"...u svakom slučaju daleko od lokalno palanačkog"

Lekić: Državni ugovori se potpisuju u državnim institucijama, ne na brodu

"U tom slučaju, razumije se, takođe neprihvatljivom, bi vjerovatno žestoko protestvovali i akteri potpisivanja ugovora u kafiću sa ruskim tajkunima, koji su u međuvremenu napravili transfer prema “drugim vrijednostima"

9872 pregleda 17 komentar(a)
Lekić, Foto: Luka Zeković
Lekić, Foto: Luka Zeković

Jučerašnje scene na britanskom brodu i sa uglednom gošćom iz Velike Britanije ukazuju da je ovdje neophodno uzdići nivo državno institucionalne kulture kako bi naša zemlja dobila više na ozbiljnosti i ugledu, navodi se u saopštenju Miodraga Lekića, predsjednik Demosa.

"Prvo, pada u oči problematičnost, kako u formi tako i suštini, potpisivanje međudržavnih ugovora na palubi broda a ne u državnim institicijama Crne Gore", ističe Lekić.

Prema njegovim riječima, potpisivanje ugovora u ime države jedino u adekvatnim državnim institucijama.

"Makar potpisivanje državnih ugovora na brodu bio i određeni napredak u odnosu na predstavnike ranije vlasti koji su znali i da važne ekonomske ugovore za zemlju sklope u podgoričkom kafiću, sasvim je jasno da je mjesto za čin potisivanje ugovora u ime države jedino u adekvatnim državnim institucijama".

Lekić ističe kako je diplomatski prijem, nakon potisivanja nešto sasvim drugo.

"Na formu poštovanja pravila nas obavezuju i gosti iz velike države koju primarno istorijski karakterišu poštovanja pravila - dakle, fascinantne zemlje Loka, Bekona, Šekspira, Čerčila... U državi u kojoj i javno izgovorene riječi zvaničnika takođe moraju imati određeni državni i kulturni nivo, u svakom slučaju daleko od lokalno palanačkog", kazao je.

Lekić dodaje, da ako bi se nastavila praksa pretvaranja državnih institucija u "palube" inostranih brodova, možemo samo da zamislimo kakva bi se prema njegovim riječima "političko obavještajna prašina podigala, da se nešto potpisivalo na ruskom brodu u barskoj luci".

On dalje ističe kako su "akteri potpisivanja ugovora u kafiću", u međuvremenu napravili transfer prema “drugim vrijednostima”.

"U tom slučaju, razumije se, takođe neprihvatljivom, bi vjerovatno žestoko protestvovali i akteri potpisivanja ugovora u kafiću sa ruskim tajkunima, koji su u međuvremenu napravili transfer prema “drugim vrijednostima", navodi Lekić.

Lekić dodaje kako je smisao njegovog kritičkog stava zapravo apel da bi se ubuduće obratila pažnja na državno-međunarodna pravila.

"Smisao ovog kritičkog stava, koji saopštavam i u svojstvu predsjednika skupštinskog Odbora za međunarodne odnose, jeste apel da se ubuduće obrati pažnja na značaj državno-međunarodnih pravila, institucionalne kulture i javno izgovorenih riječi zvaničnika".

Preporučujemo za Vas