Mandić: Krivokapić okrenuo leđa duhovnim učiteljima na čelu s Amfilohijem

"Ne bi bilo dobro da iko računa na mogućnost da bilo koji vladika SPC može odustati od vlastite doslednosti u zahtjevu da se ugovor potpiše sa Njegovom Svetošću patrijarhom srpskim g. Porfirijem u Beogradu"

26832 pregleda 126 reakcija 129 komentar(a)
Mandić, Foto: Savo Prelević
Mandić, Foto: Savo Prelević

Po burnoj reakciji javnosti u Crnoj Gori, pokazalo se koliko je bilo neophodno i nužno potpisati Temeljni ugovor i koliko neki slučajni ljudi lako zaborave i riječ i dužnosti, Crkvu i vladike, saopštio je danas Andrija Mandić, predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF).

"To je pokazao sinoć svojim djelom i riječju Zdravko Krivokapić koji je u svojoj konfuziji okrenuo leđa svojim duhovnim učiteljima, dobročiniteljima, na čelu sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem. Zdravko Krivokapić se veoma loše odnio prema ljudima iz Crkve koji su ga uveli u politiku i direktno doveli do visokog premijerskog položaja. Danas oni moraju javno i sa stidom da govore o tom čovjeku čitavom vjerujućem i pravoslavnom narodu", istakao je Mandić.

On je dodao da protiv potpisivanja Temeljnog ugovora nijedne javne riječi nije izgovorio niko iz parlamentarne većine, ni iz stranke predsjednika Skupštine Alekse Bečića, ni iz stranke potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

"Pa ko je onda bio protiv? Izgleda jedino Krivokapić. Možda je njemu od strane Bečića i Abazovića jedno govoreno tajno u četiri oka da niko ne čuje, a drugo javno. Pitanje koje lako daje odgovore na sva ova ružna dešavanja je: Da li su Demokrate Alekse Bečića za potpisivanje usaglašenog sporazuma Vlade i SPC (Srpska pravoslavna crkva) i da li je URA Dritana Abazovića za taj sporazum? Ako jesu i ako to zajednički javno konstatujemo, onda će Krivokapićevo odbijanje da potpiše sporazum biti manje važno jer smo mi parlamentarna većina. A ako je neko od ove dvojice vršio pritisak na premijera Krivokapića ili članove Sabora SPC, da se ne potpisuje taj sporazum, onda je to ona važna činjenica koju moramo znati svi. Ne bi bilo dobro da iko računa na mogućnost da bilo koji vladika SPC može odustati od vlastite doslednosti u zahtjevu da se ugovor potpiše sa Njegovom Svetošću patrijarhom srpskim g. Porfirijem u Beogradu", zaključio je Mandić.

Bonus video: