Čapuni: Nezakonit politički udar na Radio televiziju Ulcinj

Ocijenio je da ne postoje pravne pretpostavke za razrješenje Savjeta RTUL, koji, kako je naveo, redovno izvršava svoje obaveze predviđene zakonom, „za razliku od Opštine koja o ovoj instituciji, njenim radnicima a i građanima očito ne mari“

5229 pregleda 0 komentar(a)
Čapuni, Foto: Opština Ulcinj
Čapuni, Foto: Opština Ulcinj

Politički direktor i odbornik Force u ulcinjskom parlamentu Ilir Čapuni pozvao je Skupštinu da na sjednici koja počinje sjutra, ne razmatra razrješenje Savjeta Radio Televizije Ulcinj, jer kako tvrdi, za to ne postoje pravne pretpostavke. Ocijenio je da bi u suprotnom, to bio nezakonit politički udar na RTUL.

„Dnevni red treće sjednice Prvog redovnog zasjedanja SO Ulcinj je najava još jednog udara na organe lokalne uprave i njene servise. Do sada neviđeno u parlamentarnoj praksi, na začelju predloga dnevnog reda, pojavljuju se tačke za razrješenje upravnih tijela javnih preduzeća i institucija koje je osnovala Opština. Među tim tačkama se našao i prijedlog razrješenja Savjeta RTUL. Ne mareći za štetu koja će nastati zbog ovakvih odluka a o kojima će se tužilaštvo sigurno pozabaviti, ova većina pokazuje i elementarno nepoznavanje još jednog u nizu zakona- Zakona o elektronskim medijima, kao i nepoznavanje temeljnih principa javnog informisanja“, naveo je Čapuni u saopštenju.

Ocijenio je da ne postoje pravne pretpostavke za razrješenje Savjeta RTUL, koji, kako je naveo, redovno izvršava svoje obaveze predviđene zakonom, „za razliku od Opštine koja o ovoj instituciji, njenim radnicima a i građanima očito ne mari“.

„Pozivamo sve odbornike SO Ulcinj da ovu tačku skinu sa dnevnog reda i tako stave tačku na samouništavanje lokalne samouprave i njenih institucija“, naveo je Čapuni.

S obzirom da se radi o ozbiljnom kršenju zakona i principa nezavisnosti medija, kako je kazao, Forca je sa tim okolnostima upoznala Agenciju za elektronske medije, Ministarstvo javne uprave digitalnog društva i medija, Predsjednika Skupštine Crne Gore, Kancelariju OEBS-a u Crnoj Gori, Ambasadorku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Ambasade SAD, Njemačke i Ujedinjenog kraljevstva u Podgorici i Sindikat medija Crne Gore.

Bonus video: