Đurašković: Hoće li Ratko ili Radovan biti dobitnici Trinaestojulske nagrade

"Sramotno je što je URA, a i ostale nazovi građanske partije, za komisiju koja slavi 13.jul, Dan državnosti i Dan ustanka crnogorskog naroda protiv fašizma izabrala osobu kojoj je 'Draža vođa trećeg srpskog ustanka'," kazao je potpredsjednik SDP-a

8578 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Đurašković, Foto: SDP
Đurašković, Foto: SDP

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nikola Đurašković komentarisao je odluku skupštinskog Administrativnog odbora da književnik i pjesnik Bećir Vuković bude predložen za predsjednika žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade, kazavši da se radi o osobi poznatoj po veličanju četničkog vođe Draže Mihailovića i unižavanju vrijednosti partizanske antifašističke borbe.

Ukazavši da je za taj predlog glasao i šef poslaničkog kluba Crno na bijelo Miloš Konatar, Đurašković je kazao da je Građanski pokret URA još jednom digao ruku za izbor "osvjedočenih nacionalista poznatim po radikalnom protivljenju svemu onome što predstavlja suštinu crnogorskog građanskog društva."

"Sramotno je što je URA, a i ostale nazovi građanske partije, za komisiju koja slavi 13.jul, Dan državnosti i Dan ustanka crnogorskog naroda protiv fašizma izabrala osobu kojoj je 'Draža vođa trećeg srpskog ustanka'. Poslije 'ekoloških' akcija na Dan nezavisnosti, sad će na Dan državnosti URA da poperi Bećira da dodijeli nagradu po svom vrijednosnom sistemu i svjetonazoru. A Bećir je ne tako davno o URA napisao da je to 'udbina URA najvećih srbomrzaca i šovinista u rukama komunističkih uskoumaca'. Što Vuković misli o Crnogorcima, Albancima, Bošnjacima, Hrvatima, Makedoncima i ostalima nije pristojno ni napisati, ali to su koalicioni partneri Konatara i Abazovića, za koje se diže ruka kad god treba", saopštio je Đurašković.

"Na kraju želimo Dritanu Abazoviću i njegovima da poručimo da prestanu 'da brane Crnu Goru' kao što je brane u zadnjih pola godine. Jer od njihovog 'branjenja' ne ostade kamen na kamenu od građanske, moderne, sekularne i evropske države. Njihovom podrškom najveći nacionalisti i mrzitelji svega građanskog i crnogorskog dobijaju podršku za realizaciju svojih mračnih ciljeva. A ako Bećir izabere Ratka ili Radovana kao dobitnike, onda URA može organizovati još jednu akciju čišćenja smeća, obezbijediti plastične čaše u Skupštini ili nešto oko Sinjajevine. Ono najvažnije za svakog čovjeka će teško očistiti", zaključio je potpredsjednik SDP-a.

Bonus video: