Živković: Sjutra ćete znati da li ćemo glasati za smjenu Leposavića, raspisati nove izbore što prije

"Oni koji bi nastupili na tim izborima shodno proevropskoj platformi kreirali bi novu većinu kako bi smo spriječili da Crna Gora krene put propadanja"

32229 pregleda 70 reakcija 70 komentar(a)
Živković, Foto: Biljana Matijašević
Živković, Foto: Biljana Matijašević

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da će odgovor da li će ta partija glasati za razrješenje ministra pravde Vladimira Leposavića, o čemu danas Skupština raspravlja, biti poznat sjutra.

On je naveo da trenutna vladajuća većina vuče zemlju u ambis i donosi zakone koji nisu u skladu sa Ustavom i međunarodnim praksama, a da je jedino rješenje za izlazak iz te situacije, kako je kazao, raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, nezavisno od toga kakav će biti ishod oko smjene Leposavića.

"Oni koji bi nastupili na tim izborima shodno proevropskoj platformi kreirali bi novu većinu kako bi smo spriječili da Crna Gora krene put propadanja", rekao je Živković na današnjoj pres konferenciji.

On je kazao da usvojene izmjene i dopune Zakona o radu predstavljaju "jedno od najskandaloznijih zakonskih rješenja koje je usvojila vladajuća većina".

Živković je naveo da je vladajuća većine "diletanska grupacija koja pokušava da svoju nesposobnost liječi na način što će se revanširati nekim ljudima u sistemu".

"Radi se o zakonskom rješenju koje je imalo za cilj revanšizam prema samo jednom čovjeku u sistemu. Ovakvim zakonskim rješenjem oni su se zapravo revanširali jednom dijelu građana Crne Gore", rekao je Živković.

On je kazao da je taj zakon donijet na netransparentan način, da su usvojeni amandmani prošli bez razmatranja na zakonodavnom odboru, te da je njime veliki broj radno sposobnih ljudi ostao bez posla.

Krajem maja Skupština je usvojila izmjene Zakona o radu, kojim je smanjena granica sa 67 na 66 godina, a još dodatno za beneficirani staž. Stupio je na snagu 12. juna, kada je za više stotina građana po sili zakona prestao radni odnos.

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje juče je prihvatio amandman poslanika Demokratskog fronta Milana Kneževića na taj zakon, pa će se sada smanjivanje granice za prestanak radnog odnosa sa 67 na 66 godina primjenjivati od 1. januara naredne godine, a retroaktivno se granica od 67 vraća od 12. juna kako bi se mogli poništiti rješenja o raskidu radnog odnosa koja su u međuvremenu donijeta.

Povezani članci

16. Jun 2021.

Novi amandman poništava otkaze i grešku DF-a

Bonus video: