SD i SDP pitaju premijera da li ima podršku

Poslanici Demokratske partije socijalista i Demokratskog fronta bojkotuju plenum, pa do juče poslijepodne nije bilo nijednog njihovog pitanja

26148 pregleda 294 reakcija 50 komentar(a)
Brajović i Konjević, Foto: Boris Pejović
Brajović i Konjević, Foto: Boris Pejović

Najnovija politička kriza i odnos vlasti u Beogradu prema zvaničnoj Podgorici uglavnom su pitanja na koje poslanici Skupštine Crne Gore očekuju odgovor od premijera Zdravka Krivokapića. To je planirano za Premijerski sat u četvrtak, nakon koga je i sjednica sa poslaničkim pitanjima o “Diplomatskoj konzularnoj mreži” na koja će odgovarati ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Raspravu o problemima imenovanja i razrešenja ambasadora i drugih diplomatskih zvaničnika države pokrenuli su predsjednici poslaničkih klubova Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i Bošnjačke stranke - Ivan Brajović, Raško Konjević i Ervin Ibrahimović, objavljeno je na sajtu Skupštine.

Za Premijerski sat Brajović je pitao Krivokapića da li ima, kako je naveo, plan za prevazilaženje do sada nezabilježene političke situacije u kojoj se nalazi Crna Gora.

“Vlada na čijem ste čelu je izgubila povjerenje većine poslanika u Skupštini Crne Gore, a Skupština je izgubila kvorum za održavanje plenarne sjednice. Koje poteze planirate da povučete u cilju saniranja trenutnog stanja?”, naveo je Brajović, piše na sajtu.

Konjević od premijera očekuje ocjenu rada Vlade proteklih 200 dana i da li čelnik Vlade, kako je naveo, smatra da ima nepodijeljenu podršku Skupštine za nastavak rada Vlade.

Poslanik kluba “Crno na bijelo” Srđan Pavićević pitao je premijera kako tumači odnos zvaničnika Srbije prema Vladi i zvaničnoj politici Crne Gore, a u kontekstu najnovijih političkih događaja.

“Da li će najnovina događanja imati i kakve reprekusije na zajednički život u regionu i kvalitet susjedskih odnosa između Srbije i Crne Gore? Da li će se stavovi zvaničnog Beograda odraziti na turizam, trgovinu, eknomiju, saradnju u domenu kulture i slučno”, naveo je Pavićević.

Njegov kolega iz Bošnjačke stranke Amer Smailović očekuje odgovor premijera o tome šta Vlada namjerava da uradi u narednom periodu kako bi zaustavila porast broja nezaposlenih.

Poslanik Momo Koprivica (“Demokrate - Demos - Mir je naša nacija”) pitaće predsjednika Vlade u vezi sa napadima na vjerske objekte, počev od septembarskog na džamiju u Pljevljiva, pa do napada na Cetinjski manastir i sveštenike u njemu. “Da li su ove akcije dirigovane iz centara kojima je cilj da Crnu Goru drže kao duboko podijeljeno i polarizovano društvo ili se radi i o drugim motivima usmjerenim na podrivanje bezbjednosti i stabilnosti u Crnoj Gori?”, navodi se u poslaničkom pitanju.

Poslanici Demokratske partije socijalista i Demokratskog fronta bojkotuju plenum, pa do juče poslijepodne nije bilo nijednog njihovog pitanja.

Bonus video: