Ministar u posjeti zagrebu

Bojanić: Zajednička saradnja Crne Gore i Hrvatske u području saobraćajne infrastrukture

Važna tema bila je i izgradnja saobraćajne veze između Dubrovnika i granice sa Crnom Gorom, i u tom pogledu ministri su istakli značaj dijaloga o povezivanju i koordinaciji razrade projekta buduće brze ceste.

2296 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MKI
Foto: MKI

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić sa saradnicima sastao se danas u Zagrebu sa hrvatskim Ministrom mora, prometa i infrastrukture g. Olegom Butkovićem.

Ministri su u uvodnom dijelu sastanka razgovarali o trenutnom stanju i epidemiološkoj situaciji u obje zemlje kao i o očekivanjima od predstojeće turističke sezone. U nastavku susreta ministri su predstavili najvažnije strateške projekte u području saobraćajne infrastrukture a posebno o zajedničkom interesu koji Hrvatska i Crna Gora dijele vezano za završetak saobraćajne veze na Jadransko-jonskom pravcu, o čemu postoji dugogodišnja bilateralna saradnja na nivou ministarstava i preduzeća koja se bave putnom infrastrukturom.

Važna tema bila je i izgradnja saobraćajne veze između Dubrovnika i granice sa Crnom Gorom, i u tom pogledu ministri su istakli značaj dijaloga o povezivanju i koordinaciji razrade projekta buduće brze ceste.

Saradnja Crne Gore i Hrvatske je intenzivna i u području pomorstva gdje postoji dugogodišnja saradnja na nivou nadležnih uprava dva ministarstva. Saradnjom je obuhvaćena razmjena iskustava u prilagođavanju i usklađivanju legislative i postupaka pomorskih administracija, a ostvaruje se i kontinuirano zajedničko učešće u međunarodnim projektima vezanim za pomorstvo. Ministri su se složili kako je potrebno nastaviti saradnju i u narednom periodu te uložiti dodatne napore kako bi se uredili odnosi oko ponovnog pokretanja inicijative u dijelu uzajamnog priznavanja ovlašćenja o osposobljenosti pomoraca, u skladu sa Međunarodnom konvencijom o standardima za obuku, izdavanje uvjerenja i vršenju brodske straže pomoraca (STCW konvencija). Takođe, značajno pitanje za koje je neophodna dalja saradnja je prevencija potencijalnog zagađenja mora od strane pomorskih objekata, posebno u kontekstu zaštite prirodnih resursa kojima obiluju obje zemlje.

Na kraju bilateralnog susreta ministar Bojanić je pozvao hrvatsku delegaciju u službenu posjetu Crnoj Gori u cilju potpisivanja sporazuma između dvije zemlje o saradnji po pitanju zajedničkih strateških projekata, a ministar Butković se zahvalio na pozivu te izrazio želju da uskoro posjeti Crnu Goru. Susret se završio odlukama o osnivanju zajedničke radne grupe koja će u narednom periodu predložiti popis strateških projekata i područja na kojima dvije zemlje mogu zajedničkim naporima ostvariti kvalitetniju saradnju i rezultate a hrvatska strana je Crnoj Gori ponudila pomoć i podršku po pitanju iskustva povlačenja evropskih sredstava iz predpristupnih fondova u pogledu realizacije projekata iz područja saobraćaja i pomorstva.