SD: Vlada CG pokazuje amaterizam nasilnim pokušajima imenovanja ambasadora onih koji nisu dobili saglasnost predsjednika

"Na ovaj način, osim što otvoreno krši Ustav, na šta smo se već i navikli, Vlada još otvorenije bruka Crnu Goru u svim međunarodnim krugovima", navodi se u njihovom saopštenju

8611 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Socijaldemokrate
Ilustracija, Foto: Socijaldemokrate

Ministarstvo vanjskih poslova i Vlada u cjelini pokazuju nevjerovatan amaterizam nasilnim pokušajima imenovanja za ambasadore onih osoba koje nijesu dobile saglasnost i podršku predsjednika države, saopštile su Socijaldemokrate Crne Gore.

Iz ove partije su podsjetili da je Ustav Crne Gore u članu 95, stav 6 sasvim jasan i da govori da predsjednik Crne Gore postavlja i opoziva ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstavništava Crne Gore u inostranstvu, a na prijedlog Vlade i uz mišljenje nadležnog Skupštinskog odbora.

Pojasnili su da je prijedlog Vlade potreban, ali ne i dovoljan uslov da neko lice bude imenovano za ambasadora.

"Suprotno Ustavu, što im nije prvi put da rade, Vlada Crne Gore nalaže pojedinim diplomatsko-konzularnim predstavništvima da zatraže agreman države prijema za kandidate za ambasadore koji nijesu dobili saglasnost predsjednika. Na ovaj način, osim što otvoreno krši Ustav, na šta smo se već i navikli, Vlada još otvorenije bruka Crnu Goru u svim međunarodnim krugovima. Stoga nam ne preostaje nista drugo osim da ih pitamo: Dokle više?!", navodi se u njihovom saopštenju.

Bonus video: