Medojević: Izbori jedino rješenje ako nema dogovora o novoj vladi

„Nijesmo za opciju izbora ne zato što nijesmo spremni – DF je spreman jer je već pet godina u kampanji – već zato što mislimo da treba isprobati sve druge opcije“, poručio je Medojević

28900 pregleda 1090 reakcija 237 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević, kazao je danas da je aktuelnu političku krizu moguće riješiti ili izborom nove vlade ili novim izborima.

On je pozvao Demokrate i Građanski pokret URA da potpišu koalicioni sporazum kojim će izabrati novu vladu i novog premijera. Ako se to ne desi, jedino rješenje su, poručuje, novi izbori.

„Ovako više ne ide. Ako možemo da se dogovorimo u okviru većine koja stoji iza ove Vlade, onda su sve opcije otvorene. Ako ne možemo – a ovo govorim u svoje ime – u političkoj teoriji i praksi postoji samo jedno rješenje – izbori. Nijesmo za opciju izbora ne zato što nijesmo spremni – DF je spreman jer je već pet godina u kampanji – već zato što mislimo da treba isprobati sve druge opcije“, istakao je Medojević na pres-konferenciji u Skupštini, koja je organizovana zato što se na kontrolnom saslušanju o švercu cigareta pred Odborom za bezbjednost i odbranu, nijesu pojavili premijer Zdravko Krivokapić, ministar finansija Milojko Spajić i v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić.

Medojević je rekao da premijer Krivokapić više nema povjerenje DF-a, te da je, nakon što su iz tog političkog saveza saopštili da neće podržati njegovu inicijativu za smjenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, premijer trebalo da pokrene pitanje povjerenja Vladi.

„Mi nijesmo izazvali krizu; krizu je izazvao premijer koji je od parlamenta tražio smjenu ministra kog je predložio, a koji nije član ni DF-a, ni koalicije ’Za budućnost Crne Gore’. U tom trenutku, premijer je preuzeo odgovornost da li će mu taj predlog proći ili ne. Normalni premijer, u normalnim državama, prvo konsultuje većinu u parlamentu, pa onda šalje inicijative. Ako vi kao premijer nemate podršku za smjenu ministra, onda treba da tražite povjerenje za čitavu Vladu“, naveo je Medojević.

Lider PzP-a poručuje da DF- neće „rušiti“ Vladu s Demokratskom partijom socijalista, ali i da neće ćutati „kad Vlada krši zakone i osnovna izborna obećanja“.

„Red je da premijer odmah potpiše temeljni ugovor, kako je dogovoreno prilikom formiranja Vlade. Ako on misli da treba napraviti rekonstrukciju Vlade, to je do njega. Spremni smo da razgovaramo o rekonstrukciji, ali i s kolegama o formiranju nove Vlade u okviru iste većine. Imamo jasne demokratske principe, znamo koliko je ko dobio na izborima, i na tim principima možemo da formiramo Vladu“, naglasio je on.

DF je, prema njegovim riječima, spreman da napravi sve moguće kompromise kako bi nova vlada bila efikasna i kako bi ispunjavala obećanja biračima.

„Njesmo dobili odgovor od kolega iz Demokratske Crne Gore i Ure. Ovo stanje je neodrživo. Imamo problem oko budžeta, temeljnog ugovora, šverca cigareta... i oni se ne mogu rješavati tako što ćemo ignorisati jedni druge. Imam informacije da je premijer bio u jednoj stranoj ambasadi i da je predlagao Spajića za novog premijera. Možemo i o tome da razgovaramo, ne bježimo od toga. Dijelog je neophodan, dogovor poželjan, a ovo šta se sad dešava je neodrživo“, zaključio je Medojević.

Njegov kolega iz DF-a, Milan Knežević, kazao je da je Krivokapić nepotpisivanjem temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) „brutalno iznevjerio izbornu volju od 30. avgusta, koja je bila zasnovana na poništavanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti, donošenju novog zakona i potpisivanju temeljnog ugovora kako bi se regulisali odnosi držve Crne Gore i SPC“.

On je rekao da je DF pozvao Demokrate i Uru na otvaranje razgovora o političkoj krizi i potpisivanje koalicionog sporazuma.

„Jer dosadašnja parlamentarna većina funkcioniše na datoj riječi koju je premijer Krivokapić dao nama kad smo ga podržali: da će potpisati temeljni ugovor i da će doći do izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Nekoliko puta smo ga zvali da dođe u Skupštinu, da razgovaramo o problematici budžeta, problemima u Vladi, o problemima između parlamentarne većine i Vlade... On to igrnorantski odbija, a to je uradio i danas. On je na potezu. DF je zajedno s kolegama iz koalicije ’Za budućnost Crne Gore’ jasno saopštio koji će biti dalji pravci našeg kretanja“, poručio je Knežević.

Bonus video: