obavijestiće međunarodne partnere

Šehović: Iniciraćemo brisanje spornog člana Zakona o radu

Poslanik SD-a je naglasio da "naprasno smanjenje" starosne granice za obavezan odlazak u penziju može izazvati brojne probleme

5914 pregleda 40 reakcija 40 komentar(a)
Šehović, Foto: Savo Prelević
Šehović, Foto: Savo Prelević

Odredbe u Zakonu o radu kojima je smanjena granica za odlazak u penziju, a koje su praktično “krijući” izmijenjene i usvojene, bez prethodnih analiza, bez javne rasprave i bez dogovora sa socijalnim partnerima, ali sa ogromnim neočekivanim posljedicama po nedužne ljude kojih se to tiče, treba izbrisati prije nego što ostave brojne negativne posljedice po društvo, kazao je poslanik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović.

Najavio je da će SD zato predložiti izmjene Zakona o radu kako bi se izbrisala ta odredba i tražiti da se po hitnom, skraćenom postupku vrati rješenje koje je bilo u zakonu i koje je nastalo kao rezultat dogovora socijalnih partnera.

Šehović je naglasio da "naprasno smanjenje" starosne granice za obavezan odlazak u penziju može izazvati brojne probleme.

"U školstvu se bez dogovora sa nastavnicima i Sindikatom javlja problem zaključenja ocjena i regularnog završetka nastavne godine. Sa druge strane će građani, koji su ni krivi ni duzni pogođeni ovakvom iznenadnom odredbom, a koji su praktično 'juče' saznali da po sili zakona moraju u penziju, biti dovedeni u veoma nezavidnu socijalnu situaciju jer će im visina penzije biti znatno niža od dosadašnje zarade. To znači da će imati niža primanja, a time i značajne neočekivane finansijske probleme u poštovanju svojih finansijskih obaveza. Dovesti nedužne ljude na ovakav način pred svršen čin, a koji su žrtva očiglednog političkog obračuna sa Milivojem Katnićem i želje vladajuće većine da se po svaku cijenu specijalni tužilac penzioniše, u najmanju ruku je neprimjereno, i ukazuje na još jedno u nizu antisistemsko rješenje za kojim se pribjeglo zbog vođenja tzv. 'ličnih ratova' pojedinaca iz vlasti", saopštio je Šehović.

Kazao je da se, i pored sugestija Venecijanske komisije da se zakoni ne smiju mijenjati zarad jednog čovjeka, ovakvim potezima pokazuje skandalozan nivo neodgovornosti, koji će se "još jednom, obiti o glavu cijelom društvu".

"Zato ćemo pored izmjena Zakona o svemu ovome obavijestiti i naše međunarodne partnere, od kojih očekujemo reakciju", zaključio je poslanik SD-a.

Preporučujemo za Vas