DF traži zamjenu Krivokapiću

Pojedinci iz vrha DF nudili da Lekić zamijeni Krivokapića, ali lider Demosa sada navodno ne želi da bude premijer. Poslanici vlasti odbijaju da kažu da li predsjednik Vlade ima njihovu podršku i da li će pokrenuti pitanje povjerenja Vladi. Krivokapić ponovio da neće udovoljavati „partijskim apetitima“, ali i da će parlamentarnu većinu pozvati na razgovor. Predsjednici partija skupštinske većine treba da sjednu za sto i dogovore dalji način funkcionisanja, kaže Vladimir Joković

50583 pregleda 644 reakcija 100 komentar(a)
DF traži zamjenu Krivokapiću, Foto: SAVO PRELEVIC
DF traži zamjenu Krivokapiću, Foto: SAVO PRELEVIC

Demokratski front (DF) pokušava da obezbijedi kandidata za novog premijera i ponudi ga preostalim članicama vladajuće koalicije, nadajući se da će aktuelni predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić podnijeti ostavku na tu funkciju - potvrđeno je nezvanično „Vijestima“ iz više izvora

Ta pozicija nuđena je prije desetak dana lideru i poslaniku Demosa Miodragu Lekiću.

Pojedinci iz vrha koalicije koju je Krivokapić predvodio na parlamentarnim izborima, prema saznanjima „Vijesti“, neformalno su već razgovarali o tome i sa Lekićem, ali zvaničnih kontakata između partija nije bilo.

Lekić juče bez zvaničnog komentara
Lekić juče bez zvaničnog komentara foto: Boris Pejović

Lekić juče nije zvanično komentarisao ovu mogućnost, a prije dva dana u žučnoj skupštinskoj raspravi ljutito je poručio Krivokapiću da nema njegovu podršku i da je “politički pajac”.

Prema saznanjima “Vijesti”, Lekić navodno sada ne želi da bude premijer.

Jedan od funkcionera vladajuće koalicije nezvanično je „Vijestima“ rekao da se ranije razmatrala i opcija da se rukovođenje Vladom ponudi i vicepremijeru Dritanu Abazoviću.

Razmatrana opcija da se Abazoviću “ustupi Vlada”
Razmatrana opcija da se Abazoviću “ustupi Vlada”foto: Savo Prelević

Premijer Krivokapić prekjuče je u parlamentu, tokom rasprave o njegovoj inicijativi za razrješenje ministra pravde Vladimira Leposavića, poručio da neće podnijeti ostavku.

Iako su DF i Lekić istog dana saopštili da ga više ne podržavaju - nakon što je optužio poslanike za nemoral i političko licemjerje - ostali poslanici vlasti juče nijesu juče željeli da kažu da li Krivokapić ima njihovu podršku i da li će pokrenuti pitanje povjerenja Vladi.

Bilo je juče inicijativa da se na sastanku parlamentarne većine razgovara o trenutnoj političkoj krizi i “načinu njenog prevazilaženja”, ali do sinoć nije bilo usaglašenosti oko toga.

Međutim, nakon što je smijenjen ministar Vladimir Leposavić klub Demokratskog fronta je proglasio bojkot parlamenta dok se ne postigne dogovor u vlasti na koji način treba nastaviti dalje.

Lider i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, kazao je juče „Vijestima“ da “uopšte ne razmišlja ko ima, a ko nema podršku”. On je pozdravio Krivokapićevu najavu pokretanja dijaloga s parlamentarnom većinom.

“Dobro je da se premijer vraća na ono na šta je SNP pozivao - na razgovore o tome kuda i kako dalje. Ostavimo prostor da se slegnu strasti, pa da vidimo kojim putem bi eventualno pregovori mogli da krenu. Za to sam da predsjednici partija parlamentarne većine sjednu za sto i dogovore dalji način funkcionisanja - i skupštinske većine i Vlade. Ako to ne možemo, onda je najbolje da idemo na nove parlamentarne izbore ili da ovu situaciju rješavamo na bilo koji drugi način”, rekao je Joković.

Pozdravio najavu pokretanja dijaloga: Joković
Pozdravio najavu pokretanja dijaloga: Jokovićfoto: Boris Pejović

On tvrdi da je aktuelno stanje u vlasti neodrživo.

“Za nas iz SNP-a potpuno je neprihvatljivo da nekim partijama u Vladi može da prođe sve, dok su druge apsolutno marginalizovane. Mi smo apsolutno za potpunu rekonstrukciju Vlade. Da ne istrčavam s ocjenom šta to znači, prije nego što počne dijalog“, istako je Joković.

Predsjednik i poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić, rekao je „Vijestima“ da partije vlasti hitno moraju da otpočnu ozbiljan dijalog „s otvorenim kartama“.

 Partije vlasti da otvore karte: Milačić
Partije vlasti da otvore karte: Milačić foto: Savo Prelević

„Potreban nam je dijalog koji će za cilj imati izlazak iz ovih tenzija, jer građani to traže od nas. Oni ne žele da gledaju rasprave kakve smo imali ovih dana u parlamentu, jer nam nijesu dali legitimitet za to. Moramo uvesti ovaj proces u zonu stabilnosti. To može da podrazumijeva i rekonstrukciju Vlade, ukoliko se dogovorimo. Ako svi smatramo da je to najbolje rješenje - nikakav problem. Moramo da stavimo na sto konkretne predloge i rješenja. Previše pričamo javno, bez konkretnih stvari“, naveo je on.

Lider i poslanik Radničke partije (RP) Maksim Vučinić, poručio je da on daje podršku dijalogu premijera i lidera parlamentarne većine.

„Želimo da damo doprinos prevazilaženju političke krize vlasti i želimo da izbjegnemo političku krizu parlamenta“, rekao je on za „Vijesti“.

Upitan znači li to da, hipotetički, neće učestvovati u potencijalnom pokretanju pitanja povjerenja Vladi, Vučinić je odgovorio da je RP u poslaničkom klubu s Demokratskom narodnom partijom (DNP), Novom srpskom demokratijom (Nova) i Ujedinjenom Crnom Gorom (UCG), te da će njeni potezi biti u saglasju s tim strankama.

„Dalje korake ćemo definisati nakon dijaloga s predsjednikom Vlade. Moramo čuvati tekovine 30. avgusta. To je bilo naše obećanje narodu i moramo ga ispuniti“, naglasio je on.

Funkcioner UCG-a Goran Danilović, rekao je da se vladajuća većina mora dogovoriti - šta zapravo želi.

„S pravom bi neko rekao - izluđesmo narod. Pa, drage moje kolege, hoćemo li mi rekonstrukciju Vlade ili tražimo ostavku premijera“, napisao je on na Fejsbuku.

Poslanik GP URA Miloš Konatar, saopštio je „Vijestima“ da nije bilo nikakvih razgovora o Lekiću kao novom premijeru, niti o prekompoziciji parlamentarne većine.

 Partije vlasti da otvore karte: Milačić
Partije vlasti da otvore karte: Milačić foto: Savo Prelević

„Postojeća situacija može se riješiti razgovorom. Premijer je to najavio, kao i ranije potpredsjednik Vlade i predsjednik Skupštine. Bilo kakva priča o formiranju nove većine i izboru novog premijera je spekulacija. Dosad ništa nije govoreno o rekonstrukciji Vlade, vidjećemo hoće li neko otvoriti to pitanje na predstojećim razgovorima“, naveo je on.

Premijer najavio dijalog i ponovio optužbe da pokušavaju da ga diskredituju

Premijer Zdravko Krivokapić najavio je da će “u najskorijem roku” pokrenuti dijalog sa predstavnicima parlamentarne većine.

“Zato vas pozivam da vjerujete u zajedničku veličanstvenu izbornu pobjedu 30. avgusta, a ja ću do kraja ostati na braniku zaštite interesa svih građana Crne Gore, makar me i tri puta gore osuđivali i neću nikada pristati na ucjene kojima se od mene traži da za cijenu mog ostanka na čelu Vlade izdam zakletvu koju sam, u trenutku mog imenovanja, vama najličnije dao”, poručio je Krivokapić juče u obraćanju građanima.

On je ponovio da neće udovoljavati “partijskim apetitima”, da je uslovljavan i da mu se zbog toga “opet prijeti gubitkom povjerenja, a narodu produbljivanjem tenzija”.

“Opet sam okrivljen za neposlušnost onima koji smatraju da treba da upravljaju mojom glavom i mojim odlukama samo zato što sam premijer koji ne prihavata ucjene....Slušao sam i slušam uvrede, najličnije uvrede, osuđivan sam i osuđen što sam prvi premijer na kom se uči demokratija.... Borio sam se i borim za promjenu sistema, za borbu i van partija, koja je van partija i otpočela, pobjedu građana Crne Gore shvatio sam, pa prihvatio kao nepristajanje na ucjene, pa ni ja nisam pristao na ucjene”, rekao je Krivokapić.

Po njegovim riječima, ovo što se dešava posljednjih dana samo je finale onoga što se, otkako je formirana Vlada, pripremalo i sistematski gradilo, a to je kako tvrdi premijer, pokušaj urušavanja i diskreditacije prve demokratske Vlade u istoriji Crne Gore: “Nije to slučajnost, već uigran i dobro pripreman scenario. Uprkos svemu – uspjećemo. Moramo svi zajedno uložiti maksimalne napore u cilju stabilizacije političkih prilika. U ovom trenutku to je naša najsvetija dužnost i obaveza pred vama, građanima, jer je to jedina mjera odgovorne, mudre i zrele državne politike”.

Bečić: Ne podržavam konfrontacije između Vlade i dijela parlamentarne većine

Predsjednik parlamenta i lider Demokrata Aleksa Bečić, saopštio je juče da ne podržava konfrontacije između Vlade i dijela parlametnarne većine.

Bečić
Bečićfoto: Savo Prelević

„Ne podržavam konfrontacije između Vlade i dijela parlamentarne većine i ne podržavam nespremnost da se ne razgovara i da se ne vodi dijalog. Mi u prethodnih nekoliko mjeseci imamo eksploziju parlamentarne demokratije u Crnoj Gori i da ono što je nekada bilo nezamislivo danas je zamislivo jer je ovo slobodna i demokratska zemlja”, kazao je Bečić na pres konferenciji.

On je podsjetio da je uvijek za dijalog:

“Ne smatram da je rješenje u konfrontacijama, u zakopavanjima u političke rovove, u teškim riječima i u svađama. Rješenje nije ni u rušenju Vlade, rješenje je u razgovoru, u dijalogu, jer ne može biti da je neko sto procentno u pravu. Dijalog je put da se nađe rješenje i da se nađe sredina, jer status kvo nije rješenje. Rješenje je da se sagleda šta je problematično, a već imamo otvorena kadrovska pitanja unutar same Vlade i rješenje je u razgovoru, tako da ne podržavam isključivost sa bilo koje strane”, rekao je Bečić na konferenciji za novinare povodom zvanične posjete predsjednika Državnog zbora Slovenije Igora Zorčiča.

Bečić je ranije najavio da će nakon završetka sjednice Skupštine inicirati parlamentarni dijalog.

Potpredsjednik Demokrata Vladimir Martinović rekao je da nije bilo razgovora o smjeni premijera i da oni neće rušiti Vladu.

Bonus video: