Sjekire se zakopaju kad se sjete DPS-ove operacije

Policija, nakon što je iz parlamenta tadašnji premijer Duško Marković poručio da se situacija u Budvi može srediti za 15 minuta, baca suzavac na okupljene građane koji su opkolili stanicu policije u kojoj je bio Vladimir Bulatović, koga su revoltirani simpatizeri DF i Demokrata bukvalno htjeli da linčuju.

52086 pregleda 56 reakcija 56 komentar(a)
Detalj sa prošlogodišnjih protesta, Foto: Vuk Lajović
Detalj sa prošlogodišnjih protesta, Foto: Vuk Lajović

Više stotina specijalaca pod punom opremom, opsada metropole turizma, veliki montažni šator na platou ispred zgrade Opštine u kome se zbog epidemioloških mjera održava maratonsko zasjedanje lokalnog parlamenta na čijem dnevnom redu su smjene tadašnjih (i sadašnjih) čelnika Opštine i Skupštine opštine Marka Carevića i Krsta Radovića, na desetine građana koji protestuju protiv navodne političke korupcije odbjeglog odbornika Pokreta za promjene Stevana Džakovića, koji se priklonio DPS, SD i Crnogorskoj dajući im većinu, scene su od prije godinu i uvod u troipomjesečne proteste i nezapamćenu nasilnu smjenu vlasti u nekom gradu.

Džaković
Džakovićfoto: Printscreen

Inicijativa vladajuće Crnogorske za smjenu Carevića, koju su potpisali odbornici DPS i SD, te Džaković, a potom i incijativa DPS koja je dobila podršku tada već stvorene odborničke većine za smjenu Radovića našla se krajem maja na dnevnom redu šatorske sjednice.

Dvodnevna sjednica i ona par dana kasnije kada se razmatrala smjena Radovića tačno u ponoć su prekinute, kada je koalicija iz redova DF, Demokrate, SNP, PzP, URA, Demos proglasila „pobjedu“, jer je po njihovom stavu ispoštovana zakonska procedura a nastavak sjednice zakazan za par mjeseci, odnosno uoči lokalnih izbora u avgustu.

Međutim, tada na scenu stupa Ministarstvo javne uprave, na čijem čelu je Budvanka Suzana Pribilović, aktuelna poslanica DPS, koje daje stav da je Skupština opštine bila dužna da se izjasni u roku od 30 dana od kada su podnijete inicijative za smjene prvih gradonačelnika i šefa parlamenta.

Već 11. juna nova odbornička većina od 17 odbornika iz redova DPS, SD, Crnogorske i Džaković se okuplja u konferencijskoj sali Turističkog naselja

„Slovenska plaža“, gdje jednoglasno smjenjuju Carevića i Radovića i za v.d. Opštine i Skupštine opštine biraju Vladimira Bulatovića (Crnogorska) i Snežanu Kuč (DPS).

Takve odluke Carevićeva administracija ne priznaje, a Radović odbija da ih verifikuje u skupštinskoj službi. Šest dana kasnije, 17. juna u pratnji na desetine specijalaca upravni inspektori Ministarstva javne uprave u 8 ujutru na silu ulaze u zgradu Opštine, nakon što su policajci brutalno pohapsili opštinske čelnike i građane koji su bili u zgradi Opštine.

Slijede višednevni protesti građana, koji su 24. juna eskalirali. Policija, nakon što je iz parlamenta tadašnji premijer Duško Marković poručio da se situacija u Budvi može srediti za 15 minuta, baca suzavac na okupljene građane koji su opkolili stanicu policije u kojoj je bio Vladimir Bulatović, koga su revoltirani simpatizeri DF i Demokrata bukvalno htjeli da linčuju.

U zgradu Opštine tada se instalira nova većina, koja na sjednici parlamenta zatvorenoj za javnost za gradonačelnika bira Nikolu Divanovića (DPS). Slijede svakodnevni nemiri ispred zgrade Opštine. Divanovićeva administracija ne uspijeva praktično ni da upravlja gradom, zgrada Opštine je pod opsadom neidentifikovanog privatnog obezbjeđenja koje svakoga jutra sprečava Carevića i Radovića, kao i odbornika da uđu u zgradu. Na lokalnim izborima DPS i koalicija koju je predvodio Divanović doživljava najveći politički poraz u Budvi. Godinu od početka političkog puča u Budvi, praktično su ponovo otkopane „ratne sjekire“ između Nove srpske demokratije i Demokrata, a rasplamsala se netrpeljivost između Carevića i Radovića. Sve podsjeća na dešavanja koja su prethodila prošlogodišnjoj nasilnoj smjeni vlasti, kada je takođe buktio politički rat između vladajućih partija, odnosno Carevićeve NSD sa Demokratama.

Carević vidi superiornost DF

Sagovornici Vijesti, akteri političkih previranja u Budvi, saglasni su da organizatori i akteri „lokalnog državnog puča“ i političke korupcije treba da odgovoraju, ali imaju zanimljive percepcije o svojim ulogama u tim dešavanjima.

„Obećali smo građanima da nećemo dozvoliti da se ponovi kotorski scenario i to smo ispunili. Nismo dozvolili da se vlast preda mirnim putem i pružili smo snažan otpor u svakom smislu. Znali smo da ako mirno predamo vlast i pognute glave napustimo opštinske prostorije da će Budva ponovo postati talac pogubne i kriminalne politike DPS. Bitka za bolju budućnost Budve počela je sa sjednicom za smjenu predsjednika Opštine jer je njihova taktika bila da obezglave tadašnju vlast misleći da time imaju šanse na nastupajućim izborima. DF se odlučio za institucionalni i vaninstitucionalni otpor, kako se od nas i moglo očekivati. Strategija za održavanje sjednice, njen tok, vrijeme

završetka i kompletan scenario osmišljen je od strane DF u Budvi i time smo pokazali superiornost u svakom smislu u odnosu na političku konkurenciju. Imali smo jasan plan koji je podrazumijevao nekoliko scenarija i na svaki smo bili pripremljeni. Ono što je iznad svega bilo postavljeno kao vrhovni princip jeste da istrajemo do kraja jer smo znali da bijemo odsudnu bitku za Budvu, za Crnu Goru i za očuvanje naše Srpske pravoslavne crkve, za naše svetinje”, kazao je Carević u razgovoru za “ Vijesti.

Prema njegovim riječima to nije bila borba za fotelje, već borba za slobodnu Crnu Goru i za slobodu svih građana. “Sjednicu su obezbjeđivale policijske i parapolicijske snage i jasno je bilo da će tadašnji režim represivni aparat zloupotrijebiti u političke svrhe. Samom sjednicom demaskirali smo korumpirani režim DPS, jer je čitava javnost imala prilike da vidi one scene “kidnapovanog” odbornika koga policija dovodi na sjednice a čuvaju parapolicijske formacije. Svjedoci smo koliko je to bio poguban put za nekoga ko je oteo odbornički mandat i umislio da može da promijeni izbornu volju građana. Podsjetiću da smo tada kao razrješenje političke krize predlagali skraćenje mandata i prijevremene izbore kao civilizovan način izlaska iz čitave situacije, ali za tako nešto nije bilo razuma. Koristeći zakonske osnove kao i poslovničke i statutarne procedure, nadmudrili smo DPS i obesmislili čitavu inicijativu za smjene predsjednika Opštine i SO. Zbog toga su očajničkom maniru, održali fiktivnu sjednicu u Slovenskoj plaži i uz pomoć državnih represivnih organa izvršili puč na Opštinu Budva i njene legitimne i legalne predstavnike”, naglasio je Carević. Tvrdi da dešavanja u Budvi su pored “donošenja diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti bila kap koja je prelila čašu u uzburkanoj Crnoj Gori koja više nije mogla da trpi”. “Zbog načina na koji je DF djelovao u Budvi, vjerujem da smo jednom za svagda raskrstili za političkom korupcijom i da više niko neće pribjeći tom modelu prekrajanja izborne volje građana. Neka to bude nauk svima koji nakon izbora pomisle da mogu da djeluju suprotno onome što su im građani povjerili jer će proći kao akteri ove priče, a to je apsolutna marginalizacija na političkoj i društvenoj sceni.

Najveću zahvalnost dugujemo brojnim građanima koji su svakodnevno tokom 75 dana bili zajedno sa nama u borbi nakon koje većina koja je u njoj učestvovala nije dobila ordenje niti funkcije, jer bit naše borbe nisu bile privilegije, niti funkcije. Da bi se ovaj proces završio do kraja i jednom za svagda stavila tačka na političku korupciju nužno je da svi akteri krivično i svakako odgovaraju za ono što su učinili. Izmjenama tužilačkih zakona stvoreni su preduslovi da se ova priča završi u okviru institucija i da krivci odgovaraju po zakonu. Nema više izgovora, niti vremena za gubljenje jer je 30 godine nepravde bio previše dug period. Zbog toga očekujemo da “heroji proljeća” budu prioritet u radu pravosudnih organa u narednom periodu i da svako shodno svojoj ulozi odgovara za učinjeno”, kazao je Carević.

Radović: Građani se suprotstavili batinašima Zorana Lazovića

Šef parlamenta Krsto Radović navodi da sa ove vremenske distance, prosto je teško povjerovati šta se sve, prije samo godinu dana, izdešavalo u Budvi.

„U principu, sva tortura prema građanima, svo ono pravno i fizičko nasilje koje je DPS pokušao da sprovede, a jednim dijelom i sproveo, trebalo bi da služi svima nama kao opomena i nauk svakoj budućoj vlasti kako se nikada ne smije postupati. Ustav i zakoni se uvijek moraju poštovati, a policijske snage su tu da zaštite i služe građanima. Moram istaći da sam veoma zahvalan i ponosan na građane Budve koji su uspjeli da odbrane svoje legitimno izabrane predstavnike od zlonamjernih batinaša Zorana Lazovića i tako pokazali cijeloj Crnoj Gori da se legitimna volja građana mora braniti“, naglasio je za „Vijesti“ Krsto Radović (Demokrate), aktuelni predsjednik Skupštine opštine i dodaje:

„Kao neko ko je najodgovorniji za sada već antologijske i veoma poznate sjednice, mogu slobodno ocijeniti da su one bile „praznik demokratije“ na kojima smo DPS bacili na koljena u političkom smislu. Sva dešavanja nakon njih su samo ogolili DPS koja je pokazala da ne poštuje ni Ustav, ni zakone ove zemlje i da neće prezati ni od čega samo da sačuvaju vlast.

Na kraju želio bih istaći veoma bolnu činjenicu a to je da nažalost, ni godinu dana od brutalnih dešavanja u Budvi, još uvijek niko nije odgovarao za njih. Tu prvenstveno mislim na tadašnju ministarku javne uprave Suzanu Pribilović koja je, pored Andrije Nikolića, Predraga Jelušića, Nikole Divanovića, glavni organizator svojevrsnog državnog terorizma prema građanima Budve.

Sigurno je da ću se lično zalagati i istrajati u tome da se utvrde i kazne odgovorni za brutalne scene iz Budve i prebijanje građana našeg grada“, poručuje Radović.

Pravda u Budvi biće zadovoljena izborom novog tužilaštva

Član predsjedništva Građanskog pokreta URA Blažo Rađenović naglašava da “taj protivustavni i protivzakonit prevrat 2020, prekrajanje slobodne izborne volje građana bez izbora u lokalnoj vlasti treba Budvi i Crnoj Gori da služi i svjedoči kao opomena za buduće generacije”.

“Jer, to što se te 2020. godine dogodilo u Budvi, njeni građani ne pamte i to se nikad više ne smije ponoviti. Taj događaj ostaće zapisan kao najveća politička korupcija u istoriji Crne Gore koja nažalost još uvijek nije dobila pravni epilog i iz te korupcije je proisteklo brutalno prebijanje građana Budve i prekoračenje ovlašćenja policije, ali će ostati zapamćena sramota pojedinaca

čija imena Budva neće zaboraviti. Nakon izglasavanja novog tužilačkog savjeta, novih tužilaca, kao i novih lica u upravnoj inspekciji sigurni smo da će pravda bit zadovoljena a odgovorni najstrože kažnjeni”, naglašava Rađenović.

Rađenović: Niko nije snosio odgovornost za maltretiranje i omalovažavanje građana

Lider budvanskog SNP, Krsto Rađenović ističe da su “legendarna šator skupština i dani borbe postali sinonim za otpor tadašnjem bespravnom režimu i njihovim saradnicima iz Ministarstva unutrašnjih poslova”.

“Naši sugrađani su osjetili na svojoj koži do koje mjere je prethodna vlast bila spremna upotrijebiti silu zarad fotelja koje im fakat ne pripadaju. Međutim, nasilnici su tek ovog dana prije godinu dana shvatili da se iz fotelja na koljena pada lako. Srećan sam što je Crna Gora konačno spremna da postane pravna država, poslije višedecenijskog mraka. Iz tog razloga zahtijevamo hitnu reviziju svih nemilih događaja jer još uvijek niko nije snosio odgovornost za maltretiranje i omalovažavanje naših sugrađana, koji su prekršajno i krivično gonjeni, u stvari bili žrtve prekomjerne policijske sile”, ističe Rađenović.

Specijalno državno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijave za političku korupciju kojom je DF teretio sedamnaest ljudi iz DPS i Crnogorske, kao i prijavu protiv Pribilović, upravnih inspektora i direktora Službenog lista Momčila Vujoševića.

Pejović: Džaković, simbol korupcije i pomagači mora biti procesuiran

Lider budvanskih Demokrata i odbornik u vrijeme lanjskih političkih previranja, Mijomir Pejović poručio je da izborna volja građana, kako tada, tako i nakon 30. avgusta je da se “simbol političke korupcije Stevan Džaković i svi pomagači iz Upravne inspekcije i Uprave policije procesuiraju shodno zaključcima koje je usvojila Skupština opštine Budva”.

“Sa ove vremenske distance, ne može se puno toga reći, a, što nije i tada rečeno, ni po pitanju motiva, ni po pitanju realizacije propalog puča u Budvi. Navika da kupuju odbornike u mnogim crnogorskim opštinama i politika svršenog čina, koja bi nakon toga uslijedila, činila se političkim amaterima iz budvanskog DPS-a, da ce proći i u Budvi. Jedino što nijesu računali na našu spremnost, odlučnost i nepokolebljivost da im se po svaku cijenu odupremo svim demokratskim sredstvima u odbrani Ustava. Popularna “šatorska sjednica” je do srži ogolila političku korupciju i izvela na čistac Stevana Džakovica i njegove prljave i podle namjere. Političke šamare koje je DPS doživljavao tih dana i noći, karikaturalni istupi njihovih odbornika uz okruženje desetina i desetina pripadnika specijalne policije, pokazali su cjelokupnoj crnogorskoj javnosti da ništa od toga nije dovoljno u ostvarivanju njihovog nauma”, naglasio je Pejović u razgovoru za “Vijesti”.

Bonus video: