df i demos obaraju vladu?

Front pozvao na razgovor o novom mandataru

Premijer optužio poslanike za nemoral, DF i Lekić saopštili da ga više ne podržavaju

40489 pregleda 1127 reakcija 144 komentar(a)
Lekić premijera nazvao pajacem, Radunović kazao da ne zaslužuje da vodi Vladu: juče u Skupštini, Foto: SAVO PRELEVIC
Lekić premijera nazvao pajacem, Radunović kazao da ne zaslužuje da vodi Vladu: juče u Skupštini, Foto: SAVO PRELEVIC

“Ovaj premijer zaista ne zaslužuje da vodi Vladu Crne Gore”, rekao je sinoć šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović pri kraju rasprave o smjeni ministra pravde Vladimira Leposavića, koja je okončana otvaranjem pitanja njenog povjerenja.

Razlog za to bile su oštre riječi premijera Zdravka Krivokapića upućene poslanicima, koje je optužio za nemoral i političko licemjerje.

Glasanje o smjeni Leposavića očekuje se danas, a kakav god njegov ishod bude, politička rasprava o tome ko će dalje voditi izvršnu vlast biće vjerovatno nastavljena. To je najavio i Radunović, navodeći da “postoji 41 poslanik koji imaju mogućnost da skupe potpise” i da se “nastavi da vlada ova većina i građani koji su to tražili”.

“Danas je pravi momenat da se dogovorimo i da razmotrimo da li je došao taj trenutak. Pozivam vas da to uradimo, zaključak će biti zajednički na korist svih građana Crne Gore”, rekao je Radunović.

I poslanik Demosa Miodrag Lekić rekao je da Krivokapić više nema njegovo povjerenje čime se dovodi u pitanje parlamentarna podrška 41 poslanika.

Oštra rasprava, najprije o ministrovoj izjavi o genocidu u Srebrenici, a potom o premijeru, okončana je nakon više od šest sati izvinjenjem vicepremijera Dritana Abazovića, koji je rekao Vlada radi pod velikim pritiskom i da su očekivanja velika.

On je dodao da je premijer govorio o ukupnoj političkoj etici a ne o nekome pojedinačno: “Moramo biti svjesni da je mnogo lako srušiti nešto, otići sa neke pozicije, ali je mnogo teško graditi društvo pomirenja”, naveo je Abazović.

Prethodno je veliki broj poslanika vladajuće koalicije, ali i opozicije protestovao zbog unižavanja parlamenta, nakon što je Krivkapić u završnoj riječi podsjetio na postizborni sporazum koji je, kako je rekao, iritirao mnoge koji nisu željeli ekspertsku Vladu.

“Ako je nešto bilo dobro, to je ekspertska Vlada jer birine o građanima. Niko od nas nema ni lični partijski interes i to treba da bude jasno. Pozivate na dijalog a čitavo vrijeme ucjenjujete... Ovdje se toliko laži čuje da se postavlja pitanje što je to politika. To nije kultura trgovine i onoga što radite. Da pričate meni o moralu, ovdje je prisutan nemoral, političko licemjerje,” kazao je Krivokapić.

Njegova izjava izazvala je oštre reakcije u parlamentu. Miodrag Lekić je rekao da “pajac više nema njegovu podršku”.

“Ovo je udarac vladi, Krivokapić je nedostojan vođenja državnih poslova, neću više diplomatisati, prevršilo je svaku mjeru. Mi se loše osjećamo da podržavamo čovjeka koji je plasirao takav prostakluk i savjetujem mu da ga plasira u svom društvu, ovo nije njegovo društvo. Ovaj pajac više nema moju podršku”, rekao je Lekić.

Poslanik SNP-a Vladimir Joković rekao je da je Krivokapić šampion jer je uspio čak i njega da iznervira.

“SNP će imati strpljenja dok to bude imalo smisla i razuma, dokle to ne bude ispod dostojanstva onoga što ja, poslanici i partija zaslužujemo”, poručio je Joković.

Šef kluba SDP-a Raško Konjević rekao je da je Krivokapić ponizio Skupštini i da bi svih 81 poslanika trebalo da potpišu zahtjev za njegovo razrješenje.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je odgovorio da su bivši premijeri izgovarali gore riječi u parlamentu i da parlament nije ponižen, već je sve veći.

Na dnevnom redu parlamenta bila je rasprava o inicijativi premijera za smjenu ministra Vladimira Leposavića zbog ranije izjave o genocidu u Srebrenici.

Leposavić je danas rekao u Skupštini da cijenu plaća samo on, a da će Vlada opstati. “Niko neće srušiti ovu vlast i ja sam srećan. A vinovnici ovog događaja iz 1995. godine nikad se neće vratiti na vlast – game is over”, poručio je Leposavić.

DF je ponovio juče da neće podržati smjenu ministra, koja zavisi od toga da li će DPS danas bitii u sali tokom glasanja. Šef kluba te partije juče je na pres konferenciji kazao da će njihov stav biti poznat danas.

Demokrate su najavile da će podržati predlog Krivokapića ako DPS ne bude došao na sjednicu, dok je URA potvrdila da ostaje pri najavi podrške smjeni. To ipak nije dovoljno za većinsku odluku za koju je potrebna podrška DPS-a ili DF-a.

B. Ma.

“Za scenarije sam znao prije više od mjesec”

Nakon oštrih riječi upućenih poslanicima, premijer je naopustio salu a u odgovoru na novinarska pitanja je ponovio raniju tvrdnju da neće podnijeti ostavku.

Komentarišuči optužbe za nezakonito imenovanje direktora ANB-a Dejana Vukšića kazao je da nije čekao odluku Skupštine jer je to bila “još jedna opstrukcija”.

Krivokapić je rekao je da je “za scenarije” znao prije više od mjesec.

“Nijesam vjerovao da se to može desiti. Zato sam u svim nastupima vrlo jasno komentarisao da neću dati ostavku. Put je jasan, možete tražiti povjerenje Vladi ili možete ići na nove izbore”, poručio je.

On je kazao da je možda došlo vrijeme da Crna Gora bira najbolji put.

„Jedini put koji Crnu Goru može povesti u izvjesniju budućnost je ono što rade žrtve, a to su članovi Vlade, na čijem sam ja, sticajem okolnosti, čelu“, rekao je Krivokapić.

Preporučujemo za Vas