Potpisan Memorandum o saradnji između Savjeta, MUP-a i UP: Kreće efikasnija borba protiv korupcije

Potpisanim Memorandumom MUP i UP obavezali su se da će omogućiti dostavljanje podataka Nacionalnom savjetu u radu iz oblasti krivičnih djela visoke korupcije, u skladu sa zakonskim procedurama

20722 pregleda 274 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Flickr
Foto: Flickr

Danas je potpisan Memorandum o saradnji između vladinog Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore i Uprave policije. Memorandum su potpisali potpredsjednik Vlade i predsjednik Savjeta dr Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova mr Sergej Sekulović i v.d. direktor Uprave policije Zoran Brđanin.

„Potpisivanje ovog memoranduma od višestrukog je značaja u nastavku borbe protiv korupcije na visokom nivou. Ovakve memorandume Nacionalni savjet će potpisivati sa svim državnim organima u cilju efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i u cilju povećanja opšte transparentnosti“, naveo je potpredsjednik Vlade i predsjednik Savjeta dr Dritan Abazović.

Sekulović naglasio je da je zadatak svake institucije da se maksimalno posveti problemu organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou u cilju bezbjednosti građana i države.

„Moramo da radimo kao jedno na principima interoperabilnosti i otvorenosti. Cilj je jedan: efikasna borba protiv svih vidova kriminaliteta sa posebnim fokusom na organizovani kriminal i visoku korupciju“, saopštio je ministar Sekulović.

V. d. direktora Uprave policije je istakao da je potpisivanje ovog Memoranduma važan korak u snaženju institucionalnog okvira u borbi protiv korupcije na visokom nivou. „Sinhronizovanim djelovanjem ključnih institucija sistema i dugoročnim naporima preduzećemo sve da se istraže i privedu pred lice pravde vinovnici nezakonitih radnji koje su teret našeg društva“, istakao je v.d. direktora UP Zoran Brđanin.

Memorandum je potpisan u cilju poboljšanja koordinacije, ali i davanja stručne i tehničke podrške u oblastima visoke korupcije, koju će Nacionalni savjet pružati MUP i Upravi policije. Uz to, strane potpisnice su dogovorile i saradnju u vezi sa krivičnim djelima iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva, koje se odnose na oblike visoke korupcije.

Potpisanim Memorandumom MUP i UP obavezali su se da će omogućiti dostavljanje podataka Nacionalnom savjetu u radu iz oblasti krivičnih djela visoke korupcije, u skladu sa zakonskim procedurama. Sa druge strane, Nacionalni savjet potpisanim Memorandumom se obavezao da će prikupljati informacije koje su u vezi sa predmetima iz oblasti borbe protiv korupcije na visokom nivou i pripremati mišljenja i predlagati konkretne mjere za unapređenje stanja u oblasti borbe protiv korupcije na visokom nivou. U Memorandumu se navodi i da će Nacionalni savjet ostvarivati komunikaciju sa međunarodnim institucijama, organizacijama i predstavnicima diplomatskog kora u cilju prikupljanja svih neophodnih informacija.