je premijera pitao da li uviđa da, bez uspostavljanja pravne države i revizije kriminogene prošlosti, sveobuhvatnih i usaglašenih radikalnih reformi, te primjene nove ekonomske politike, ne mogu se prevazići brojni limiti i izazovi, niti zadovoljiti tranziciona pravda.

Smatra da ni Vlada ni parlament nijesu dovoljno produktivni.

"Krenuli smo u izmjene Zakona o tužilaštvu, ali to je samo jedna pretpostavka dugog puta gdje treba doći do nezavisnih i pravih institucija", rekao je Radulović.

Dodao je da ništa nema od zakona o lustarciji, zakona o porijeklu imovine, nijedan korupcionaški ugovor nije raskinut, nema otvaranja tajnih dosijea...

Pomenuo je i Termolektranu Pljevlja rekao da niko nije za to da se ona zatvori, ali zelena tranzicija mora biti završena do 2030. uz punio saglasje sa Energetskom zajednicom.

Upozorio je da će cijena CO2 biti i do 50 eura.

Takođe je upozorio i na gradnju HE Buk Bijela u Republici Srpskoj, koja će ugroziti rijeku Taru.

Smatra da treba preispitati da li zajedno da se gradi Buk Bijela i da se sačuva Tara u najvećem obliku.

On je poručio da se hitno mora osnovati Razvojna banka.

"Vodeće države se zadužuju 150 odsto, 200 odsto, po glavi stanovnika više od 10.000 eura... Bajden kao da me sluša, Makron, svi me slušaju, moja Vlada me ne sluša i ja ne znam šta da radim, ali nikada oni na vlast više”, rekao je pokazujući na klupe opozicije.

Poručio je da se mora osnovati namjenski Fond i da se Crna Gora zaduži sa dva do tri miliona.

Pitao je Krivokapića i da li bi rebalans budžeta u trećem kvartalu doprinio početku ostvarivanja dinamičnog i dugoročnog ekonomskog razvoja i velikog investicionog ciklusa u Crnoj Gori.

Krivokapić je, odgovarajući Raduloviću, rekao da će se truditi da do 2030. godine ostvare sve da nema više “prljave energije” na prostoru Crne Gore.

Kazao je da Vlada radi Strategiju pravedne tranzicije u koju će biti uključeno rješavanje probleme ekoloških tačaka i spornih tehnologija.

“Nemamo alternativu za stabilnost energetskog sistema bez TE i to je svakome jasno”, naveo je Krivokapić.

Rekao je I da je Vlada na dobrom putu kako afirmisati Radulovićevu ideju razvojne banke.

Kazao je da je zvaničnicima iz RS i BiH ukazao na goruće pitanje koje je Radulović pomenuo – a to je Buk Bijela.

“Nadam se da će svaki potez Vlade biti usmjeren na to da Tara bude sačuvana i da Crna Gora bude potpuno ekološka država”, naveo je Krivokapić.

Krivokapić Đeki: Moja ruka je okrenuta manjinskim narodima, ali ona očekuju da će im se vratiti prethodna vlast. Garantujem vam da neće

Krivokapić
Krivokapićfoto: Luka Zeković

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da prema rezultatima Centralne kadrovske evidencije u državnim organima ima 81 odsto Crnogoraca, 5,34 odsto Srba, 3, 79 odsto Bošnjaka, 1, 13 odsto Albanaca i 1, 55 odsto Muslimana.

“To vam je zvanični rezultat Centralne kadrovske evidencije koja nije do kraja uređena, niti do kraja izvedena u poslednjih pet godina”, kazao je premijer.

On je istakao da je neko ranije trebalo da stvori pretpostavke da Crna Gora postane građanska država.

“Zna se šta znači biti građanska država. To je prva obaveza ove Vlade. Imamo nevjerovatan problem -imate centralnu kadrovsku evidenciju koja nije uređena ni 20 odsto, koja je bila dobro zamišljen projekat i nikad do kraja realizovan. Da li je to nedostatak naše nesposobnosti ili nekako lagodnosti, ne umijem da kažem”, kazao je Krivokapić, odgovarajući na poslaničko pitanje predstavnika Kluba poslanika Socijaldemokratske partije – Albanske koalicije Jednoglasno Fatmira Đeke.

Đeka je pitao koliko je do sada Vlada imenovala funkcionera i koliko je njih iz redova manjinskih naroda, posebno Albanaca.

“Za gotovo šest mjeseci trajanja vašeg mandata imamo, na žalost, zanemarljiv broj pripadnika manjinskih naroda, tu prije svega mislim na Albance, kojima je zapalo da budu u nekoj instituciji, a koji su imenovani od vaše Vlade. Još je poraznije ako se zna da i oni koji su postavljeni nijesu, kako to mi volimo kazati, autentični predstavnici našeg naroda”, kazao je Đeka.

On je istakao da smatraju da je najgore što je Vlada do sada imenovala zanemarljivo mali broj pripadnika drugih religijskih zajednica na neku važnu funkciju:

“Na taj način, vi otvoreno iskazujete nepovjerenje prema nama, odnosno drugačijima od sebe, kršite ustavna načela i principe, i zato ste izloženi kritici naših evropskih prijatelja”.

Đeka je rekao da ih to ne čudi ako znaju da je “Vlada praktično formirana u manastiru i sa blagoslovom Srpske pravoslavne crkve”.

Krivokapić je odgovorio da su za vrijeme ove Vlade, do prethodne sjednice, imenovana 263 državna funkcionera. Od toga je 92 imenovano u organe državne uprave, 14 u okviru kabineta predsjendika i potpredsjednika Vlade a 157 u javnim ustanovama i javnim preduzećima.

“Vjerujte, da ne vodim računa ko kojoj vjeri i naciji pripada, jer to nije karakteristika ove Vlade. Ova Vlada je građanska i meritokratska”, kazao je Krivokapić.

On je kazao da je Đeka iskazao neprihvatljiv pridjev- “ko je autentičan a ko nije”:

“Ispada da potpredsjednik Vlade, koji se izjašnjava kao Albanac( Dritan Abazović) nije autentični predstavnik albanskog naroda. Pa to vi mislite. To što kažete treba da dokažete”.

Poručio je da je njegova ruka okrenuta ka manjinskim narodima, ali da oni vjerovatno očekuju da će se vratiti prethodna vlast.

“Ja vam garantujem da neće”, rekao je Krivokapić.

Vlada želi da formira Fond socijalne pravde

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da nije ispoštovan predloženi prioritet gradnje Ski centra na prostoru Bjelasice i Komova prema prostornom planu za to područje.

On je to saopštio odgovarajući na pitanje predstavnice Kluba poslanika Crno na bijelo Suade Zoronjić, koja je pitala da li Krivokapić namjerava da uskoro posjeti Bijelo Polje i upozna se sa dinamikom realizacije infrastrukturnih projekata i njihovim značajem za stanovništvo tog grada i sjevera.

Premijer je rekao da je vrijednost žičare skoro osam miliona, čiji se rad ne može provjeriti jer nema elktrosnabdijevanja i nema još završene saobraćajnice kojom se može doći do nje.

“Nije ispoštovan predloženi prioritet gradnje Ski centra na prostoru Bjelasice i Komova prema prostornom planu za to područje”.

Istakao je da Vlada želi da formira Fond socijalne pravde, na čemu radi Ministarstvo finansija.

Krivokapić povodom 17 godina od ubistva Duška Jovanovića: On je bio čovjek od jake riječi

Premijer je rekao da se prije 17 godina desilo ubistvo novinara Duška Jovanovića koji je bio “čovjek jake riječi” :

“Njega su ubili zbog te jake riječi i upravo to treba da bude pouka svima nama da poštujemo slobodu medija, uvažavamo nvoinare, da novinar treba da ima stav. Ali i novinar treba da vodi računa kako će nešto da iskaže. Nije njegova sloboda ekskluzivno pravo, nego obaveza da mi budemo informisani na najbolji mogući način”, kazao je Krivokapić.

Bonus video: