Front trese Vladu i Bečića, bojkotom uslovljavaju dogovor

Slaven Radunović optužio kolege iz većine i dio Vlade da su izdali volju građana i okrenuli se DPS-u

36814 pregleda 982 reakcija 164 komentar(a)
Poslanici parlamentarne većine, Foto: Savo Prelević
Poslanici parlamentarne većine, Foto: Savo Prelević

Dok se u vladajućoj koaliciji ne dogovore šta treba raditi dalje, Demokratski front je odlučio da ne učestvuje u radu parlamenta, jer smatraju da su prevareni birači koji su na parlamentarnim izborima glasali za smjenu Demokratske partije socijalista.

Takav zaključak sinoć je, u posljednoj minuti sjednice Skupštine, iznio šef Poslaničkog kluba te koalicije Slaven Radunović.

On je poručio i predsjedniku parlamenta Aleksi Bečiću da nema njihovu podršku, nakon što je smijenjen ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Rasplet je uslijedio pošto je uz podršku DF-a usvojen vladin budžet za ovu godinu, smijenjen predsjednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović, usvojena Rezolucija o Srebrenici, kao i više zakona.

“U našem parlamentu se desila velika prevara glasača, napravljena je neprincipijelna koalicija DPS-a i djelova Vlade i zbog toga pozivam sve koji su dobili glasove 30. avgusta da se oslobodimo DPS-a i da sa njima ne gradimo Crnu Goru, da se u najkraćem roku skupimo i odlučimo šta ćemo dalje. Dok se ne dogovorimo o tome mi više nećemo ulaziti u plenum. Ako imate novu većinu samo izvolite sa njima. Ovo isto važi i za parlament i za rukovodstvo parlamenta...”, rekao je Radunović.

Leposavić je smijenjen na predlog premijera Zdravka Krivokapića zbog sporne izjave o genocidu u Srebrenici. Za tu odluku je od 80 prisutnih poslanika glasalo 43 i to iz DPS-a i koalicije “Crno na bijelo”, dok je 27 bilo protiv i 10 uzdržanih. Protiv su bili poslanici kluba DF-a i Prava Crna Gora, uzdržan klub Mir je naša nacija.

Prethodno je usvojena Rezolucija o Srebrenici kojom se osuđuje genocid, ali i svi ratni zločini tokom rata 90-ih. Na početku glasanja u skupštinsku salu ušli su poslanici DPS-a, koji bojkotuju parlament zbog usvajanja izmjena Zakona o državnom tužilaštvu.

Rezolucija je usvojena sa 55 glasova podrške, dok je 19 bilo protiv (DF i Prava Crna Gora), a sedmoro poslanika je bilo uzdržano.

Predstavnici parlamentarne većine i poslanici Vladimir Joković (SNP) i Miloš Konatar (URA) očekuju da će trenutna politička kriza biti rješavana razgovorima.

“Potpuno je jasno da je ministar Leposavić programirano smijenjen sa DPS-om”, rekao je Joković novinarima nakon sjednice.

On će, kako je kazao, tražiti hitan sastanak sa parlamentarnom većinom, da bi odredili dalji put kojim će ići. “Tražićemo novi dogovor koji će potpisati svi predstavnici većine”, kazao je.

Na pitanje zašto ne pokrenu pitanje povjerenja Vladi, rekao je da će prvo da razgovaraju sa partnerima iz većine. “Ono što se desilo danas nije bila želja građana od 30. avgusta, jer o sudbini Vlade ne može odlučivati DPS”, rekao je Joković.

Miloš Konatar je kazao da je dobro što je usvojen budžet i amandmani koji će olakšati život građanima. “Važno je što smo usvojili Deklaraciju o Srebrenici i mislim da smo ipak malo riješili pitanja koja su opterećivala većinu”, kazao je on.

Konatar je rekao da Vlada postoji i funkcioniše sve dok ima većinu u Skupštini, a da ako neko misli da ne treba da postoji neka podnese predlog za izglasavanje povjerenja.

“Ne očekujem da će pitanje povjerenja pokrenuti Demokratski front, a ako to neko želi mora tražiti partnere na drugoj strani. Moramo se navikavati na demokratiju i da glasamo za predloge, da se izjašnjavamo na osnovu toga a ne kako će neko o tome glasati. Ne vidim da je situacija danas kritičnija nego što je bila”, rekao je Konatar novinarima nakon sjednice.

Zakon o budžetu izglasan je sa 42 glasa za, bez glasova protiv i uzdržanih. Poslanici su se prethodno izjasnili o amandmanima, kojih je bilo 66. Istom odlukom utvrđeno je da zakon stupa na snagu hitno, odnosno čim bude objavljen u Službenom listu.

Poslanici su usvojili i izmjene propisa o državnoj upravi, o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, kao i novi Zakon o unutrašnjim poslovima.

Spajić povukao amandman, jer je DF zaprijetio da neće podržati budžet

Demokratski front (DF) odbio je juče da prihvati amandman Ministarstva finansija na Predlog zakona o u budžetu za 2021. i zaprijetio da neće podržati nijedan predlog Vlade, nakon incidenta u srijedu kada je premijer Zdravko Krivokapić kazao da je u parlamentu prisutan nemoral i političko licemjerje.

Iz DF-a su objasnili da podržavaju ono što je usaglašeno do juče i ništa više, nakon čega je ministar finansija Milojko Spajić povukao amandman da se Vlada tokom 2021. može zadužiti do 900 miliona eura, radi otkupa ili refinansiranja državnog duga.

Spajić u Skupštini
Spajić u Skupštinifoto: Savo Prelević

Vlada je tej predlog dostavila neposredno prije sjednice, što su poslanici kritikovali.

Na Zakonodavnom odboru, gdje se takođe raspravljalo o istom amandmanu, poslanica Maja Vukićević je kazala da DF neće razmatrati i podržati nijedan predlog Vlade nakon incidenta u Skupštini i dodala da će podržati sve one predloge za koje su se do tog trenutka obavezali.

Ona je napustila sjednicu, nakon čega je ona prekinuta zbog nepostojanja kvoruma.

DPS će razmisliti da li će nastaviti bojkot, Marković nije podržao smjenu Leposavića

“Mi smo danas došli da glasamo da bismo sačuvali obraz Crne Gore pred demokratskim svijetom”, rekao je poslanik DPS-a Andrija Nikolić na konferenciji za novinare nakon sjednice parlamenta.

On je kazao da su svjesni okolnosti u kojima se nalazi Crna Gora, te da pokušavaju da spriječe sunovrat.

“Činjenica da su samo četiri poslanika većine glasala za smjenu (Vladimira) Leposavića znači da nova vlast nema ujednačen odnos prema evropskim obavezama. Ništa kao pitanje Srebrenice nije otkrilo ko je gdje”, kazao je Nikolić.

On je potvrdio da je bivši premijer Duško Marković glasao za Rezoluciju o Srebrenici, ali da nije za razrješenje Leposavića, jer “nije glasao ni za izbor nove Vlade”. Nikolić je rekao da će sagledati dalji pravac djelovanja kada je u pitanju učešće u radu parlamenta.

Danijel Živković i Duško Marković
Danijel Živković i Duško Markovićfoto: Savo Prelević

Obezbijeđen novac u budžetu za naknade majkama sa troje djece

U okviru Zakona o budžetu usvojen je amandman DF-a i SNP na osnovu koga treba odvojtii novac za vraćanje naknada majkama sa troje djece.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša je kazao da je Vlada prihvatila njihov amandman da se obezbijede turistički vaučeri za preko 500 zaposlenih u sektoru socijalne i dječje zaštite. Istakao je da je Vlada prihvatila i da se opredijele sredstva za početak rada Alimentacionog fonda i da je sada na poslanicima da usvoje zakon.

Bonus video: