Bečić: Ne podržavam konfrontacije između dijela parlamentarne većine i Vlade

"Ja uvijek pozivam na dijalog, ne smatram da je rješenje u konfrontacijama, u zakopavanjima u političke rovove, u teškim riječima i u svđama. Rješenje nije ni u rušenju Vlade, rješenje je u razgovoru, u dijalogu, jer ne može biti da je neko sto procentno u pravu", rekao je Bečić

53003 pregleda 426 reakcija 69 komentar(a)
Zorčič i Bečić, Foto: Alisa Hajdarpašić
Zorčič i Bečić, Foto: Alisa Hajdarpašić

Ne podržavam konfrontacije između Vlade i dijela parlametnarne većine i ne podržavam nespremnost da se ne razgovara i da se ne vodi dijalog", saopštio je danas Aleksa Bečić, predsjednik Skupštine Crne Gore.

"Mi u prethodnih nekoliko mjeseci imamo eksploziju parlamentarne demokratije u Crnoj Gori i da ono što je nekada bilo nezamislivo danas je zamislivo jer je ovo slobodna i demokratska zemlja", kazao Bečić odgovarajući na pitanja kako komentariše ocjenu poslanika Miodraga Lekića (Demos) da je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić "politički pajac i klovn" i da li Vlada ima još uvijek njegovu podršku kao predsjednika Skupštine i Demokratske Crne Gore.

"Ja uvijek pozivam na dijalog, ne smatram da je rješenje u konfrontacijama, u zakopavanjima u političke rovove, u teškim riječima i u svđama. Rješenje nije ni u rušenju Vlade, rješenje je u razgovoru, u dijalogu, jer ne može biti da je neko sto procentno u pravu. Dijalog je put da se nađe rješenje i da se nađe sredina, jer status kvo nije rješenje. Rješenje je da se sagleda šta je problematično, a već imamo otvorena kadrovska pitanja unutar same Vlade i rješenje je u razgvoru, tako da ne podržavam isključivost sa bilo koje strane. Ne podržavam konfrontacije između Vlade i dijela parlametnarne većine i ne podržavam nespremnost da se ne razgovara i da se ne vodi dijalog", rekao je Bečić na konferenciji za novinare povodom zvanične posjete predsjednika Državnog zbora Slovenije Igora Zorčiča.

"Neko sam ko je pobornik umjerenog pristupa, predvodnik partije koja ni jednim potezom nije ucjenjivala, uslovljavala Vladu niti bilo kog svog političkog partnera u parlmentarnoj većini za ovih devet mjeseci, ali hajde da osim stalne negacije govorimo i o dostignućima parlamenta, treba da čujemo ono teško što smo riješili, ono što smo uradili u vezi dječijeg dodatka, za radnike, poljoprivrednike, penzionere", istakao je Bečić.

Dodao je da bez dijaloga i umjerenosti ne može se naći rješenje i pozvao na spuštanje tenzija i korektan pristup.

Zorčič je kazao da je današnji sastanak obnovio dobre odnose Crne Gore i Slovenije i da će se oni intenzivirati.

"Želim vam što uspješniju turističku sezonu, jer znam da vam mnogo znači za one koji hoće prema zapadu, onda vam predlažem da se zaustavite u Sloveniji", kazao je Zorčić.

Bećić je rekao da su slovenački i crnogorski narod u tradicionalno dobrim odnosima i čestitao predstavniku Slovenije na predsjedavanju Savjetu Evropske unije od prvog jula.

"To je primjer kako se treba međusobno sarađivati i pomagati i ići naprijed... Imamo velika očekivanja od predsjedavanja Slovenije, jer je ona iskren podržavalac i prijatelj bržih integracija Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana", rekao je Bečić.

Bonus video: