"INDIVIDUALNA KAZNA"

Rebronja: Izrečenom kaznom Mladiću pokazano šta civilizovani svijet misli

"Nažalost, oni koji su punili tenkove za Srebrnicu i Sarajevo i danas odlučuju o procesima u Crnoj Gori"
110 pregleda 3 komentar(a)
Almir Rebronja, Foto: Facebook.com
Almir Rebronja, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 23.11.2017. 09:19h

Izrečenom kaznom ratnom zločincu Ratku Mladiću jasno je pokazano šta civilizovani svijet i međunarodno pravo misle o jednom periodu koji će ostati crna mrlja balkanskih prostora, kazao je potpredsjednik SDP-a Almir Rebronja

"Presuda jeste individulana kazna, a ne kazna protiv jednog naroda. Jasno je da ni jedna izrečena kazna tom genocidnom gospodaru ljudskih života u Bosni i Hercegovini ne može povratiti ili izliječiti patnje žrtava i njihovih porodica, ali postoji makar moralna satisfakcija da će balkanski krvnik svoj ostatak život provesti u četiri zida. Naravno, jasno je da je ovom kaznom osuđeno i postupanje tadašnjeg ratnog režima koji je stvorio uslove za sprovođenje genocida i ratnog zločina. Sigurni smo da donijeta presuda i te kako pogađa i sve one koji su podržavali navedeni zločinački sistem, bilo direktno ili indirektno", kazao je Rebronja.

On je naveo da je ovom presudom dat istorijski sud i za one koji su pomagali zločinački sistem i samog ratnog zločinca Mladića bilo vojno, bilo finansijiski ili medijiski.

"Nadamo se da doživotna robija za genocid i ratni zločin neće ostati samo na tome da je balkanski krvnik u zatvoru do kraja života, već ova izrečena kazna treba da pomogne svima u regionu u suočavanju sa istinom kao i da pomogne u emancipaciji građana i društva kao cjeline. Nadamo se da će ova presuda uticati na građenje demokratskog društva kako u BIH i Srbiji tako i u Crnoj Gori, slično kao i poslije Nirnberškog procesa u Njemačkoj koji je pomogao da Njemačka postane demokratska država. Izrečena presuda je jasan znak svim snagama u društvu koje su aktivno učestvovale u sistemu koji je omogućio balkanskom krvniku da počini najveći zločin u modernoj istoriji, da je i njima došao kraj", istakao je Rebronja.

On je kazao i da je SDP Crne Gore od 1991 godine bila protiv velikosrpske agresije na BIH, i da je jasno ukazivala na istorijsku nepravdu, a takođe i žestoko se borila protiv tadašnjeg režima koji je aktivno pomagao navedenu zločinačku politiku.

"Nažalost, oni koji su punili tenkove za Srebrnicu i Sarajevo i danas odlučuju o procesima u Crnoj Gori. Sigurni smo da je i njima istorijska presuda donijeta i samo se čeka zvanična objava", zaključio je Rebronja.

Preporučujemo za Vas