"Crna Gora idealna destinacija za digitalne nomade"

Srzentić pozvala svjetske lidere da pomognu u ubrzavanju procesa digitalne transformacije u Crnoj Gori

“Mijenjamo pristup u kreiranju digitalnih iskustava i elektronskih usluga po ugledu na privatne kompanije i najbolje svjetske prakse”, rekla je Srzentić

5615 pregleda 12 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Vlada Crne Gore
Sa konferencije, Foto: Vlada Crne Gore

Izazovni period, koji je, nadam se iza svih nas, primorao je sve nas da radimo i planiramo sa limitiranim kapacitetima, ali smo u Crnoj Gori, i pored svih teškoća, uspjeli da pokrenemo digitalne timove i osnažimo kapacitete, kazala je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Crne Gore, Srzentić je prisustovala konferenciji "Udruživanje svjetskih lidera u digitalnim uslugama" (Digital Services Convening), koju četvrtu godinu zaredom organizuju Harvard Kennedy School i Public Digital.

"Ove godine, konferencija je okupila oko 90 predavača, lidera i predstavnika vlada iz više od 30 zemalja širom svijeta. Konferencija okuplja brojne lidere iz oblasti javne uprave, tehnologije i digitalnih servisa vlada širom svijeta koji su posvećeni redizajniranju javnih politika i digitalnoj transformaciji", saopštili su iz Vlade.

Kako su kazali, tema ovogodišnje konferencije je bila liderstvo u kriznim vremenima, izazvanim pandemijom koronavirusa, te kako digitalni timovi mogu i moraju transformisati javne politike i usluge.

"Kao gostujući predavač na Harvardu, Srzentić tradicionalno učestvuje na ovoj konferenciji, a ovoga puta je kao ministarka sa panelistima podijelila iskustvo dizajniranja javnih politika i izgradnje digitalnih kapaciteta u Crnoj Gori tokom prethodnih sedam mjeseci", navodi se u saopštenju Vlade.

"Zahvalna sam Harvard Kennedy School i Public Digital-u na organizaciji i na prilici da predstavimo Crnu Goru, sistem javne uprave i digitalni potencijal", kazala je Srzentić.

Ona je istakla da je najveća vrijednost konferencije to što svake godine "nesebično i udruženo dijelimo dobra iskustva i znanje, stvaramo prostore za globalnu saradnju, a svjetsku zajednicu digitalnih timova brojnih vlada, i Crnu Goru među njima, dodatno osnažujemo".

Srzentić pozvala je lidere iz oblasti tehnologije i digitalnih timova vlada širom svijeta da svojim iskustvom, praksama i resursima pomognu u ubrzavanju procesa digitalne transformacije naše zemlje.

"Rad u vladama širom svijeta, posebno u dijelu digitalne transformacije, uvijek otvara prostor za saradnju”, kazala je Srzentić na konferenciji

"U prethodnom periodu smo uspostavili novu organizaciju koja treba da prati digitalnu transformaciju javne uprave, kao i čvrsta partnerstva sa stručnjacima iz privatnog sektora i akademske zajednice kako bi znanje čitavog društva iskoristili na putu digitalnog razvoja", objasnila je Srzentić.

Ona je kazala da su pokrenute aktivnosti na uspostavljanju Digitalne akademije za javne službenike, te da je Crna Gora idealna destinacija za digitalne nomade.

“Mijenjamo pristup u kreiranju digitalnih iskustava i elektronskih usluga po ugledu na privatne kompanije i najbolje svjetske prakse”, rekla je Srzentić.

Srzentić je kazala i da je srećna što su mnogi lideri na konferenciji prepoznali prostor za saradnju sa Crnom Gorom, i kako kaže, uvjerena je da će nas neki uskoro i posjetiti.

"Na konferenciji su lideri širom svijeta podijelili svoja iskustva i dobre prakse iz prethodnog perioda, kao i buduće pravce razvoja javnih politika i usluga. Takođe, na konferenciji je bilo riječi o izazovima u oblasti digitalne transformacije sa kojima su se susrele vlade širom svijeta tokom pandemije koronavirusa, ali i ekonomskim i političkim dešavanjima", zaključili su iz Vlade.

Preporučujemo za Vas