POZDRAVLJAJU ODLUKU HAŠKOG TRIBUNALA

BS o presudi Mladiću: Doživotni zatvor je jedini pravičan ishod

"Ovakva presuda ne može ničim nadomjestiti ni ljudske živote, ni članove porodica, nedužnim žrtavama Srebrenice i drugih bosanskih stratista", rekli su iz BS-a
75 pregleda 10 komentar(a)
Bošnjačka stranka, Foto: Bošnjačka stranka
Bošnjačka stranka, Foto: Bošnjačka stranka
Ažurirano: 22.11.2017. 16:25h

Bošnjačka stranka (BS) pozdravila je presudu Haškog tribunala, kojom je bivši vrhovni komadant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida nad muslimanima i za druge ratne zločine.

Haški tribunal nepravosnažno je danas osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), generala Ratka Mladića (75), na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH 1992-1995.

"BS pozdravlja presudu Haškog tribunala, izrečenu ratnom zločincu Ratku Mladiću. Najteža kazna - doživotnog zatvora jedini je pravičan ishod sudskog postupka za izvodjača genocida i zločina u Bosni i Hercegovini, najvećeg koji se desio u Evropi, poslije II svjetskog rata", kaže se u saopštenju BS-a.

Navodi se da je najteža kazna - doživotnog zatvora jedini pravičan ishod sudskog postupka za izvođača genocida i zločina u Bosni i Hercegovini, najvećeg koji se desio u Evropi, poslije Drugog svjetskog rata.

"Ovakva presuda ne može ničim nadomjestiti ni ljudske živote, ni članove porodica, nedužnim žrtavama Srebrenice i drugih bosanskih stratista", rekli su iz BS-a.

Prema njihovim riječima, presudom je poslata, još jednom, jasna poruka da ratni zločini ne zastarjevaju i da će ideolozi i izvođači genocida ipak biti adekvatno kažnjeni.

U BS-u se nadaju da će presuda biti dodatni podsticaj za proces suočavanja sa prošlošću i priznanja genocida koji se desio tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

"Vjerujemo i da ce političke elite koje još žive u prošlosti i idejama 90-ih i same postati dio prošlosti, jer su one najveća prepreka procesu pomirenja i reintegracije", poručili su iz BS-a.